Kategoriat Ideoita asumiseenKirjoitettu

Asunnon ostaja

selvitä ainakin nämä asiat tulevasta taloyhtiöstäsi

selvitä ainakin nämä asiat tulevasta taloyhtiöstäsi

Asuntokaupoilla ostajan kannattaa tutustua oman asuntonsa lisäksi tarkasti myös tulevaan taloyhtiöönsä. Taloyhtiöt huolehtivat kiinteistössä asumiseen ja kunnossapitoon liittyvistä asioista, ja taloyhtiössä tehtävät päätökset vaikuttavat suoraan myös asunnon arvon kehitykseen. Lue, mitä taloyhtiöstä on hyvä selvittää ennen asunnon ostoa ja mistä tiedot löytyvät!

Suomessa on käytössä asunto-osakejärjestelmä, jollaista ei muualla tunneta. Kiinteistö on asunto-osakeyhtiön (taloyhtiön) omistuksessa, ja osakas omistaa asunnon hallintaan oikeuttavat osakkeet.

Taloyhtiössä päätökset tekee yhtiökokous, joka valitsee taloyhtiön hallituksen. Usein hallitus koostuu taloyhtiön osakkaista. Taloyhtiön vastuulla ovat muun muassa isännöintiyrityksen valitseminen, suurista remonteista päättäminen ja erilaiset asumiseen ja kiinteistön kunnossapitoon liittyvät asiat.

Usein asukkaalle ensimmäinen kosketus taloyhtiöön on kiinteistön näkeminen ensi kertaa. Ensivaikutelma mahdollisesta omasta kodista on tärkeä.  Pelkkä ulkonäkö ei kuitenkaan kerro kaikkea, vaan taloyhtiöistä on hyvä selvittää tietyt perusasiat.

Kunnossapitotarveselvitys ja tilinpäätös kertovat taloyhtiön kunnosta ja taloudellisesta tilanteesta

Taloyhtiön papereista yksi keskeisimmistä on kunnossapitotarveselvitys. Selvitys tehdään viidelle vuodelle eteenpäin, ja siitä löytyvät kiinteistön viimeaikaiset remontit sekä mahdolliset lähivuosien korjaustarpeet. Näillä seikoilla on vaikutusta paitsi suoraan asumiseen, myös tulevan asuntosi arvoon.

Yhtiön varallisuudesta on hyvä tietää avainluvut, jotka löytyvät taloyhtiön tilinpäätöksestä tai kysymällä kiinteistönvälittäjältä. Tilinpäätöksestä käy ilmi taloyhtiön taloudellinen tila, kuten onko yhtiöllä paljon ylijäämää tai alijäämää. Hyvin hoidetussa taloyhtiössä varallisuutta, kuten hoitovastikkeiden ylijäämää kerätään puskuriksi tarpeen varalle. Myös liian suuret tai epäilyttävän pienet yhtiövastikkeet voivat kieliä huonosti hoidetusta taloudesta.

Samoin kannattaa selvittää, seisooko talo vuokra- vai omistustontilla, sillä taloyhtiö maksaa vuokratontista vastikkeessaan kuukausittain. Tontin vuokrasopimuksen uusiminen saattaa tuoda muutoksia taloyhtiön kustannuksiin.

Välittäjää kannattaa rohkeasti lähestyä taloyhtiöön ja sen talouteen liittyvissä kysymyksissä, ja lisätietoja saat tarvittaessa myös isännöitsijältä tai taloyhtiön hallitukselta. 

Ajankohtaista

Huoneistokeskuksen tuoreimmat asuntomarkkinakatsaukset ja tiedotteet

Lue lisää