Kategoriat Ideoita asumiseenKirjoitettu

Näin asunnon
osto etenee

Näin asunnon osto etenee

Harkitsetko uuden kodin ostoa? Asuntokaupat on erityinen hetki elämässä, on kyseessä sitten ensiasunnon hankinta tai muutto uusiin neliöihin. Välittäjän työtä on tuntea kaupan vaiheet niin, että kauppa on turvallinen ja lainpitävä. Mutta mitä vaiheita asunnon ostamiseen kuuluu?

Käytettävissä oleva budjetti luo raamit sille, millaista asuntoa ja millä sijainnilla sitä lähdetään etsimään. Asumisen unelmista ei kannata tinkiä, mutta ne on hyvä suhteuttaa varhaisessa vaiheessa omaan taloudelliseen tilanteeseen. Keskustele pankkineuvojasi ja välittäjäsi kanssa siitä, millä hintahaarukalla kotia kannattaa lähteä etsimään.

Samassa yhteydessä on hyvä keskustella nykyisen asunnon myyntiaikataulusta, mikäli olet samalla myymässä edellistä asuntoasi. Välittäjäsi perehtyy alueella toteutuneisiin kauppoihin ja seudun markkinanäkymiin. Tietojen avulla realistinen muuttoaikataulu alkaa hahmottua. Kun reunaehdot ovat tiedossa, voi asunnon etsintä alkaa.

Tarjouksen kautta kohti kaupantekoa

Kun potentiaalinen asunto löytyy, ostajan kannattaa tutustua huolellisesti asunnon lisäksi myös taloyhtiöstä kertoviin papereihin, kuten tilinpäätökseen, yhtiöjärjestykseen ja kunnossapitotarveselvitykseen. Nämä asiakirjat saa välittäjältä.

Jos asunto täyttää ostajan kriteerit, voi ostaja jättää asuntoa esittelevälle välittäjälle virallisen ostotarjouksen. Ostotarjoukseen kirjataan ehdotukset muun muassa ostohinnasta, maksujärjestelyistä, asunnon vapautumisen aikataulusta ja maksutavasta.

Kun myyjä on tutustunut tarjoukseesi, välittäjä lähestyy sinua joko hyväksytyn, hylätyn tai vastatarjouksen kanssa. Vastatarjouksessa myyjä voi esittää muutoksia tarjoukseesi. Kaupat syntyvät, kun molemmat osapuolet ovat hyväksyneet tarjouksen.

Välittäjä huolehtii kauppaan liittyvistä asiakirjoista

Tarjouksen hyväksymisen jälkeen aletaan valmistella varsinaisia kauppoja.

Myyjän ja ostajan pankkeihin sekä ostettavan kohteen taloyhtiölle on toimitettava prosessin aikana useita asiakirjoja, joiden käsittelystä Huoneistokeskuksen välittäjillä on vahva tuntemus. Välittäjä hankkii ja toimittaa kaikki tarvittavat asiakirjat ostajalle ja tämän pankille. Myyjän pankilta välittäjä puolestaan pyytää vakuutena osakekirjoja tai panttikirjoja, asuntotyypistä riippuen.

Seuraavaksi välittäjä tekee kauppakirjaluonnoksen, joka lähetetään myyjälle, ostajalle sekä ostajan pankille. Osapuolet tarkistavat kaiken olevan kunnossa, minkä jälkeen laaditaan varsinaiset sopimuspaperit, joiden allekirjoittamiseksi – eli kaupan solmimiseksi – sovitaan yhteinen aika. Edessä on enää kaupat, jotka voi solmia turvallisin mielin ammattilaisten opastuksessa.

Lue lisää Digitaalinen asuntokauppa – DIAS

Allekirjoitukset sinetöivät kaupat

Kiinteistönvälittäjä käy vielä kerran läpi kaikki asiakirjat osapuolten kanssa, jonka jälkeen allekirjoitetaan kauppapaperit sekä maksetaan kauppasumma sekä varainsiirtovero. Ensiasunnon ostajan ei varainsiirtoveroa tarvitse maksaa, mutta lomake tulee täyttää silti. Samalla kuitataan välittäjän palkkio.

Allekirjoitusten ja lomakkeiden täytön jälkeen avaimet vaihtavat omistajaa. Kaupanteon jälkeen välittäjä viimeistelee prosessin toimittamalla asiakirjoista kopiot taloyhtiön isännöintitoimistoon, jotta ostaja rekisteröidään uutena asukkaana taloyhtiön kirjoihin.

Ajankohtaista

Huoneistokeskuksen tuoreimmat asuntomarkkinakatsaukset ja tiedotteet

Lue lisää