Kategoriat MarkkinakatsauksetKirjoitettu

Asuntokauppaa käydään kaikkialla Suomessa

Kylmä talvinen aamu kaupungissa

Asuntomarkkina eriytyy väestön keskittyessä ja syntyvyyden laskiessa. Suurissa kaupungeissa väestönkasvu on pitänyt yllä kysyntää ja PTT ennustaakin, että asuntojen hinnat kääntyvät nousuun vuonna 2024 suurissa kaupungeissa.

Asuntojen hinnat kääntyvät kasvuun, mutta vuosikasvut voivat jäädä negatiiviseksi

  • Tulokehitys ja korkojen lasku tukee asuntomarkkinoiden käännettä, mutta runsas asuntotarjonta hillitsee hintojen nousua.
  • Väestönkasvu on kiihtynyt suurimmissa kaupungeissa,
    mikä lisää asuntokysyntää.
  • Kotitalouksille kertynyt asunnon vaihtotarvetta.
  • Sijoittajat palaavat markkinoille, mutta ei siinä määrin kuin ennen korkojen nousua, mikä heikentää erityisesti Helsingin kasvumahdollisuuksia.

Vaikka asuntokauppaa käydään kaikkialla, ei monella paikkakunnalla asunnosta välttämättä saa uudessa tilanteessa samaa hintaa kuin ennen. Vuoteen 2015 verrattuna osakeasuntojen hinnat ovat nousseet suurissa kaupungeissa 12,7 % vuonna 2023, kun puolestaan koko maassa ilman suuria kaupunkeja laskua kertyi 11,6 % vastaavassa ajassa. ​

Asuntomarkkinat ovat nyt suurissa kaupungeissa noin vuoden 2019 hintatasolla. Suurissa kaupungeissa väestönkasvu on pitänyt yllä kysyntää. Suurien kaupunkien ulkopuolella maahanmuutto ei ole riittänyt kompensoimaan sisäistä muuttoliikettä, alhaista syntyvyyttä ja lisääntynyttä kuolleisuutta.

**Kehyskunnissa asuntomarkkinan erityispiirteisiin on kuulunut rivitaloasuntojen suotuisa hintakehitys. Rivitalojen hinnat harppasivat ylös kehyskunnissa koronan myötä, mutta ovat nyt palanneet vuoden 2020 hintatasolle.

Puolestaan kerrostaloasuntojen hinnat ovat laskeneet jo pidempään kehyskunnissa. Ainoastaan kolmiot+ kerrostaloasuntojen hinnat ovat 2019 tasolla.​

Suurten kaupunkien ulkopuolella hinnat ovat laskeneet vähemmän, koska kesään 2022 asti jatkunut hintojen nousu oli kaupungeissa nopeampaa Tilastokeskuksen mukaan. Suurien kaupunkien ulkopuolella väestönkasvu on ollut tiukassa eikä maahanmuuttokaan ole aina pystynyt kompensoimaan sisäistä muuttoliikettä, alhaista syntyvyyttä ja lisääntynyttä kuolleisuutta. Vielä 2000-luvun alussa asuntojen hinnat kasvoivat kaikkialla Suomessa. Nyt voittajat ovat harvassa. ​

”Vaikka pääkaupunkiseudulla asuntomarkkinat ovatkin hiljentyneet huippuvuosistaan, ovat asunnon ostoaikeet edelleen pääkaupunkiseudulla korkeimmalla tasolla muihin alueisiin verrattuna. Positiivista kehitystä nähtiin asunnon ostoaikomuksien kehityksessä helmikuussa esimerkiksi Itä-Suomessa, missä ostoaikomukset nousivat pohjistaan. Hintojen laskutrendin pysäyttäminen vaatisikin myös suurten kaupunkien ulkopuolelle uusia vetovoima- ja pitovoimatekijöitä, joiden avulla näille alueelle mahdollistettaisiin väestönkasvua. Kuntien vetovoimaisuus ja myös teot tulevatkin korostumaan”, kertoo Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Marina Salenius. ​

Lisätietoja
Marina Salenius, liiketoimintajohtaja, Huoneistokeskus Oy 
marina.salenius@huoneistokeskus.fi
Puh. 040 738 1776

Luvut perustuvat KVKL:n ylläpitämään Hintaseurantapalveluun, johon suurimmat välitysliikkeet toimittavat kauppatietonsa sekä Tilastokeskuksen ja PTT:n julkaisemiin tietoihin. Helmikuun kauppatiedot haettu 8.3.2024.
** Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Riihimäki, Kirkkonummi, Nurmijärvi, Sipoo, Tuusula ja Vihti

Harkitsetko asuntosi myyntiä?

Jätä yhteystietosi, niin olemme sinuun yhteydessä. Aloitetaan yhdessä onnistunut asunnonvaihto.

Lähettämällä yhteydenottopyynnön hyväksyt tietojesi käsittelyn tietosuojaselosteessa esitellyllä tavalla.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Ajankohtaista

Huoneistokeskuksen tuoreimmat asuntomarkkinakatsaukset ja tiedotteet

Lue lisää