Kategoriat Ideoita asumiseenKirjoitettu

Asunnon myynti vuokrattuna

Mitä kannattaa ottaa huomioon.

Kun vuokrattua asuntoa myydään, on kaikkien osapuolten – niin myyjän, ostajan kuin vuokralaisenkin – noudatettava voimassa olevaa vuokrasopimusta. Asunnon myynti vuokrattuna voi kuitenkin olla sekä myyjän että ostajan kannalta toimiva vaihtoehto varsinkin silloin kun ostaja halua hankkia asunnon sijoituskäyttöön.

Asunnon myyjälle asunnon myynnissä vuokrattuna on omat hyvät puolensa

Myyjän näkökulmasta asunnon myynti vuokrattuna kannattaa siitä näkökulmasta, että säännölliset vuokratulot säilyvät myyntijaksonkin aikana. Vuokrasopimus siirtyy ostajalle aina kaupanteossa, mikäli myyjä ei sitä irtisano ennen myyntitoimia. Vuokranantaja voi irtisanoa vuokrasopimuksen irtisanomisaikojen puitteissa: yli vuoden kestäneessä vuokrasopimuksessa irtisanomisaika on kuusi kuukautta, muuten kolme kuukautta. Pitkä irtisanomisaika saattaa vaikeuttaa myyntiä, jos uusi omistaja haluaakin muuttaa ostamaansa asuntoon mahdollisimman pian.

Ostajasta tulee vuokranantaja kauppojen jälkeen

Sijoitusasunnon ostajalle valmiiksi vuokrattu asunto on kätevä; vuokralaista kun ei tällöin tarvitse itse etsiä eikä tyhjiä kuukausia ilman vuokratuloa tule. Varmaa vuokralaista ei uudelle omistajalle kuitenkaan voi taata, sillä vuokralainen voi irtisanoa sopimuksen yleensä jo kuukauden irtisanomisajalla, ellei kyseessä ole määräaikainen vuokrasopimus, jota ei voi irtisanoa. Jos asuntoon kuitenkin haluaa muuttaa itse, on ostajan hyvä huomioida, että vuokrasopimukseen kuuluva pitkä, jopa kuuden kuukauden, irtisanomisaika vaikuttaa asunnon vapautumiseen. Uusi omistaja voi irtisanoa vuokrasopimuksen kaupanteon jälkeen. Kun vuokratun asunnon ostaa omaan käyttöön, on se pätevä syy irtisanoa vuokrasopimus.

Vuokratun asunnon myyminen vaatii myös vuokralaisen huomioimista

Kun asuntoa myydään vuokrattuna, mennään aina vuokralaisen ehdoilla – onhan myytävä asunto vuokralaisen koti. Kokenut kiinteistönvälittäjä osaa huomioida vuokralaisen ja järjestää asuntoesittelyt niin, ettei vuokralaiselle koidu tarpeetonta häiriötä. Välittäjä myös huolehtii, että esittelyjen aikana ei asunnossa esimerkiksi valokuvata ilman vuokralaisen lupaa. Toki vuokralaisellakin on velvollisuutensa: hän ei saa kohtuuttomasti vaikeuttaa myyntiä esimerkiksi kieltämällä asuntonäyttöjen pitämistä.

Näin onnistut vuokratun asunnon myynnissä:

  1. Varmista, että vuokrasopimus on kunnossa.
  2. Tarkista, että vuokra on markkinahinnan mukainen.
  3. Ilmoita myyntiaikeista vuokralaiselle etukäteen.
  4. Huolehdi, että kiinteistönvälittäjä saa vuokralaisen yhteystiedot sopiakseen asuntoesittelyt jouhevasti.
  5. Muista, että vastuu vuokralaisesta siirtyy ostajalle kaupanteossa. Tällöin myös vuokravakuus siirtyy ostajalle. Summa on mahdollista huomioida esimerkiksi kauppahinnassa.

Pohditko vuokratun asunnon myyntiä? Ota yhteyttä ja luodaan juuri sinun tarpeisiisi räätälöity ratkaisu asunnon myyntiin.

Ota yhteyttä

Jätä yhteystietosi ja kerro asiasi. Välittäjä on sinuun yhteydessä.

Lähettämällä yhteydenottopyynnön hyväksyt tietojesi käsittelyn tietosuojaselosteessa esitellyllä tavalla.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Ajankohtaista

Huoneistokeskuksen tuoreimmat asuntomarkkinakatsaukset ja tiedotteet

Lue lisää