Kategoriat MarkkinakatsauksetKirjoitettu

Positiiviset uutiset saivat ostajat liikkeelle

Lokakuussa saatiin asuntomarkkinoiden kannalta lyhyen ajan sisään positiivisia uutisia usealta suunnalta. Inflaatio helpottaa parantaen ostovoimaa ja EKP päätti koronnostot viitaten korkotason tasaantumisen puolesta. Nämä yhdistettynä hallituksen varainsiirtoveroesitykseen kohensivat saman tien asunnonostoaikomuksia ja saivat asunnon ostajat liikkeelle.

Erityisesti 18–29-vuotiailla asunnonostoaikeet ovat parantuneet merkittävästi parin viime kuukauden aikana. Nuorten asunnonostopäätöksiä vauhdittaa varainsiirtoveroetu, joka on voimassa vielä vuoden loppuun.

”Asuntoesittelyissä käy enemmän ihmisiä kuin pitkään aikaan ja pieniä asuntoja mm. vanhoista kerrostaloista on mennyt kaupoiksi ensiesittelyllä. Ensiasunnon ostajat, joilla rahoitus on valmiina ovat valmiita tekemään nopeitakin kauppoja”, kertoo Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Marina Salenius.

Ensiasunnon ostajan varainsiirtoverovapauden poistamisen ohella hallitus esitti myös muita merkittäviä uudistuksia varainsiirtoveroon. Kiinteistöjen varainsiirtoveroa lasketaan neljästä prosentista kolmeen prosenttiin ja asunto-osakkeiden varainsiirtoveroa kahdesta prosentista 1,5 prosenttiin. Tämäkin uudistus astuu voimaan vuoden vaihteessa, mutta toisin kuin ensiasunnon varainsiirtoverovapauden poistamisen kohdalla, varainsiirtoveron laskemisen uusia veroprosentteja sovelletaan takautuvasti jo 12.10.2023 alkaen. Verohallinnon mukaan loppuvuonna asiakkaiden pitää ilmoittaa ja maksaa varainsiirtovero oma-aloitteisesti voimassa olevien veroprosenttien (2 % ja 4 %) mukaan. Verohallinto palauttaa näille asiakkaille liikaa maksetun veron korkoineen ensi vuoden puolella ilman erillistä hakemusta.

”Asunnonvaihtajat ovat kyllä huomanneet hallituksen esityksen varainsiirtoveron laskusta, mutta epätietoisuutta on aiheuttanut sen voimaantulo. Osa asunnon ostajista on käsittänyt, että kannattaa jäädä odottamaan vuoden vaihdetta ja tehdä kaupat vasta 1.1.2024 jälkeen, jotta saa verohyödyn”, jatkaa Salenius.

Lokakuussa erityisesti perheasuntojen kauppamäärät kasvoivat pirteästi

Kerrostalokolmiota myytiin lokakuussa viime vuotta enemmän esimerkiksi Espoossa 14,3 % ja Jyväskylässä 21,1 %. Lahdessa kolmioiden kauppa kävi viime vuoden tahtiin. Myös rivitalokauppa kävi pirteänä. Rivitaloja myytiin lokakuussa viime vuotta enemmän Lahdessa 9,5 %, Oulussa 8,8 %, Kuopiossa 33,3 %, Jyväskylässä 3,3 %, Porissa 11,8 % ja Kouvolassa 38,5 %. Kokonaisuudessaan rivitaloja myytiin lokakuussa vain -0,2 % vähemmän viime vuoteen verrattuna. Jos uudessa hintatilanteessa esimerkiksi kaksion hinnalla saa kolmion liki samalta alueelta, on helppo valita kerralla suurempi asunto.

Lokakuun kokonaiskauppamäärä 11,3 % alhaisempi kuin viime vuonna

Vaikka piristymistä asuntomarkkinassa näkyykin ovat kauppamäärät vielä alhaisella tasolla edellisiin vuosiin verrattuna. Suurissa kaupungeissa jäätiin lokakuussa kauppamäärien osalta viime vuoden vastaavan ajankohdan tasosta. Positiivisia yllättäjiä olivat Jyväskylä 7,4 %, Pori 11,0 % ja Kuopio 1,7 %, joissa vanhojen asuntojen kauppamäärät kasvoivat viime vuoden lokakuuhun verrattuna.

Lisätietoja
Marina Salenius, liiketoimintajohtaja, Huoneistokeskus Oy 
marina.salenius@huoneistokeskus.fi
Puh. 040 738 1776

* Luvut perustuvat KVKL:n ylläpitämään Hintaseurantapalveluun, johon suurimmat välitysliikkeet toimittavat kauppatietonsa sekä Tilastokeskuksen julkaisemiin tietoihin. Lokakuun kauppatiedot haettu 9.11.2023.

Ota yhteyttä

Jätä yhteystietosi ja kerro asiasi. Välittäjä on sinuun yhteydessä.

Lähettämällä yhteydenottopyynnön hyväksyt tietojesi käsittelyn tietosuojaselosteessa esitellyllä tavalla.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Ajankohtaista

Huoneistokeskuksen tuoreimmat asuntomarkkinakatsaukset ja tiedotteet

Lue lisää