Kategoriat MarkkinakatsauksetKirjoitettu

Turun asuntokaupat ja asuntojen hinnat

Tammikuu-toukokuu 2023

Näkymä Turun satamasta.
Näkymä Turun satamasta

Turku näyttäytyy sekä asuntojen kauppamäärien että asuntojen hintojen muutoksissa hyvin keskiarvoiselta koko Suomeen verrattuna. Tammikuu-toukokuu 2023 välillä Turussa asuntokauppamäärät laskivat -29 %* vuoden takaiseen verrattuna (koko Suomi keskiarvo: 32,6 %). Toukokuussa lasku oli Turussa alkuvuotta aavistuksen pienempi asuntokauppojen laskiessa -27 % viime vuoden toukokuuhun verrattuna. Asuntojen hintoja hyvin kokonaisuutena kuvaava kerrostalokaksioiden keskineliöhinta oli Turussa toukokuussa -9,7 % vähemmän kuin vuosi sitten toukokuussa (koko Suomi keskiarvo: -10,2 %).

Poiketen useimmista muista kasvukeskuksista, Turussa suuret asunnot kuten rivitalot, erillistalot ja omakotitalot ovat menneet keskimääräistä paremmin kaupaksi. Turussa kysyntää onkin tekniseltä kunnoltaan hyväkuntoisista omakotitaloista.

Vanhojen asuntojen kauppamäärät Turussa

Yksiöt

Vanhoista yksiöistä on tehty asuntokauppoja Turussa tammi-toukokuussa -39 % vähemmän kuin vuosi sitten samalla aikavälillä. Lasku oli kovinta vuoden alussa tammi- ja helmikuun yksiökauppojen jäädessä noin puoleen vuoden takaisesta. Loppukeväästä on Turussakin nähty yksiökaupassa pienoista piristymistä toukokuun 2023 kauppamäärän jäädessä enää -28 % vuoden takaisesta.

Kaksiot

Myös Turun vanhoissa kerrostalokaksioissa tahti on ollut yksiöiden tapainen: alkuvuodesta jäätiin viime vuoden kauppatasosta puoleen ja kevätkuukausina lasku on ollut noin neljänneksen tasoa. Vertailuun toki vaikuttaa myös viime vuonna maaliskuusta eteenpäin asuntokauppaa jarruttanut Venäjän hyökkäyssota.

Kolmiot

Kolmiot menevät Turussa hyvin kaupaksi. Alkuvuonna kolmioiden kauppamäärissä oli vain pientä (-2,7 %) tiputusta vuoden takaiseen ja maaliskuussa niitä myytiin jopa enemmän kuin vuosi sitten (+14 %). Kokonaisuutena Turun kolmiokaupat ovat pienentyneet tammi-toukokuu 2023 välillä maltillisesti -16 % vuoden takaiseen verrattuna.

4 h+ kerrostalot

Rahoitus- ja asumiskustannusten nousu on sitä vastoin näkynyt neliöissä ja sitä suuremmissa kerrostaloissa sillä niiden lasku on ollut Turussa tammi-toukokuu 2023 välillä suurinta kauppamäärän jäädessä puoleen viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Tosin näissäkin tahti on hieman loiventunut loppukeväästä, sillä toukokuussa Turussa tehtiin ”enää” kolmannes vähemmän vanhojen 4 h+ kerrostalojen asuntokauppoja kuin vuosi sitten.

Rivi- ja paritalohuoneistot sekä omakotitalot ja erillistalot

Turun positiivisin uutinen asuntojen kauppamääristä tulee suurten perheasuntojen kohdalla. Vanhojen rivi- ja paritalohuoneistojen kauppa on tippunut selvästi keskiarvoa vähemmän jääden tammi- toukokuussa -22,2 % vuoden takaisesta.  Omakotitaloja ja erillistaloja on myyty puolestaan tammi-toukokuussa -26 % vähemmän kuin vuosi sitten samalla aikavälillä. Myös näissä loppukeväällä on nähty pientä piristymistä, sillä toukokuussa omakotitalojen ja erillistalojen kauppa jäi enää -5 % vuoden takaisesta ja rivitalojen ja pienkerrostalojen -19 %.

Turun kysytyimmät asuinalueet ja asuntotyypit

Halutuimpia Turun asuntotyyppejä ovat rakenteiltaan/tekniseltä kunnoltaan (maksimissaan pintaremontteja ollaan valmiit toteuttamaan) hyväkuntoiset omakotitalot. Myös hyvin hoidettujen taloyhtiöiden rivitaloasunnot kiinnostavat ostajia.

Turun kiinnostavimmat asuinalueet ovat tutut: Naantali, Mälikkälä, Portsa, Kupittaa/Yliopiston seutu ja ydinkeskusta.

Huoneistokeskus Turun terveiset

Kauppatorin remontti vihdoin valmis, tunnin juna tulossa ja meri lähellä. Nyt on oikea aika muuttaa Suomen aitoon ja alkuperäiseen pääkaupunkiin.

Olit sitten myymässä, ostamassa tai pohtimassa, ota yhteyttä koulutettuun ja kokeneeseen Huoneistokeskus Turun kiinteistönvälitykseen.

*Kaikki luvut perustuvat KVKL:n ylläpitämään Hintaseurantapalveluun, johon suurimmat välitysliikkeet toimittavat kauppatietonsa sekä Tilastokeskuksen julkaisemiin tietoihin. Toukokuu kauppatiedot haettu 7.6.2023.

Ajankohtaista

Huoneistokeskuksen tuoreimmat asuntomarkkinakatsaukset ja tiedotteet

Lue lisää