Kategoriat Ideoita asumiseenKirjoitettu

Kesämökin myynti

vinkit onnistuneisiin mökkikauppoihin

Vanha perinteinen punamultainen mummonmökki

Kevät ja kesä ovat vapaa-ajan asuntojen parasta myyntiaikaa. Minkälaisia asioita kannattaa huomioida, kun suunnittelee kesämökin myyntiä?

Kun kesämökin myynti on mielessä, muista seuraavat vinkit onnistuneisiin mökkikauppoihin.

Myy kesämökkisi sesonkiaikaan

Mökkien myyntisesonki alkaa, kun suomalaiset ryhtyvät suunnittelemaan kesälomiaan. Vesistöjen läheisyydessä olevat kohteet ovat suosituimpia, ja jotta oikea tunnelma välittyy, ostajat haluavat nähdä mökin rantoineen juuri kesäaikaan. Kesämökin myynti kannattaa siksi ajoittaa kesäsesonkiin.

Hinnoittele oikein

Jos mökki on saatu perintönä tai siihen liittyy muuten paljon tunnearvoa, saattaa hintaa olla vaikea asettaa oikealle tasolle. Vapaa-ajan asuntojen ostajat ovat kuitenkin hintatietoisia – vanhasta rakennuksesta tai alkeellisista oloista ei olla valmiita maksamaan ylihintaa. Sen sijaan hieno paikka ja hyvä vesistö kiinnostavat, joten ne ovat myös myyjän parhaat myyntivaltit.

Tunne myymäsi vapaa-ajan asunto

Kuten kiinteistökaupassa muutenkin, myyjän viiden vuoden vastuu koskee myös vapaa-ajan asuntojen kauppoja. Siksi myytävän mökin kunnosta kannattaa ottaa selvää, jottei kaupan kummallekaan osapuolelle tule yllätyksiä jälkikäteen. Asuntokaupasta tuttu kuntokartoitus on sekä ostajan että myyjän etu myös mökkikaupassa.

Hanki tarvittavat asiakirjat ja tiedot kesämökistä

Kun vapaa-ajan asunnon myyntiä hoitaa kiinteistönvälittäjä, hankkii hän kaikki myyntiprosessissa tarvittavat asiakirjat, kuten lainhuutotodistuksen, rasitustodistuksen, kiinteistörekisteriotteen ja tonttikartat. Myyjä voi valmistautua kiinteistönvälittäjän tapaamiseen kiinteistöveroilmoituksilla ja rakentamiseen liittyvillä asiakirjoilla. Ostajaa kiinnostaa mökin ilmansuunnan lisäksi myös esimerkiksi tontin rajat, vesistöjen suuruus ja teiden kunto, joten kaikki onnistuneen myynnin kannalta oleelliset asiat on hyvä selvittää etukäteen ja kertoa mahdollisimman tarkasti välittäjälle.

Tarkista kesämökkisi jätevesijärjestelmä

Uuden jätevesiasetuksen mukaan perustason puhdistusvaatimusten mukainen jätevesien käsittelyjärjestelmä on oltava asennettuna ennen vuotta 2004 rakennetuissa mökeissä. Jätevesiasetus koskee kiinteistöjä, jotka sijaitsevat pohjavesialueella tai enintään 100 metrin päässä rannasta. Jätevesijärjestelmä on tullut uudistaa lain vaatimalle tasolle vuoden 2019 lokakuun loppuun mennessä. Hyvin järjestetty jätevesihuolto on myös myyntivaltti mökkikaupoilla.

Tutustu kesämökin myynnin veroseuraumuksiin etukäteen

Kesämökin myyntiverotus saattaa tulla myyjälle yllätyksenä – vapaa-ajan asunnon myynnistä maksetaan aina myyntivoittoveroa. Lue lisää verotuksesta.

Kesämökin hinta-arvio

Jos kesämökin myynti on sinulle ajankohtaista jätä yhteystietosi, niin otamme sinuun yhteyttä.

Lähettämällä yhteydenottopyynnön hyväksyt tietojesi käsittelyn tietosuojaselosteessa esitellyllä tavalla.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Ajankohtaista

Huoneistokeskuksen tuoreimmat asuntomarkkinakatsaukset ja tiedotteet

Lue lisää