Kategoriat Ideoita asumiseenKirjoitettu

Huoneisto­tietojärjestelmä

Mitä se tarkoittaa asunnon vaihtajalle?

Oranssi sohva olohuoneessa, jossa oliivin vihreä seinä.

Mikä on huoneistotietojärjestelmä ja mitä se tarkoittaa asunto-osakkeen omistajalle ja asunnon vaihtajalle?

Vuonna 2019 perustettu Huoneistotietojärjestelmä yhdistää taloyhtiöiden ja osakehuoneistojen tiedot Maanmittauslaitoksen ylläpitämään digitaaliseen järjestelmään. Huoneistotietojärjestelmä sisältää tiedot taloyhtiöiden osakesarjojen, kuten huoneistojen ja autopaikkojen omistuksista, panttauksista ja rajoituksista. Vuonna 2019 tai sen jälkeen perustetut taloyhtiöt ovat automaattisesti huoneistotietojärjestelmässä, eli uudisasunnoissa ei enää muutamaan vuoteen ole ollut paperisia osakekirjoja ja vanhojen taloyhtiöiden tulee siirtyä huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä.

Mitä asunto-osakkeen omistajan tulee tietää huoneistotietojärjestelmästä?

Taloyhtiön isännöitsijä yhdessä taloyhtiön hallituksen kanssa koordinoi osakeluetteloiden siirron huoneistotietojärjestelmään. Kun taloyhtiö on siirtynyt sähköiseen huoneistotietojärjestelmään, taloyhtiön virallista osakeluetteloa ylläpidetään Maanmittauslaitoksella ja jokainen osakehuoneisto saa yksilöllisen osakeryhmätunnuksen. Tiedot omistusmuutoksista välitetään huoneistotietojärjestelmästä isännöinnille. Huoneistotietojärjestelmän myötä siis asunto-osakkeiden paperiset osakekirjat katoavat ja siirtyvät sähköiseen Maanmittauslaitoksen ylläpitämään rekisteriin. Kun taloyhtiö on siirtänyt tietonsa huoneistotietojärjestelmään, tulee jokaisen osakkaan itse vielä hakea sähköistä omistuksen rekisteröintiä ja paperisen osakekirjansa mitätöintiä maanmittauslaitokselta. Tähän on kuitenkin kymmenen vuotta aikaa eli kiirettä ei ole. Lisäksi suurimmalla osalla asunnon omistajista paperiset osakekirjat ovat asuntolainan vakuutena pankissa, johon Maanmittauslaitos on ideoimassa pankkien osakekirjojen massamuuntoa digitaaliseen muotoon.

Huoneistotietojärjestelmän huomiointi asuntokaupassa

Asuntokaupassa osakekirjat muutetaan digitaaliseen muotoon omistajuuden siirtyessä. Vastuu osakekirjan sähköistämisestä on asunnon ostajalla, ei myyjällä. Asunnon ostajan eli uuden osakkaan on haettava asunto-osakkeen omistuksen rekisteröinti Maanmittauslaitokselle viimeistään kahden kuukauden kuluttua asuntokaupasta, mutta se on syytä tehdä heti kaupanteon jälkeen, jotta asunto-osakkeen uusi omistaja saa osakkaan oikeudet (saa osallistua yhtiökokoukseen, saa oikeuden tehdä muutostöitä, tilata avaimia yms.). Osakehuoneiston omistuksen rekisteröinti maanmittauslaitoksen sivustolla on maksullinen palvelu. Ohjeet ja hakemuksen osakehuoneiston omistusoikeuden rekisteröintiin löydät Maanmittauslaitoksen sivuilta.

Isännöitsijäntodistukselta näkee, onko taloyhtiön osakeluettelo jo siirretty digitaaliseen huoneistotietojärjestelmään ja onko sähköinen omistajamerkintä jo tehty. Isännöitsijäntodistuksessa näkyy myös osakehuoneiston yksilöllinen osakeryhmätunnus. Jos omistus on rekisteröity huoneistotietojärjestelmään, ei osakehuoneistosta ole osakekirjaa, vaan omistus todistetaan osakehuoneistotulosteella. Yhdessä DIAS palvelun kanssa Huoneistotietojärjestelmä mahdollistaa siis täysin digitaalisen asuntokaupan, jossa kaikki paperityöt kauppakirjoista osakekirjaan hallinnoidaan, allekirjoitetaan ja siirretään digitaalisessa muodossa.

Lue myös: Retta Isännöinti hoiti taloyhtiöiden tiedot uuteen rekisteriin etuajassa.

Ajankohtaista

Huoneistokeskuksen tuoreimmat asuntomarkkinakatsaukset ja tiedotteet

Lue lisää