Epävarmuus asuntomarkkinoilla on vaikuttanut niin ostajiin, myyjiin, sijoittajiin kuin koko markkinan toimintaan. Ostajilla on ollut runsaasti valinnanvaraa, sillä asuntoja on myynnissä ennätysmäärä. Samaan aikaan inflaatio on kuitenkin koetellut kuluttajien luottamusta omaan talouteen ja epävarmuus asuntolainojen korkotasosta, ja asuntojen hintakehityksestä on pitänyt asunnonvaihtajat varuillaan. Nyt epävarmuuden varjosta ollaan hiljalleen siirtymässä kohti valoa.
Ensimmäinen merkki käänteestä tullaan näkemään, kun kuluttajien luottamus omaan talouteen kohentuu. Nyt asunnon ostoaikeita on saman verran kuin pitkällä ajalla keskimäärin. Odotukset omasta ja myös Suomen taloudesta ovat edelleen vaisut, joskin parantuneet selvästi vuodentakaisesta. Työllisyysnäkymät ovat kuitenkin suurimmalla osalla hyvät. Inflaation hidastuessa ja korkotason vakiintuessa luottamus kasvaa entisestään ja ostohalukkuus lisääntyy. Käännettä indikoi myös asuntojen hintojen laskun hidastuminen ja hintatason vakiintuminen.
”Hintojen lasku on rauhoittunut. Kesäkuussa vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat koko maassa 7,3 prosenttia vuoteen 2022 verrattuna, mutta toukokuuhun nähden hinnat nousivat 0,3 prosenttia. Vanhojen osakeasuntojen hinnat kääntyivät kesäkuussa kaikissa suurissa kaupungeissa Turkua lukuun ottamatta pieneen nousuun toukokuuhun verrattuna. Pahin hintojen korjausliike näyttää jo olevan takana”, sanoo Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Marina Salenius.
Pienten kerrostaloasuntojen hinnat laskeneet eniten
Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat ovat tulleet alas erityisesti suurissa kaupungeissa. Laatuvakioutujen hintaindeksien mukaan laskua kertyi Q2:lla Helsingissä 9 %, Espoossa 7,3 %, Vantaalla 8 %, Tampereella 7,6 % ja Turussa 5,5 % kaupunkien viime vuoden huippulukemista. Yleisesti kerrostaloasuntojen hinnat ovat laskeneet eniten pääkaupunkiseudulla muuhun Suomeen verrattuna.
Kerrostaloasuntojen hinnat laskivat eniten pääkaupunkiseudulla, jossa yksiöiden hinnat laskivat noin 11 %. Kaksioissa ja perheasunnoissa laskua oli noin 9 %. Pääkaupunkiseudun ulkopuolella yksiöt ja kaksiot laskivat noin 6 %, kun taas perheasuntojen hinnat laskivat maltillisemmin, noin 4 %.
Myyntiajat poikkeuksellisen pitkiä pääkaupunkiseudulla
Heinäkuussa omakotitalon myyntiaika oli pääkaupunkiseudulla keskimäärin 119 päivää, kun viime vuonna vastaava lukema oli 72 päivää. Ero on merkittävä. Muualla Suomessa puolestaan omakotitalon myyntiaika oli heinäkuussa poikkeuksellisesti pääkaupunkiseutua lyhyempi, 110 päivää, kun vuotta aikaisemmin se oli 85 päivää.
Pääkaupunkiseudun kerrostalojen osalta keskimääräinen myyntiaika oli heinäkuussa 95 päivää ja vuotta aiemmin 65 päivää. Muualla Suomessa myyntiajat ovat myös pidentyneet, mutta muutos ei ole ollut yhtä merkittävä kuin pääkaupunkiseudulla.
”Kun kuluttajien luottamus omaan talouteen kasvaa, he ovat valmiimpia harkitsemaan suurempia ostoksia, kuten asunnon ostamista. Markkinaan sopiva asunnon hinnoittelu edesauttaa myös asunnon myyntiä ja lyhentää myyntiaikaa”, muistuttaa Salenius.
Lisätietoja:
Marina Salenius, liiketoimintajohtaja, Huoneistokeskus Oy
marina.salenius@huoneistokeskus.fi
Puh. 040 738 1776
* Luvut perustuvat KVKL:n ylläpitämään Hintaseurantapalveluun, johon suurimmat välitysliikkeet toimittavat kauppatietonsa sekä Tilastokeskuksen julkaisemiin tietoihin. Heinäkuun kauppatiedot haettu 10.8.2023.