Kategoriat Ideoita asumiseenKirjoitettu

Kannattaako asunnon ostajan odottaa korkojen laskua?

Ota ainakin nämä 5 asiaa huomioon!

Korkojen taso ja korkojen mahdollinen lasku lähitulevaisuudessa ovat viime aikoina herättänyt kysymyksen siitä, kannattaako asunnon ostajan odottaa matalampia korkoja. Mielestämme korkojen laskua ei kannata jäädä odottamaan, jos asuntotarpeesi kaipaa päivittämistä ja unelmien asunto on löytynyt ja tilanteesi mahdollistaa tämän hankinnan nyt.

Tässä artikkelissa tarkastelemme muutamia syitä tähän näkemykseen.

  1. Unelmien kotia ei kannata odottaa

Asunto on usein elämän isoin investointi, ja sen tulisi vastata asujan tarpeita ja unelmia. Jos olet löytänyt kodin, joka täyttää nämä kriteerit, sen ostamista ei kannata lykätä korkojen laskun toivossa. Oikea koti voi tuoda iloa ja parantaa elämänlaatua merkittävästi, kun taas asunnon etsintä voi olla pitkä ja stressaava prosessi. Mieluummin nukut yösi hyvin unelmien asunnossasi, kuin valvot vanhassa.

  1. Korot voivat yhtä hyvin nousta

Korkojen kehitystä on mahdotonta ennustaa varmasti. Vaikka korkotaso on tällä hetkellä lähihistoriaan (nollakorkojen tasoon) verrattuna korkealla, on mahdollista, että ne eivät laskekaan niin paljoa kuin suuri yleisö toivoo, tai kääntyvätkin nousuun uudestaan. Analyytikot lähes poikkeuksetta ennustavat, että 6.6.2024 tapahtuneen koronlaskun (-0,25 prosenttiyksikköä) jälkeen on vielä uusia koronlaskuja tiedossa (analyytikosta riippuen korkoja odotetaan laskevan 1 – 3 kertaa vuoden 2024 aikana), mutta haluatko ottaa unelmien kodin kohdalla riskin, että et saakaan sitä? Odottelu voi siis johtaa pahimmassa tapauksessa siihen, että menetät juuri sen asunnon mitä halusit ja olisit saanut sen halvemmalla kuin myöhemmin.

  1. Asuntojen hintojen nousu voi syödä korkojen laskusta koituvan hyödyn

Vaikka korkojen odotettu lasku tuo helpotusta asuntolainojen lyhennyksiin, se voi samalla johtaa asuntojen hintojen nousuun. Tämä voi kumota osan tai jopa kaiken korkojen laskusta koituvan hyödyn asunnonostajille.

Viime aikoina asuntojen hinnat ovat jo kääntyneet loivaan nousuun monilla alueilla – kuten alla olevasta kuvaajasta käy ilmi –. Tämä johtuu useista tekijöistä, kuten kasvavasta kysynnästä, paikoin rajoitetusta tarjonnasta ja luottamuksesta siihen, että hinnat kyllä jossain vaiheessa palautuvat. Jos odotettu korkojen lasku edelleen kiihdyttää kysyntää, asuntojen hinnat tulevat nousemaan entisestään.

Tämän seurauksena asunnonostajat, jotka odottavat korkojen laskua, voivat joutua maksamaan korkeamman hinnan asunnosta, vaikka heidän lainansa korkokulut olisivatkin pienemmät. Siksi on tärkeää punnita tarkasti korkojen laskun ja asuntojen hintojen nousun yhdistelmävaikutus ennen asunnonostopäätöstä.

  1. Lyhyt korko voi olla hyvä vaihtoehto

Jos olet huolissasi korkojen noususta, voit harkita lyhyen koron valitsemista. Lyhyellä korolla saat ennustettavuutta lyhyemmälle aikavälille ja voit tarvittaessa tehdä korkosuojauksia tulevaisuuden korkojen nousun varalta. Muista kuitenkin, että lyhyt korko voi vaihdella useammin kuin kiinteä korko, ja korko voi nousta nopeastikin lyhyellä aikavälillä. Tätäkin aspektia on syytä peilata omaan taloudelliseen tilanteeseen, pyöräyttää excelissä muutama laskuharjoitus ja ennen kaikkea katsoa asiaa siltä näkökulmalta, että miten Sinä nukut yösi parhaiten.

  1. Muita tekijöitä, jotka tulisi huomioida

Korkojen lisäksi asunnon ostopäätöksessä tulisi huomioida myös muita tekijöitä, kuten oma taloudellinen tilanteesi, asuinalueen tulevaisuudennäkymät ja asunnon sekä taloyhtiön kunto. On tärkeää tehdä harkittu päätös, joka sopii juuri sinun elämäntilanteeseesi.

Yhteenveto

Korkojen nousu ei ole välttämättä este asunnon ostamiselle. Jos olet löytänyt unelmiesi kodin ja sinulla on varaa/mahdollisuus asunnon ostamiseen, älä anna korkojen laskun toivon estää sinua tarttumasta tilaisuuteen. Muista, että asuminen on investointi, joka voi tuoda iloa ja parantaa elämänlaatua moniksi vuosiksi eteenpäin.

Kirjoittaneet:

Marina Salenius, KTM, LKV – Liiketoimintajohtaja
Olli Pohjonen, KTM, KiLAT – Kehitys- ja markkinointijohtaja

Harkitsetko asunnonvaihtoa?

Jätä yhteystietosi, niin olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian.

Lähettämällä yhteydenottopyynnön hyväksyt tietojesi käsittelyn tietosuojaselosteessa esitellyllä tavalla.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Ajankohtaista

Huoneistokeskuksen tuoreimmat asuntomarkkinakatsaukset ja tiedotteet

Lue lisää