Kategoriat Ideoita asumiseenKirjoitettu

Mistä omakotitalon asumiskustannukset muodostuvat?

Omakotitalon asumiskustannukset muodostuvat monista eri tekijöistä, jotka vaihtelevat suuresti riippuen sijainnista, omakotitalon koosta, käytetyistä materiaaleista ja asukkaiden elämäntavoista. Omakotitalon asumiskustannuksia ovat muun muassa lämmitys, vesi, sähkö, jätehuolto, kiinteistövero, kotivakuutus, ylläpito ja remontit.

Lämmitys

Yleensä merkittävin tekijä omakotitalon asumiskustannuksissa on lämmitys. Lämmitysmuodosta riippuen kustannukset voivat vaihdella huomattavasti. Esimerkiksi suora sähkölämmitys ja öljylämmitys ovat kuukausitasolla huomattavasti kalliimpia kuin vaikkapa maalämpö tai joihinkin keskustaa lähellä oleviin omakotitaloihin saatavilla oleva kaukolämpö. Lisäksi eristys- ja ilmanvaihtoratkaisut vaikuttavat suuresti lämmityskustannuksiin, sillä hyvin eristetty talo vaatii vähemmän lämmitystä kuin heikosti eristetty. Lämmityskuluihin on myös helppo vaikuttaa itse. Jo puolen asteen lämpötilan laskulla talviakaan voi saada euromääräisesti huomattavia säästöjä.

Sähkö

Lämmityksen ohella myös sähkönkulutus muodostaa oleellisen osan omakotiasujan kokonaiskustannuksista. Sähkönkulutukseen vaikuttavat monet tekijät, kuten lämmitys, viilennys, saunan ja kodinkoneiden käyttö ja elektroniset laitteet. Sähkölaskun suuruuteen voi kuitenkin vaikuttaa paitsi sähköntoimittajan valinnalla, myös omilla energiankulutustottumuksillaan. Säästöä on mahdollista saada esimerkiksi hyödyntämällä energiatehokasta elektroniikkaa ja välttämällä sähkölaitteiden tarpeetonta käyttöä. Myös aurinkopaneelien hankinta voi pitkällä tähtäimellä olla kannattava investointi omakotitalon sähkönkulutuksen laskemiseksi. 

Vesi- ja jätehuoltokustannukset

Vesi- ja jätehuoltokustannukset ovat myös osa omakotitalon asumiskustannuksia. Vesihuoltomaksuihin vaikuttaa kulloisenkin paikkakunnan vesilaitoksen hinnat. Veden kuutiohinta ja muut mahdolliset kulut vaihtelevat asuinkuntakohtaisesti. Myös vedenkulutukseen asukkaan on mahdollista vaikuttaa omilla valinnoillaan ja näin säästää kokonaiskustannuksissa. Jätehuoltokuluja puolestaan syntyy jäteastioiden tyhjennyksestä, jätteiden kuljetuksesta ja käsittelystä. Kustannusten suuruus määräytyy tyhjennettävien jäteastioiden määrästä ja tyhjennyssyklistä.

Kiinteistövero

Kiinteistövero on pakollinen maksu kiinteistön omistajille kuten omakotitaloasujille. Kiinteistöveron suuruus riippuu omakotitalon sijainnista ja arvosta ja se maksetaan aina loppuvuodesta. Vuonna 2023 yleisen kiinteistöveroprosentin on kuntakohtaisesti oltava vähintään 0,93 ja se saa olla enintään 2,00 prosenttia kiinteistön verotusarvosta. Vakituisten asuinrakennusten veroprosentin puolestaan tulee olla vuonna 2023 vähintään 0,41 ja enintään 1,0.

Tontin vuokra

Mikäli omakotitalo sijaitsee vuokratontilla, myös tonttivuokrasta kertyy merkittäviä vuosikustannuksia. Koska tonttien vuokrat on sidottu elinkustannusindeksiin, mahdollisia vuokrankorjauksia ja -korotuksia saattaa tulla sopimuksen voimassaoloaikana. Omakotitalo-ostajan kannattaa myös huomioida vuokrasopimuksen voimassaoloaika: jos sopimus on lähivuosina umpeutumassa, myös vuokrankorotukset ovat sopimuksen uusimisen yhteydessä mahdollisia.

Kotivakuutus

Kotivakuutus on tärkeä vakuutus niin omakotitalo kuin asunto-osake asujalle. Kotivakuutus suojaa omakotitalon asukkaita esimerkiksi tulipalojen, vesivahinkojen, varkauksien ja muiden vahinkojen varalta. Vakuutusmaksun suuruus riippuu omakotitalon sijainnista, koosta, iästä, rakennusmateriaaleista ja muista tekijöistä ja on asunto-osakkeen kotivakuutusta hintavampi.

Huolto- ja korjauskustannukset

Omakotitalo vaatii säännöllistä huoltoa ja aika ajoin isompia ja pienempiä kunnostus- ja korjaustoimenpiteitä. Toisin kuin taloyhtiössä, omakotitalossa kuluja ei ole jakamassa kukaan muu. Silloin isot kunnostustyöt, kuten ikkuna- tai kattoremontit, vaativat omistajalta yksittäisiä joskus suuriakin investointeja. Jo omakotitaloa ostaessa kannattaakin käydä läpi jo toteutetut perusparannukset ja arvioida, minkälaisiin korjauksiin lähivuosina on syytä varautua.

On hyvä muistaa, että myös pienemmät huoltotyöt vaativat jonkinlaisia taloudellisia panostuksia: aidan maalaus, piha- ja puutarhatyöt tai esimerkiksi talviajan lumenluonti ja hiekoitus eivät onnistu ilman asianmukaisia tarvikkeita ja työvälineitä.

Tutustu myytäviin asuntoihimme tai ota yhteyttä olit sitten pohtimassa asunnon myyntiä tai ostoa.

Harkitsetko asuntosi myyntiä?

Jätä yhteystietosi, niin olemme sinuun yhteydessä.

Lähettämällä yhteydenottopyynnön hyväksyt tietojesi käsittelyn tietosuojaselosteessa esitellyllä tavalla.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Ajankohtaista

Huoneistokeskuksen tuoreimmat asuntomarkkinakatsaukset ja tiedotteet

Lue lisää