Kategoriat Ideoita asumiseenKirjoitettu

Vanhan talon myynti – vastuut ja kuntotarkastus

Vaikka suurin kysyntä omakotitalomarkkinoilla suuntautuukin hyväkuntoisille ja uudehkoille taloille, onnistuu myös vanhemman talon myynti, kun sen toteuttaa yhdessä asuntokaupan ammattilaisten kanssa.  

Vanhan talon myynti

Vanhemman talon myynnissä valttia on kärsivällisyys ja avoimuus. Vanhat, peruskorjauksia vaativat omakotitalot eivät vaihda omistajaa yhtä nopeasti kuin muuttovalmiit, vain pientä pintaremonttia vailla olevat talot. On myös tärkeää olla avoin talon kunnosta, vioista ja korjaushistoriasta heti alkumetreiltä lähtien. Tässä auttaa kuntotarkastus sekä asiansa osaava, kokenut kiinteistönvälittäjä.  

Myyjän vastuu vanhan talon myynnissä

Siinä missä asunto-osakkeiden kauppaa säätelee asuntokauppalaki, kiinteistöjen kuten omakotitalot kauppaan sovelletaan maakaarta. Myyjä on velvollinen kertomaan kohteesta kaikki tiedossaan olevat asiat sisältäen niin aiemmat korjaukset ja vahingot, kuin toteutetut tutkimukset sekä myös mahdolliset tarkempaa selvitystä vailla olevat epäilyt talon kunnosta.  Kohteen kuntoon ja korjaushistoriaan liittyen ei oikeastaan ole asiaa, jota myyjä ei olisi velvollinen kertomaan.  Kiinteistön myyjä vastaa luonnollisesti myös tietojensa paikkansa pitävyydestä ja on velvollinen tarkistamaan antamansa tiedot.

Ostajan vastuu

Siinä missä myyjällä on vastuu tuoda ilmi kaikki kiinteistöön ja sen kuntoon liittyvät seikat, ostajalla on selonottovelvollisuus, eli hän vastaa omasta huolellisesta perehtymisestään asunnon myyjän esille tuomiin tietoihin kohteesta. Ostaja ei voi jälkikäteen vedota sellaiseen seikkaan, josta hänen on täytynyt olettaa esimerkiksi talon kuntoon liittyvien asiakirjojen perusteella tienneen kauppaa tehtäessä.

Myyjä on vastuussa myymästään kiinteistöstä viisi vuotta hallinnanluovutuksesta lukien, ellei toisin sovita.  Ostajan on hyvä tiedostaa, että viiden vuoden vastuuajan sisällä on erillinen reklamaatioaika, eli ostajan tulee esittää virheväitteet ja vaatimukset myyjälle kohtuullisessa ajassa siitä, kun ostaja on havainnut tai hänen olisi pitänyt havaita vika tai puute. Kohtuullisena aikana on pidetty yleensä noin 3–6 kuukautta, joskin arviointi on aina tapauskohtaista.

Piilevät virheet

Toisinaan asunnon myyjälläkään ei ole tarkkaa kuvaa kiinteistön kunnosta ja vioista sekä tarvittavista tulevista korjauksista. Tästä huolimatta myyjä vastaa myös tietyin edellytyksin ns. piilevästä virheestä, eli virheestä, josta myyjäkään ei ole ollut tietoinen.

Piilevästä virheestä voidaan puhua, kun kiinteistö piilevän virheen vuoksi poikkeaa laadultaan merkittävästi siitä, mitä myydyn kaltaiselta kiinteistöltä voidaan kauppahinta ja muut olosuhteet huomioon ottaen perustellusti edellyttää. Piilevä virhe kuten esimerkiksi homevaurio tai rakenteissa oleva kosteusvaurio on myyjän tietoisuudesta riippumatta useimmiten myyjän vastuulla.

Kuntotarkastus turvaa molempia osapuolia

Paras tapa varautua jo selvillä oleviin sekä piileviin korjaustarpeisiin on teettää kiinteistöön huolellinen kuntotarkastus, joko ennen kiinteistön myyntiä tai sen yhteydessä. Näin saadaan tarkemmin selville kiinteistön kunto ja tulevat korjaustarpeet. Kattava ja huolellinen kuntotarkastus on erityisesti myyjän suoja. On myös tärkeää varmistaa kuntotarkastuksen laatu ja valita kuntotarkastuskumppani huolellisesti.

Kauppakirja

Eritoten vanhan talon kaupassa kauppakirjan laadinnassa tulee olla huolellinen. Kauppakirjaan on syytä kirjata kiinteistön laatutaso, tehdyt remontit sekä kaikki kiinteistön kuntoon vaikuttavat tiedot mahdollisine kuntotarkastusraportteineen. Kirjaamalla kauppakirjaan kaikki tiedossa olevat seikat kiinteistön kunnosta myyjä suojaa vastuutaan, sillä mahdollisten riitatilanteiden ratkaisussa lähtökohtana on kauppakirja liitteineen.

Kiinteistönvälittäjä avuksi vanhan talon myynnissä

Asiantuntevat ja kokeneet kiinteistönvälittäjämme hoitavat vanhan talon myynnin kiinteistön ja sen huoltohistorian sekä korjaustarpeiden perusteellisesta selvityksestä kauppakirjan allekirjoittamiseen saakka. Asuntokaupan ammattilaisina osaamme myös antaa näkemystä erilaisista myyntiä avustavista toimenpiteistä kuten pienemmistä remonteista ja ehostuksista, järjestelyistä sekä asunnon stailauksesta tuodaksemme kohteen kuin kohteen parhaat puolet vahvasti esiin. Luotettava ja ammattitaitoinen kiinteistönvälittäjä tuo varmuutta myös ostajalle vanhan talon hankintaan.

Olit sitten myymässä, ostamassa tai molempia, ota yhteyttä ja löydetään yhdessä sinun tarpeisiisi parhaiten sopiva ratkaisu.

Tutustu myytäviin asuntoihimme tai ota yhteyttä.

Kiinnostuitko?

Jätä yhteystietosi, niin olemme sinuun yhdessä.

Lähettämällä yhteydenottopyynnön hyväksyt tietojesi käsittelyn tietosuojaselosteessa esitellyllä tavalla.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Ajankohtaista

Huoneistokeskuksen tuoreimmat asuntomarkkinakatsaukset ja tiedotteet

Lue lisää