Kategoriat Ideoita asumiseenKirjoitettu

Asuntokaupassa nyt

ensiasunnonostajan markkinat

Asuntokaupassa nyt ensiasunnonostajan markkinat

Ensimmäisen oman kodin ostaminen on jännittävä ja tärkeä askel elämässä.
Lue välittäjämme neuvot ensiasunnon ostajalle.

Ensimmäinen askel ensiasunnon ostamiseen on oman rahatilanteen ja budjetin huolellinen selvittäminen. Keskustelu pankissa rahatilanteestasi ja asumisen toiveista auttaa muodostamaan sinulle sopivan hintahaarukan, jonka avulla myös asunnon etsiminen helpottuu. Samalla kannattaa tarkastella tulevaisuuden työllistymistilannettasi, mahdollisia muita tulevia muutoksia elämäntilanteessasi sekä lainojen korkoasioita.

Pyydä lainatarjous pankista ja mieti mahdollisimman realistisesti, mihin rahasi riittävät.  Tee lisäksi laskelma asumisen kustannuksista tuleva laina ja yhtiövastike huomioiden.

Ensiasunnon ostajan on hyvä kysyä neuvoa asunnonvaihdon ammattilaiselta eli kiinteistönvälittäjältä. Muista, että turhia kysymyksiä ei ole olemassakaan. Ostoprosessiin voi myös ottaa mukaan vaikkapa perheenjäsenen tai muun tuttavan, jolla on jo kokemusta asunnon ostamisesta.

Oikean kodin etsinnässä kohtaavat toiveet ja talous

Seuraava askel on potentiaalisten asuntojen ja ostokriteeriesi kartoittaminen. Millainen koti sopisi juuri sinulle?

Vertaile eri asuntoja ja tutustu eri alueiden hintatasoihin. Vanhempi, remonttia vaativa kohde ei välttämättä ole paras valinta, mikäli remonttitaitosi eivät ole kaksiset. Asunnon kokoa punnittaessa kannattaa pitää mielessä, että isommat asunnot ovat keskimäärin halvempia neliöhinnoiltaan. Kolmas yleinen pohtimisen kohde on kodin sijainti. Riittävätkö joukkoliikenneyhteydet, vai onko sijainti lähellä keskustaa sinulle tärkeä?  Jos sijainti on ykköskriteerisi, on todennäköistä, että joudut hieman tinkimään neliöistä. Oikean kodin valinta onkin usein kompromissi asuntohaaveiden ja realiteettien välillä.

Kerrostaloasuntoihin tutustuessa erilaiset taloyhtiötä ja asunnon huoltohistoriaa koskevat seikat saattavat alkuun tuntua monimutkaisilta. Kannattaa muistaa, että kiinteistönvälittäjä on tässäkin avuksi: välittäjän tehtävänä on koota kaikki oleelliset asiakirjat saatavillesi ja ymmärrettäväksi paketiksi. Taloyhtiön asiakirjoista käy ilmi muun muassa edellisen asukkaan sähkö- ja muut käyttökulut, sekä taloyhtiöön tulevaisuudessa tulevat remontit ja peruskorjaukset. Voit lukea lisää taloyhtiön papereihin tutustumisesta täällä.

Lue lisää varainsiirtoverosta.

Ajankohtaista

Huoneistokeskuksen tuoreimmat asuntomarkkinakatsaukset ja tiedotteet

Lue lisää