Kategoriat MarkkinakatsauksetKirjoitettu

Vantaan asuntomarkkinat

Kauppamäärät ja asuntojen hinnat tammikuu – toukokuu 2023

Valkoinen omakotitalo Vantaalla

Kovasta uudistuotannostaan tunnettu Vantaa on ottanut asuntomarkkinoiden notkahduksessa kovan iskun. Vanhojen asuntojen kauppamäärät laskivat tammi-toukokuu 2023 välillä -47 %* (koko Suomen keskiarvo: -33 %). Toukokuussakin laskua kauppamäärissä kertyi vielä -44 % (koko Suomen keskiarvo: 30 %). Syvällä kauppamäärän laskulla on luonnollisesti ollut vaikutusta myös asuntojen hintoihin. Kokonaisuutena asuntojen hintoja hyvin kuvaava vanhojen kerrostalokaksioiden keskineliöhinta oli Vantaalla toukokuussa 11,6 % vähemmän kuin vuosi sitten toukokuussa (koko Suomi keskiarvo: -10,2 %).

Vantaalla on muihin kasvukeskuksiin nähden poikkeuksellisen paljon uudistuotantoa ja vaikka tämä analyysi tilastoineen koskee vain vanhoja asuntoja, on suurella myymättömien uudisasuntojen varastolla luonnollisesti vaikutusta myös vanhoihin asuntoihin, sillä ostajilla on tämänkaltaisessa tilanteessa enemmän valinnanvaraa. Lisäksi uudistuotantoa on valmistunut myös vuokramarkkinoille ja moni potentiaalinen asunnon ostaja onkin jäänyt odottamaan oikeaa hetkeä asunnon ostoon vuokra-asuntoon.

Vanhojen asuntojen kauppamäärät Vantaalla

Yksiöt

Kovin lasku Vantaan kauppamäärissä kohdistuu asuntosijoittajien suosimiin yksiöihin. Niitä myytiin tammi- toukokuu 2023 välillä -57 % vähemmän kuin vuosi sitten. Lasku ei ole juuri tasoittunut kevään edetessä sillä huhtikuussa viime vuoden kauppamääristä jäätiin -70 % ja toukokuussakin vielä -55 %. Positiivisesti ajatellen tästä ei ole kuin yksi suunta ja yksiöissäkin alkaa Vantaalla olla hyviä mahdollisuuksia asunnon ostajille – niin asuntosijoittajille kuin ensiasunnon ostajille.

Kaksiot ja kolmiot

Kaksioiden ja kolmioiden kauppa noudattelee Vantaalla yksiöiden kauppaa, sillä erotuksella, että piristymistä on jo havaittavissa: toukokuussa kaksioiden ja kolmioiden kauppamäärät laskivat ”enää” kolmanneksella kun alkuvuodesta molempien asuntotyyppien lasku on -50 % luokkaa edelliseen vuoteen verrattuna.

4 h+ kerrostalot

Yksiöiden ohella myös isojen 4 h+ kerrostalojen kauppa takkuaa Vantaalla, sillä tammi-toukokuu 2023 välillä niitä on myyty -50,6 % vähemmän kuin vuosi sitten. Kaksioihin ja kolmioihin poiketen lasku on ollut vielä jopa kiihtyvää loppukeväästä: huhtikuussa 4 h+ kerrostaloja myytiin -59 % vähemmän kuin vuosi sitten ja toukokuussa 2023 jopa -61 % vähemmän.

Rivi- ja paritalohuoneistot

Vanhoissa rivi- ja paritalohuoneistoissa kauppamäärien lasku on Vantaalla ollut tasaista koko vuoden. Viime vuoden kauppamääristä on kokonaisuutena tammi-toukokuu 2023 välillä jääty -43 % viime vuoteen verrattuna ja toukokuussa 2023 -45 % vuoden takaiseen verrattuna

Omakotitalot ja erillistalot

Myös vanhoissa omakotitaloissa ja erillistaloissa lasku on ollut vuoden mittaan suhteellisen tasainen. Kokonaisuutena tammi-toukokuussa laskua vuoden takaiseen on tullut näiden asuntotyyppien kauppamäärissä -49 % (toukokuussa -57 %) vuoden takaiseen verrattuna.

Vantaan kysytyimmät asuinalueet ja asuntotyypit

Kysyntää Vantaalla yhä on hyvien julkisten liikenneyhteyksien lähellä pariskuntien ja pienten perheiden tarvitsemille kaksioille ja yksiöille. Tällaisia asuinalueita ovat etunenässä Tikkurila ja sen jälkeen monet muut kuten Myyrmäki, Ylästö ja Tikkurilan naapurina tunnettu Hiekkaharju. Raideyhteyksien kehitys vaikuttaa markkinadynamiikkaan ja odotettavissa on, että ratikka- ja junaraiteiden varsi kiinnostavat asunnon ostajia tulevaisuudessakin.

*Kaikki luvut perustuvat KVKL:n ylläpitämään Hintaseurantapalveluun, johon suurimmat välitysliikkeet toimittavat kauppatietonsa sekä Tilastokeskuksen julkaisemiin tietoihin. Toukokuun kauppatiedot haettu 7.6.2023.

Ajankohtaista

Huoneistokeskuksen tuoreimmat asuntomarkkinakatsaukset ja tiedotteet

Lue lisää