Kategoriat Ideoita asumiseenKirjoitettu

Kannattaako vanha asunto myydä

ennen uuden ostoa?

Kannattaako vanha asunto myydä ennen uuden ostoa?

Muutos elämäntilanteessa voi luoda tarpeen vaihtaa asuntoa. Varmin tapa on myydä ensin vanha asunto pois ja ostaa sen jälkeen uusi, mutta asunnonvaihdon järjestämiseen on muitakin vaihtoehtoja.

Unelmatyöpaikan löytyminen toiselta paikkakunnalta, perheenlisäys tai lasten muuttaminen pois kotoa – nämä ovat esimerkkejä suurista elämänmuutoksista, joihin liittyy usein asunnonvaihto erikokoiseen tai eri paikkakunnalle. Verrattuna ensiasunnon ostamiseen on omistusasunnon vaihdossa monia liikkuvia osia ja päätettäviä asioita; onhan vanhassa asunnossa usein kiinni suurin osa omaisuudesta.

Taloudellisesti turvallisin ja useimmiten rahoituksen kannalta sopivin vaihtoehto on myydä ensin vanha asunto ennen uuden ostoa. Jotta ei joutuisi muuttamaan myydystä kodista pois liian aikaisin, voidaan ostajan kanssa vapautumisajaksi sopia jopa kuusi kuukautta. Yksi vaihtoehto on myös asua lyhyt aika vuokralla vanhan asunnon myymisen jälkeen, jos uutta asuntoa ei myymisen hetkellä ole vielä löytynyt.

Joskus unelmien koti löytyy jo ennen kuin vanha asunto on myyty. Tyypillinen esimerkki voi olla uudiskohde, jonka valmistuminen voi kestää parikin vuotta. Uuden asunnon osto ennen vanhan myyntiä on taloudellinen haaste, josta kannattaa olla yhteydessä omaan pankkiin. Tilanteesta ja omasta maksukyvystä riippuen on mahdollista järjestää erilaisia rahoitusratkaisuja. Kauppa voidaan myös tehdä kaksiosaisena niin, että esimerkiksi 20 prosenttia kauppasummasta maksetaan mahdollisimman pian ja loput 80 lähempänä asunnon vapautumista tai valmistumista.

Jos taloudellinen tilanteesi sallii, kolmantena vaihtoehtona on pitää vanha asunto ja ottaa sinne vuokralainen. Tällöin pitää pystyä kattamaan uuden asunnon omarahoitusosuus ja oman talouden tulee kestää kaksi asuntolainaa. Hyvänä puolena järjestelyssä on se, että vuokralaisesi maksaa asuntolainaasi vähitellen.

Ehdollinen tarjous osoittaa kiinnostuksen

Ehdollinen tarjous on työkalu, jota voi hyödyntää asunnon vaihdossa. Se tarkoittaa tarjousta, joka tulee voimaan tietyn ehdon toteutuessa. Ehdollisia tarjouksia on erityyppisiä: kauppa voi riippua rahoituksesta, kosteus- ja kuntokartoituksen tuloksesta tai oman asunnon myydyksi saamisesta. Erityisesti omakotitalojen kaupassa suuri osa tarjouksista on ehdollisia liittyen rakennuksen kuntoon ja sen varmistamiseen.

Ehdollisen tarjouksen tekijä on kuitenkin erilaisessa asemassa kuin muut ostajat. Kiinnostavimmat kohteet myydään usein nopeasti ja tällöin vahvimmilla ovat ostajat, joilla rahoitus on selvillä jo ostotarjousvaiheessa eikä tarjoukseen liity ehtoja. Lue lisää ehdollisesta ostotarjouksesta.

Ammattitaitoinen kiinteistönvälittäjä pystyy merkittävästi auttamaan ostajaa ja myyjää asunnonvaihdon järjestelyissä. Kannattaa myös muistaa, että asiantuntevan kiinteistönvälittäjän käyttö tuo turvaa kaupan molemmille osapuolille, myös ostajalle.

Ajankohtaista

Huoneistokeskuksen tuoreimmat asuntomarkkinakatsaukset ja tiedotteet

Lue lisää