Kategoriat MarkkinakatsauksetKirjoitettu

Mökkikuumetta ilmassa? Mökkibarometri ennakoi kasvua –
mutta varjojakin on

Millainen vapaa-ajanasunto kiinnostaa nyt?

Huoneistokeskuksen teettämä kysely ennakoi kasvua.

Mökkeily on suomalaisille sydämenasia, ja trendi näyttää vain vahvistuvan. Huoneistokeskuksen tuore Mökkibarometri 2024 paljastaa, että mökkikaupan uskotaan kasvavan, tai vähintäänkin pysyvän samana vuoteen 2023 verrattuna.

Kyselystä, joka tehtiin yli 1500 Rettan ja Huoneistokeskuksen kiinteistöalan ammattilaiselle, piirtyi selkeä kuva: 84% vastaajista odottaa mökkikaupan kasvavan kokonaisuudessaan tai pysyvän vähintäänkin samalla tasolla kuin vuonna 2023. Erityisen vahvaa kasvua ennakoidaan rantakohteissa, missä 96% vastaajista uskoo mökki- ja vapaa-ajanasuntojen kauppamäärien lisääntyvän vuoteen 2023 verrattuna.

Tutkimus valotti myös mökin hankintaan vaikuttavia tekijöitä. Hinta on edelleenkin ensisijainen kriteeri, mutta nyt mökin ostajat ovat entistä tarkempia hintalaatusuhteen arvioinnissa. Myös käyttökustannukset, yleinen kunto ja mahdolliset tulevat remontit, varustelutaso ja sijainti noin 1-2 tunnin ajomatkan päässä kodista koetaan tärkeiksi tekijöiksi.

Loma-asunnon potentiaalisimpia ostajia ovat edelleen 35-55 -vuotiaat perheelliset ja hyvätuloiset pariskunnat. He arvostavat mökkeilyä rentoutumiskeinona ja mahdollisuutena viettää aikaa perheen ja ystävien kanssa luonnon helmassa.

Kolme ”must have” -asiaa sijainnin ohella:

Mökkielämää ei voi kuvitella ilman sähköjä, saunaa ja sisä-wc:tä. Nämä kolme ässää ovat kuin mökkeilyn pyhä uusi kolmikko, joista ei tingitä. Sähköt tuovat valoa ja lämpöä, sauna rentouttaa ja puhdistaa, ja sisä-wc takaa perusmukavuuden.

Mutta entä jos mökki onkin hieman syrjäisellä paikalla, eikä sähköverkkoon ole vedetty johtoja? Ei hätää! Auringonpaneelien ja akkukapasiteetin avulla mökki pysyy valaistuna ja lämmitettynä, ja saunan voi lämmittää puilla. Ja jos sisä-wc:n rakentaminen tuntuu liian isolta urakalta, esimerkiksi kompostoiva käymälä on kätevä ja ympäristöystävällinen vaihtoehto.

Mökkeily on ennen kaikkea rentoutumista ja luonnonläheisyyden nauttimista. Joten älä murehdi liikaa pienistä puutteista – tärkeintä on löytää oma lepopaikka ja nauttia mökkielämän ainutlaatuisesta tunnelmasta ja luonnosta!

Mikä voisi pilata hyvän mökkikauppakesän?

”Vaikka Mökkibarometri 2024 ennustaa mökkikaupan kasvua, niin varjojakin on olemassa. Korkojen pysyminen nykyisellään ja mahdollinen talouden hidas kasvu voivat hidastaa mökkikauppaa. Mökkikauppaa harkitsevien kannattaa seurata talouden kehitystä ja tehdä harkittu ostopäätös omaan tilanteeseen peilaten”, kertoo Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Marina Salenius.

Huoneistokeskuksen top 5 vinkkiä onnistuneeseen mökkikauppaan:

  1. Järkevä hinnoittelu: Älä yritä kiskoa kuuta taivaalta – hinnoittele mökki realistisesti markkinoiden mukaisesti.
  2. Siisti ja tyylikäs yleisilme: Ensivaikutelma on tärkein! Käy läpi mökki ja pihapiiri, ja huolehdi, että sisustus on viihtyisä ja valoisa.
  3. Puhdista mökki ja ikkunat: Osoita ostajalle, että mökkiä on pidetty huolellisesti.
  4. Perushuollot tehty (kukaan ei halua työmaata tällä hetkellä): Varmista, että mökki on kunnossa ja kaikki laitteet toimivat.
  5. Ja ennen kaikkea: valitse osaava paikallinen välittäjä! Älä tilaa ongelmia itsellesi yrittämällä myydä vapaa-ajanasuntoa itse.

Mökkibarometri maalaa siis valoisan kuvan mökkikaupan tulevaisuudesta. Kysyntää on ja tarjonta monipuolista, joten jokaiselle löytyy varmasti unelmien mökki. Jos olet haaveillut omasta mökistä, nyt on loistava hetki ryhtyä toteuttamaan unelmaa

Lisätietoja: 
Marina Salenius, liiketoimintajohtaja, Huoneistokeskus Oy 
marina.salenius@huoneistokeskus.fi
Puh. 040 738 1776

Tarvitsetko apua, tai haluat keskustella ammattilaisen kanssa?

Jätä yhteystietosi, niin soitamme sinulle!

Lähettämällä yhteydenottopyynnön hyväksyt tietojesi käsittelyn tietosuojaselosteessa esitellyllä tavalla.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Ajankohtaista

Huoneistokeskuksen tuoreimmat asuntomarkkinakatsaukset ja tiedotteet

Lue lisää