Kategoriat Ideoita asumiseenKirjoitettu

Ensiasunnon
verovapaus poistuu ja varainsiirtovero laskee

Hallitus esittää ensiasunnon ostajia koskevan varainsiirtoverovapauden poistamista vuoden 2024 alusta lähtien sekä muita uudistuksia varainsiirtoveroon.

Ensiasunnon verovapaus poistuu ensi vuoden alusta alkaen

Varainsiirtovero on nykyisellään asunto-osakkeen kaupassa 2 % velattomasta kauppahinnasta ja kiinteistökaupassa 4 % velattomasta kauppahinnasta. Ensiasunnon ostaja on tähän saakka ollut vapautettu varainsiirtoverosta, jos hän on kaupantekohetkellä 18–39-vuotias, omistaa kaupan jälkeen asunnosta vähintään 50 %, ostaa asunnon vakituiseen käyttöön ja muuttaa siihen kuuden kuukauden kuluessa kaupanteosta.  Hallitus esittää, että tämä ensiasunnon ostajia koskeva verovapautus poistettaisiin ensi vuoden alusta lähtien.

Vuoden 2023 ensiasunnon ostajan kaupat vielä verottomia

Muutos tulee piristämään loppuvuodeksi varsinkin pienten asuntojen markkinoita sillä hallituksen esityksen mukaan uudistus astuisi voimaan 1.1.2024, jolloin tänä vuonna tehtävissä kaupoissa ensiasunnon ostaja on vielä ehtojen täyttyessä vapautettu varainsiirtoverosta. Varainsiirtoverolla on tuntuva vaikutus asunnon hankinnan kokonaiskustannuksiin. Esimerkiksi 200 000 € maksavan asunto-osakkeen kohdalla varainsiirtovero on 4 000 € ja saman arvoisen kiinteistön kohdalla 8 000 €.

Varainsiirtoveron muut uudistukset

Ensiasunnon ostajan varainsiirtoverovapauden poistamisen ohella hallitus kaavailee myös muita merkittäviä uudistuksia varainsiirtoveroon. Valtiovarainministeriön tiedotteen mukaan kiinteistöjen varainsiirtoveroa lasketaan neljästä prosentista kolmeen prosenttiin ja asunto-osakkeiden varainsiirtoveroa kahdesta prosentista 1,5 prosenttiin. Tämänkin uudistuksen on tarkoitus astua voimaan vuoden vaihteessa, mutta toisin kuin ensiasunnon varainsiirtoverovapauden poistamisen kohdalla, varainsiirtoveron laskemisen uusia veroprosentteja sovelletaan takautuvasti jo tästä päivästä 12.10.2023 alkaen. Verohallinnon mukaan loppuvuonna asiakkaiden pitää ilmoittaa ja maksaa varainsiirtovero oma-aloitteisesti voimassa olevien veroprosenttien (2 % ja 4 %) mukaan. Verohallinto palauttaa näille asiakkaille liikaa maksetun veron korkoineen ensi vuoden puolella ilman erillistä hakemusta.

Uudistuksilla piristystä asuntomarkkinoille

Hallituksen tiedonannon mukaan uudistusten tavoitteena on parantaa asuntomarkkinoiden toimivuutta ja helpottaa rakennusalan heikentynyttä suhdannetilannetta. Varainsiirtoveron aleneminen laskeekin selvästi asunnon hankinnan kokonaiskustannuksia. Lisäksi ensiasunnon ostajien tilanne on loppuvuoden yhä houkuttelevampi: markkinoilla on nyt paljon kohteita, hintataso on vakiintunut koronavuosia alemmalle tasolle, korkojen nousu on pysähtynyt ja pisteenä i:n päälle tekemällä kaupat tämän vuoden puolella on vielä vapautettu varainsiirtoverosta. Asuntokaupan piristyessä on markkina otollinen varsinkin ensiasunnoksi soveltuvien kohteiden myyjille.

Tutustu myytäviin asuntoihimme tai ota yhteyttä olit sitten pohtimassa asunnon myyntiä tai ostoa.

Ota yhteyttä

Jätä yhteystietosi ja kerro asiasi. Välittäjä on sinuun yhteydessä.

Lähettämällä yhteydenottopyynnön hyväksyt tietojesi käsittelyn tietosuojaselosteessa esitellyllä tavalla.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Ajankohtaista

Huoneistokeskuksen tuoreimmat asuntomarkkinakatsaukset ja tiedotteet

Lue lisää