Kategoriat MarkkinakatsauksetKirjoitettu

Asuntomarkkinakatsaus:

Kaikki loppuu aikanaan – myös asuntojen keskikoon pienentyminen 

Sijoittajien suosimia pieniä asuntoja on rakennettu paljon kasvukolmion kärkiin. Lisääntynyt tarjonta näkyi myös alkuvuonna pääkaupunkiseudulla, missä vuokra-asuntojen vajaakäyttöaste kasvoi 24Q1:lla 10,4 %:iin KTI:n tilastoissa. Vajaakäyttö nousi myös suurissa kaupungeissa pääkaupunkiseudun ulkopuolella 5,4 %:iin.  

Pienten asuntojen buumi näkyy vaikkapa Helsingissä, missä valmistuneen asuntotuotannon keskipinta-ala on laskenut vuoden 2012 65 neliömetristä 55,2 neliömetriin vuonna 2023. Nyt kasvukaupunkien myönnetyissä rakennusluvissa näkyy jo asuntojen keskikoon kasvua. 

Esimerkiksi Tampereella myönnetyt rakennusluvat povaavat asuntojen keskikoon selkeää kasvua. Yksiöiden osuus myönnetyistä rakennusluvista oli 47 % vuonna 2019, 38 % v. 2020, 40 % v. 2021, 38 % v.2022, 35 % v. 2023 % ja 31 % vuoden 2024 tammi-huhtikuussa.  

”Yksiöiden ja myös kaksioiden suhteellinen osuus vuotuisesta tuotannosta on pienentymässä Tampereella ja rakentaminen siirtymässä aiempaa enemmän kohti perheasuntoja. Tämän taustalla ovat muuttuneet asumisen trendit, jotka ovat muun muassa sijoittajien vähentyneiden ostoaikeiden kuin myös vaikkapa yleistyneen etätyöskentelyn peruja. Toisaalta myös pieniä asuntoja tarvitaan tulevaisuudessa yhä enenevissä määrin, mistä pitää huolen esimerkiksi yksinasumisen suosio. Nyt sulatellaan varastoa, kunnes hinnat ja vuokrat ovat palanneet tavanomaiselle kasvu-uralle”, toteaa Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Marina Salenius.  

Pienten asuntojen hintalaskussa tasaantumisen merkkejä 

Alkuvuonna pienempien asuntojen hinnanlasku tasaantui hienokseltaan vuotta aiempaan verrattuna. Lasku oli Tilastokeskuksen datan mukaan pienintä puoleentoista vuoteen. Kolmioiden ja sitä suurempien asuntojen hinnat sen sijaan laskivat samaan tahtiin kuin aiemmin.  

Perheasuntojen hinnat laskivat eniten suurissa kaupungeissa, joissa kolmioiden ja sitä suurempien kerrostaloasuntojen hinnat laskivat 8,6 % ja pääkaupunkiseudulla peräti 9,4 % viime vuoteen verrattuna. Koko maan vastaava lukema oli 7,4 %. Yksiöiden ja kaksioiden hinnat laskivat koko maassa hieman alle 5 %.  

Puolustuspeli jatkuu pääkaupunkiseudun vuokramarkkinalla 

Viime vuosina suurempien vuokra-asuntojen vajaakäyttöasteet ovat olleet paremmilla tasoilla pienempiin asuntoihin verrattuna KTI:n tilastoissa. Esimerkiksi 24Q1:llä pääkaupunkiseudulla kolmioiden vajaakäyttöaste oli 9,9 %, kun puolestaan yksiöiden 12 %. Suuremmissa asunnoissa vuokrien kasvu on ollut parempaa pienempiin asuntoihin nähden viime vuosina.  

Pääkaupunkiseudulla yksiöiden ja kaksioiden vapaarahoitteiset vuokrat nousivat 24Q1:llä 0,2 % ja 0,1 % edeltävään vuoteen verrattuna, mutta vastaavasti kolmioiden ja sitä suurempien vuokra-asuntojen vuokrat nousivat 0,9 % Tilastokeskuksen mukaan. Myös Tampereella vapaarahoitteisten yksiöiden vuokrien vuosimuutos (2,1 %) oli kolmiota ja sitä suurempia asuntoja pienempi (2,8 %). 

”Pääkaupunkiseudun vuokrat ovat jatkaneet hitaampaa kasvuaan muihin suuriin kaupunkeihin verrattuna. Pääkaupunkiseudun ulkopuolella vuokranantajat ovat kyenneet viemään tehokkaammin kohonneita kuluja vuokriin esimerkiksi matalampien vajaakäyttöasteiden vuoksi. Vapaarahoitteisissa asunnoissa perheasuntojen vuokrat nousivat yleisesti enemmän pienien asuntojen vuokriin verrattuna esimerkiksi juuri matalimpien vajaakäyttöasteiden siivittämänä”, summaa Salenius vuokramarkkinatilannetta.  

Lisätietoja
Marina Salenius, liiketoimintajohtaja, Huoneistokeskus Oy 
marina.salenius@huoneistokeskus.fi
Puh. 040 738 1776

* Luvut perustuvat KTI:n, Tampereen kaupungin, Helsingin kaupungin ja Tilastokeskuksen julkaisemiin tietoihin ja aineistoihin

Harkitsetko asuntosi myyntiä?

Jätä yhteystietosi, niin olemme sinuun yhteydessä. Aloitetaan yhdessä onnistunut asunnonvaihto.

Lähettämällä yhteydenottopyynnön hyväksyt tietojesi käsittelyn tietosuojaselosteessa esitellyllä tavalla.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Ajankohtaista

Huoneistokeskuksen tuoreimmat asuntomarkkinakatsaukset ja tiedotteet

Lue lisää