Kategoriat Ideoita asumiseenKirjoitettu

Millainen on hyvä sijoitusasunto?

Millainen on hyvä sijoitusasunto?

Asuntosijoittaja haluaa sijoituksilleen tuottoa. Parhaiten vuokralle saa pienen asunnon, joka on keskeisellä sijainnilla. Sen sijaan asunnon kunto ei ole välttämättä sijoitusasunnon tärkein ominaisuus.

Monet seikat puoltavat pienten asuntojen hankkimista sijoitusasunnoksi. Ensinnäkin yksiöistä ja pienistä kaksioista saa korkeampaa vuokraa neliötä kohden. Yksiötä kolme kertaa suuremmasta kolmiosta ei saa kolmea kertaa korkeampaa vuokraa. Hyvä sijoitusasunto on useimmiten alle 40 tai jopa alle 30 neliömetrin kokoinen.

Luvut ovat pienten sijoitusasuntojen puolella myös kuluja katsottaessa. Taloyhtiön yhtiövastiketta maksetaan yleensä asunnon neliömäärän perusteella, joten pienissä asunnoissa yhtiövastike on suhteessa pienempi.

Suomessa on yhä enemmän yhden hengen talouksia, joten pienille asunnoille riittää kysyntää. Näin asuntoon jää vähemmän todennäköisesti tyhjiä kuukausia, jotka voivat tehdä loven asuntosijoittajan lompakkoon.

Myytäessä hyvällä sijainnilla oleva pieni asunto kiinnostaa sekä omaa asuntoa etsiviä että asuntosijoittajia, joten kaupat tehdään todennäköisesti nopeasti.

Pelkkiä yksiöitä ei kuitenkaan kannata metsästää. Hyvä sijoitusasunto voi olla esimerkiksi myös pieni kaksio. Se voi olla parempi vaihtoehto kuin suuri yksiö, sillä ylimääräinen huone tuo lisäarvoa vuokralaiselle.

Kaupunkien keskustoissa riittää vuokralaisia sijoitusasuntoihin

Keskeinen sijainti on pienen koon ohella tärkeimpiä ominaisuuksia hyvälle sijoitusasunnolle. Kohde kannattaa etsiä kehittyvästä kaupungista, jonka väestö kasvaa. Koska opiskelijat ovat suuri vuokralla asuvien joukko, yliopistokaupungit ovat viisas valinta.

Hyvä sijoitusasunto sijaitsee kaupungin keskustan tuntumassa tai vähintäänkin hyvien liikenneyhteyksien ja palvelujen äärellä. Kannattaa myös välttää ilmiselvät asumisen miellyttävyyttä vähentävät tekijät, kuten äänekäs ravintola asunnon alakerrassa.

Asuntosijoittajan kannattaa huomioida myös omat tietonsa ja taitonsa asunnon sijaintia valitessa. Alueen on hyvä olla tuttu, jotta sen kehitystä ja eri puolia osaa arvioida parhaiten. Lisäksi asuntosijoittajalla täytyy olla hyvä käsitys alueen hintatasosta, jotta hän osaa iskeä kiinni edullisesti hinnoitellun asunnon tullessa markkinoille.

Taloyhtiön remontit tuovat kustannuksia

Hyvän sijoitusasunnon ei tarvitse olla priimakunnossa, ainakaan vielä ostovaiheessa. Vuokralla asuvalla on usein eri kriteerit asunnon tasolle kuin omistusasujalla. Siistit pinnat, toimivuus ja kohtuullinen yleisilme useimmiten riittävät. Yksityiskohdat, kuten kylpyhuoneen pesukoneliitäntä, ovat plussaa.

Huonokuntoinen asunto voi olla asuntosijoittajalle löytö, sillä esimerkiksi vanha muovimatto ja vanhat kalusteet voivat luoda mielikuvan huonokuntoisesta asunnosta, mutta ne korjaantuvat helposti pienellä remontilla. Nopea pintaremontti voi nostaa vuokraa ja asunnon arvoa mukavasti.

Vaikka itse asunnon kunto ei ole tärkein sijoitusasunnon kriteeri, on asuntosijoittajan sen sijaan ensiarvoisen tärkeää ottaa selvää koko taloyhtiöstä. Hyvä sijoitusasunto on osa hyvää taloyhtiötä, josta on pidetty huolta. Suuri taloyhtiön korjausvelka voi romahduttaa laskelmat muuten hyvältä vaikuttaneesta sijoituskohteesta. Lue myös mitä jokaisen asunnon ostajan on hyvä selvittää taloyhtiöstä.

Lue myös TÄÄLTÄ vastaukset aloittelevan asuntosijoittajan yleisimpiin kysymyksiin!Ajankohtaista

Huoneistokeskuksen tuoreimmat asuntomarkkinakatsaukset ja tiedotteet

Lue lisää