Kategoriat Ideoita asumiseenKirjoitettu

Omakoti-, rivi- vai kerrostaloasuja?

Näin valitset sinulle sopivan asuntotyypin.

Omakoti-, rivi- vai kerrostalo? Näin valitset sinulle sopivan asuntotyypin!

Sopivaa asuntotyyppiä punnitsevan on alkajaisiksi hyvä tutustua seudun asuntomarkkinoiden hintatasoon ja tarjontaan. Pankissa vierailemalla saat realistisen kuvan budjetistasi, ja sen puitteissa sopivat asuinalueet ja asuntotyypit alkavat hahmottua. Tämän jälkeen on hyvä miettiä asumisen toiveita ja kriteereitä: etsitkö vaivatonta asumista tai siintääkö haaveissa oma piha? 

Asuntotyypin valintaa ohjaavat asumisen toiveet sekä asumismenot, jotka voi karkeasti jakaa osto- ja ylläpitokuluihin. Asuntokauppoja suunnitellessa kannattaa myös muistaa, että kerros- ja rivitalokauppojen varainsiirtovero on 2 prosenttia ja omakotitalokaupoissa yleensä 4 prosenttia.

Asuntonäytöillä välittäjän asiakirjoista käyvät ilmi eri asuntomuotojen ylläpitokulut ja remonttihistoria. Näytöillä voi käydä kurkkaamassa myös kotiin, jollaiseen muuttamista ei lähtökohtaisesti ole harkinnut: erilaisiin asumisen muotoihin tutustuminen voi tuoda perspektiiviä oman kodin etsintään.

Huomioi myös, että vaikka uudiskohteiden neliöhinnat ovat usein korkeammat, ovat huoltokustannukset luonnollisesti vanhaa kohdetta pienemmät. Uudiskohteiden ylläpidon takaa rakennuttajan takuukorjausvastuu ensimmäisten vuosien osalta.

Oman rauhan omakotitalo vaatii ylläpitoa

Suurin osa suomalaisista haluaisi asua omakotitalossa, selviää vuosittaisista asumisunelmia mittaavista tutkimuksista. Omakotitaloasumisen hyviin puoliin kuuluu piha, jossa lemmikeillä tai jälkikasvulla on tilaa temmeltää. Omakotitalossa ylläpitotoimet ovat asukkaan huolehdittavana. Mikäli asunnon tai pihan kunnostus ei kuulu omiin lempipuuhiin, kannattaa ottaa selvää, kuinka paljon vaikkapa terassin korjaus tai puutarhatyöt maksavat tilaustöinä.

Toisaalta autottomalle ja perheettömälle omakotitalon ylläpitokustannukset voivat olla suhteessa korkeat. Toisin kuin rivitalo- tai kerrostaloyhtiöissä, kuluja ei jaeta muiden talouksien kesken. Omakotitaloa miettivän kannattaa tutustua huolellisesti talon kuntoon ja lämmityskuluihin sekä miettiä, tarvitseeko omaa pihaa. Huoltotyöt vievät oman aikansa, ja myös pihan vaatima työmäärä saattaa osoittautua odotettua suuremmaksi.

Omakotitalossa ovat perinteisesti viehättäneet nimenomaan rauhallisuus, piha sekä vapaus remontoimiseen ja kodin laittamiseen. Tänä päivänä yhä useampi etsii energia- tai tilatehokasta kotia suuren tonttimaan sijaan.

Asumiskustannukset eroavat eri asumismuotojen välillä

Kerrostalossa asumiskustannukset ovat usein rivi- ja omakotitaloja alhaisemmat. Kerros- ja rivitaloasunnoissa huoltotöistä vastaa huoltoyhtiö, mikä tekee asumisesta huolettomampaa. Huoltokulut jaetaan taloyhtiön toimesta asukkaiden kesken, ja isännöinti- ja huoltoyhtiön ammattilaiset huolehtivat korjaustöistä.

Paljon tavaraa omistavien kannattaa tutustua taloyhtiön säilytystiloihin, joiden koot vaihtelevat tilavista varastotiloista pieniin ns. kananhäkkeihin. Toisaalta usein muuttavalle, paljon matkustavalle tai vähän tavaraa omistavalle kerrostalo on ihanteellinen asumismuoto.

Toisin kuin omakotitalossa, kerrostaloasujaa sitovat yhteisasumisen pelisäännöt eli taloyhtiön järjestyssäännöt, kuten hiljaisuus yöaikaan. Osakas on myös velvollinen ilmoittamaan joistakin remontti- ja muutostöistä taloyhtiölle. Koko taloyhtiötä koskevat päätökset tekee yhtiökokous.

Rivitaloa kunnostetaan usein talkootyönä

Rivitaloa voi pitää omakotitalo- ja kerrostaloasumisen yhdistelmänä. Oma naapuri on seinän takana, mutta rivitalon asukkaalla on tavallisesti oma piha ja vapaammat kädet asuintilojen hyödyntämisessä. Rivitaloissa on yleensä kerrostaloa enemmän säilytystilaa, mutta yhteiskäytössä olevia tiloja saattaa olla enemmän kuin omakotitalossa.

Rivitalon kunnossapidosta tulee sopia rivitaloyhtiön osakkaiden kesken. Varsinkin pienissä rivitaloyhtiöissä työt tehdään useimmiten talkoina. Ylläpitotöiden määrä ja hinta saattavat toisinaan yllättää, ja kustannuksia kannattaakin selvittää etukäteen. Taloyhtiön muilta asukkailta voi kysellä kokemuksia, jotta rivitalokotiin voi muuttaa turvallisin mielin. Kysy myös kiinteistönvälittäjältäsi neuvoja eri asumismuotojen vertailuun.

Ajankohtaista

Huoneistokeskuksen tuoreimmat asuntomarkkinakatsaukset ja tiedotteet

Lue lisää