Asunnonostajan opas

Asunnon osto on useimmille elämän suurin taloudellinen päätös. Vaikka asuntomarkkinoita on hyvä tutkia mahdollisimman paljon etukäteen, kannattaa kuunnella myös omia tuntemuksia.

Ennen asunnon ostoa

Ensimmäiseksi kannattaa kartoittaa oma taloudellinen tilanne ja sen vastaavuus asumistarpeisiisi. Mieti, minkä kokoisen lainan tarvitset ja mihin sinulla on varaa. Tarkista netistä esimerkiksi kiinteistönvälittäjien sivustoja tai portaaleja selaamalla minkälaisen asunnon osto on mahdollista. Voit ottaa myös yhteyttä välittäjäämme ja keskustella asuntojen hintatasosta tarkemmin.

Jotta asuntojen etsiminen olisi helpompaa, voit asettaa Etuovella ja Oikotiellä asuntohakuasi vastaavia vahteja. Vahdin tehtyäsi saat tiedon omaan sähköpostiisi, kun hakutekijöitäsi vastaava kohde tulee myyntiin. Voit asettaa monta erilaista vahtia riippuen etsimästäsi kohteesta, ja saat halutessasi muistutukset myös sinua kiinnostaviin asuntoihin tulevista esittelyistä.

Mikäli olet jo pidemmällä asunnonostosuunnitelmissasi, kannattaa sinun tutustua myös Ostotoimeksianto-palveluumme. Voit myös ottaa yhteyttä välittäjäämme, niin kerromme palveluistamme lisää. Yhteydenotto kannattaa, koska Huoneistokeskuksen ainutlaatuisen Yhteismyynti™ -toimintatavan ansiosta myymme osan asunnoista ilman ensimmäistäkään julkista ilmoitusta netissä tai lehdissä.

Kertomalla tarpeesi ja toiveesi unelma-asunnostasi suoraan välittäjällemme pääset mukaan ns. ostavien asiakkaiden järjestelmään, jonka avulla välittäjäsi voi informoida sinua kaikista myyntiin tulevista asunnoista jo etukäteen ja pääset halutessasi tutustumaan niihin jo ennen julkista myyntiä.

Jos tarvitset rahoitusta asunnon hankintaan, sinun kannattaa hankkia pankista myönteinen lainapäätös jo asunnon etsinnän alkuvaiheessa. 

Jos sinulla on tarvetta lainarahoitukselle, sinun kannattaa hakea pankista lainalupaus etukäteen. Lainalupaus ei sido sinua mihinkään, mutta antaa tarvittaessa etumatkaa muihin ostajaehdokkaisiin nähden, kun voit sopivan asunnon kohdalle sattuessa tehdä tarjouksen nopeastikin. Pankissa sinua autetaan myös laskemaan asumisen kokonaiskustannukset.

Asunnon löytyessä

Kun sopiva asunto löytyy, ota selvää tehdyistä ja tulevista remonteista. Jos asunto sijaitsee sinulle ennestään vieraalla alueella, on hyvä tutustua seutuun ainakin alustavasti. 

Muista pyytää itsellesi nähtäväksi talotyypistä riippuen tarvittavat asiakirjat ennen asunnon ostotarjouksen tekemistä.

Asuntokauppaan sisältyy lukuisia eri asiakirjoja. Tarvittavat asiakirjat määräytyvät sen mukaan, onko kyseessä asunto-osake- vai kiinteistökauppa. Meidän tehtävänämme on huolehtia, että saat tutustuttavaksesi kaikki päätöksentekoon tarvitsemasi asiakirjat, ja että ne ovat ajan tasalla myös kaupantekohetkellä.

Jos asiakirjasta tai muutoin ilmenee, että kaupan kohteessa on osakkaan tai jonkun muun toimesta tehty kunnossapito- tai muutostöitä, tulee selvittää kuka ne on tehnyt, onko niistä ilmoitettu yhtiölle ja onko niihin haettu tarvittava lupa.

Ostajalla on velvollisuus tutustua myytävän kohteen asiakirjoihin ja itse kohteeseen huolellisesti. Ostaja ei voi jälkikäteen vedota seikkaan, jonka hänen oletetaan tienneen ennen kaupantekoa. Mitä vanhemmasta ostokohteesta on kysymys, sitä enemmän ostajalla on syytä odottaa asunnossa olevan vikoja ja puutteita. Siksi käytetyn asunnon kohdalla yleensä edellytetään huolellisempaa ja perusteellisempaa tarkastusta, kuin jos kyseessä olisi uusi tai hiljattain peruskorjattu asunto.

Kiinteistökaupoissa on varsin vakiintunut ja suositeltava tapa teettää kohteesta kuntotarkastus, jonka tarkoitus on tuottaa puolueetonta tietoa tarkastettavan kohteen rakennusteknisestä kunnosta, korjaustarpeista ja mahdollisista vaurioriskeistä.

Ostotarjous kannattaa aina tehdä kirjallisena joko sähköisesti tai perinteiseen tyyliin paperisena. Varaudu siihen, että ensimmäinen tarjous ei välttämättä mene vielä läpi. Tarjoukselle kannattaa asettaa voimassaoloaika, useimmiten maksimissaan kaksi vuorokautta riittää. Tänä aikana myyjä voi hyväksyä tarjouksen, hylätä sen, tai tehdä vastatarjouksen. Vastatarjouksen myötä alkuperäinen tarjous raukeaa ja myös vastatarjouksessa on määräaika, johon mennessä siihen pitää vastata.

Kaupanteko

Kauppakirja tehdään aina kirjallisena ja siihen tulee kirjata kaikki sovitut kauppaehdot, kuten hinta ja luovutusoikeuden siirtymisajankohta. Myös asunnon aiemmin selvitetyt merkittävät mahdolliset virheet on hyvä kirjata kauppakirjaan.

Kauppakirja tehdään vähintään kahtena kappaleena, toinen myyjälle ja toinen ostajalle. Kauppakirja laaditaan siten, että se sisältää kaikki osapuolten kannalta olennaiset ehdot. Ehtojen on oltava kohtuullisia ja niiden on kuvattava mahdollisimman selkeästi molempien osapuolten oikeudellista asemaa.

Ennen kaupantekoa hoidamme yksityiskohdat puolestasi.

Asunto-osakekaupassa tarkistamme vielä kaikki keskeiset tiedot mm. lainaosuudesta ja mahdollisista vastikerästeistä puolestasi. Huolehdimme, että osakekirjaan tehdään tarvittavat siirtomerkinnät. Laskemme varainsiirtoveron määrän ja varmistamme sen suorittamisen. Huolehdimme myös avainten, käyttöohjeiden ja muiden kohteeseen liittyvien asioiden luovutuksesta.

Kiinteistön kaupassa tarkistamme keskeisten tietojen ajantasaisuuden ja huolehdimme, että kaikki tarvittavat asiakirjat ovat mukana kaupantekotilaisuudessa. Hankimme myös kiinteistökaupassa tarvittavan kaupanvahvistajan kaupantekotilaisuuteen. Kiinteistön kaupassa ostajan on suoritettava varainsiirtovero oma-aloitteisesti ennen lainhuudon ja kirjaamisen hakemista.

Eikö sopivaa asuntoa löydy?

Jätä yhteystietosi, niin otamme sinuun yhteyttä

Lähettämällä yhteydenottopyynnön hyväksyt tietojesi käsittelyn tietosuojaselosteessa esitellyllä tavalla.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Näet arviokäyntien vapaat ajat nyt verkosta

Ajanvarauskalenteristamme varaat arviokäynnin haluamaltasi välittäjältä vaikka samalle päivälle. Asunnon myymisen aloittaminen ei ole koskaan ollut näin helppoa.