Digitaalinen asuntokauppa – DIAS

Mies ja nainen tekevät asuntokaupat kotisohvalta DIAS-asuntokauppanaMies ja nainen tekevät asuntokaupat kotisohvalta DIAS-asuntokauppana

Digitaalisessa asuntokaupassa kaupanteko ei ole enää sidottu aikaan ja paikkaan. Allekirjoitukset voi hoitaa vaikka kotisohvalta, mökkilaiturilta tai lomamatkalta käsin.

Digitaalisesti hoidettu asuntokauppa on ajasta ja paikasta riippumatonta, joten kaupanteko on vaivaton ja turvallinen niin ostajalle, myyjälle kuin välittäjällekin.

Perinteiset aikaan ja paikkaan sidotut kaupantekotilaisuudet voi korvata sähköiseen tunnistautumiseen perustuvalla digitaalisella asuntokaupalla, joka toteutetaan kolmannen osapuolen, DIAS Oy:n tarjoamalla alustalla. Tällöin myyjä ja ostaja valtuuttavat oman pankkinsa hoitamaan tarvittavan maksuliikenteen, ilmoitukset ja muun muassa osakekirjan siirtomerkinnät.

Kaupan osapuolilta digitaalinen asuntokauppa vaatii internet-yhteyden, pankkitunnukset ja sähköpostiosoitteen. Kun kauppaa käytännössä ryhdytään tekemään, kaupan osapuolet kirjautuvat DIAS-järjestelmään, tarkistavat ja hyväksyvät kauppakirjan sekä allekirjoittavat pankilleen valtuutuksen rahaliikenteen hoitamiseen ja osakekirjan siirtoon.

Asuntokaupat pyritään järjestämään tänä päivänä digitaalisesti DIAS-kauppana, jos kaupan edellytykset sen mahdollistavat.

  • Kiinteistönvälittäjä käynnistää DIAS-kaupat, kun kaupan ehdoista on sovittu ja kauppakirja on valmis.
  • Osana DIAS-kauppaa sekä myyjän että ostajan pankki tarkastavat kaupan omasta näkökulmastaan. Pankit voivat tehdä tarkastuksen, kun ostaja ja myyjä ovat sopineet rahoitukseen ja maksuihin liittyvistä asioista oman pankkinsa kanssa.
  • Digitaalisessa asuntokaupassa ostaja ja myyjä saavat kutsun allekirjoittamaan kaupat digitaalisesti.
Kokemuksia digitaalisesta asuntokaupasta

Kokemuksia digitaalisesta asuntokaupasta

Huoneistokeskuksen välittäjä Sami Paulig kertoo