Kategoriat Ideoita asumiseenKirjoitettu

Asunnon vaihto

Vanhan asunnon myynti ennen uuden ostamista

Asunnon vaihto - Vanhan asunnon myynti ennen uuden ostamista

Uusi unelmien asunto on löytynyt, mutta vanha asunto on vielä myymättä. Onko uuden asunnon osto mahdollista ennen kuin vanha asunto on mennyt kaupaksi ja minkälaisia riskejä siihen sisältyy?

Valtaosa asunnon vaihtajista myy vanhan asuntonsa ennen uuden asunnon ostoa. Pankkikin asettaa usein ehdoksi, että vanha on myytävä ennen kuin toisen asunnon ostaminen tulee kyseeseen. Oman pankkinsa kanssa kannattaakin hyvissä ajoin ennen ostoaikeita selvittää, onko nykyinen asunto myytävä ennen uuden hankintaa.

Taloudellisesti turvallisinta on ensin myydä vanha asunto ja ostaa uusi vasta sen jälkeen, vaikka asunnon vaihtaminen ei tällöin ihan niin vaivattomasti hoidukaan: jos uutta asuntoa ei vielä ole löytynyt vanhan mennessä kaupaksi, saattaa edessä olla väliaikainen muutto esimerkiksi vuokralle. Toisaalta kannattaa selvittää, suostuisiko ostaja esimerkiksi puolen vuoden vapautumiseen, jolloin uuden asunnon etsimiseen jää kuitenkin aikaa. Välittäjä osaa auttaa myös joustavan asunnonvaihdon suunnittelussa. 

Uuden asunnon osto ennen vanhan myyntiä – kuinka välttää kahden asunnon loukku?

Jos vanha asunto ei ole myytynä ennen uuden ostoa, saattaa unelmien asunto mennä ohi suun – tarjousta ei välttämättä voi tehdä, kun vanha on vielä myymättä. Jos uusi potentiaalinen kohde on kuitenkin jo kiikarissa, mutta vanha asunto vielä myymättä, vaihtoehtoja ostajalle löytyy.

Ehdollinen ostotarjous

Hyvin yleinen tapa on tehdä ostotarjous, jonka ehtona on oman asunnon myynti. Tällöin uuden asunnon osto sidotaan nykyisen asunnon myyntiin – tarjous raukeaa, jos vanha asunto ei menekään kaupaksi ennalta sovitun aikataulun mukaisesti. Ehdollisen ostotarjouksen negatiivinen puoli on, että myyjä voi pidättää itsellään oikeuden hyväksyä toisen ostotarjouksen ja näin asunto voi mennä ehdollisen tarjouksen tekijältä lopulta sivu suun.

Neuvottelut pankin kanssa

Oman pankin kanssa voi neuvotella tilanteesta: pankki voi olla suostuvainen myöntämään lisärahoitusta uuteen asuntoon, vaikka vanhaa ei ole vielä myyty. Uuden asunnon ostaminen ennen vanhan myyntiä on mahdollista myös siinä tapauksessa, että nykyisen asunnon lainaa on lyhennetty niin paljon, ettei vanha laina ole enää uuden rahoitusjärjestelyn rasitteena.

Erilaiset rahoitusratkaisut

Uuteen asuntoon on mahdollista päästä käsiksi muun muassa osakauppahinnalla niin, että esimerkiksi 10% kauppahinnasta maksetaan kaupantekohetkellä ja loput tietyn ennalta sovittavan aikataulun mukaan.

Riskinä on, että nykyistä asuntoa myydään positiivisin odotuksin, mutta kaupoille ei päästäkään suunnitellussa aikataulussa tai toivotulla kauppahinnalla. Näin uuteen asuntoon saattaakin joutua ottamaan aiottua enemmän rahoitusta tai kahden asunnon loukussa vietetäänkin suunniteltua kauemmin aikaa.

Mutta mitä tehdä siinä tapauksessa, jos uusi asunto on jo ostettuna, mutta vanha on edelleen myymättä? Ensinnäkin kannattaa muistaa, että asunto kuin asunto menee kaupaksi, jos hinta on kohdallaan. Saattaa siis olla, että päästäkseen eroon kahden asunnon loukusta, ainoa vaihtoehto on myydä asunto tappiollisesti siten, ettei pääsekään omilleen tai että asuntoa varten otettua lainaa ei saa täysin kauppahinnalla kuitattua. Asunnon myynnin sijaan voi myös kartoittaa mahdollisuutta asunnon vuokraamiseen oman taloudellisen tilanteen sen salliessa.

Nykyisin pankit ohjeistavat asiakkaitaan niin hyvin, ettei kahden asunnon loukkuun juurikaan jäädä – eivätkä ihmiset oikeastaan halua tällaista riskiä edes ottaa.


 

Ajankohtaista

Huoneistokeskuksen tuoreimmat asuntomarkkinakatsaukset ja tiedotteet

Lue lisää