Kategoriat MarkkinakatsauksetKirjoitettu

Tampereen asuntomarkkinat

Yksiökaupassa piristymistä, 4 h+ kerrostaloissa jopa viime vuotta suuremmat kauppamäärät

Tampere kuvaa koko Suomen asuntomarkkinoita hyvin. Niin asuntojen kauppamäärien muutoksessa kuin hintakehityksessä kaupunki suoriutuu keskimääräisesti ja näyttää osviittaa myös ennen pitkää piristyville pienten asuntojen kauppamäärille. Raitiovaunu on muokannut asumisen painopisteitä ja vaikuttanut merkittävästi Tampereen kaupunginosien vetovoimaan omistusasunnon hankinnassa. Alla eriteltyinä vanhojen asuntojen kauppamäärien muutokset Tampereella toukokuussa 2023.

Vanhojen asuntojen kauppamäärät Tampereella

Yksiöt

Yksiöiden kauppamäärät jäivät Tampereella toukokuussa 2023 noin kolmanneksen toukokuusta 2022 (*KVKL). Tämä on selvästi vähemmän kuin aikaisempina kuukausina, sillä tammi-huhtikuussa 2023 kokonaisuutena yksiöiden kauppamäärät jäivät yli puoleen vuoden takaisesta. Toukokuussa 2023 Tampereella tehtiin myös +15 % enemmän yksiökauppoja kuin huhtikuussa 2023.

Kaksiot

Kaksiot kuvaavat asuntokauppaa hyvin kokonaisuutena, sillä ne ovat keskenään eniten samanlaisia ja niiden myyntimäärät ovat kaikissa kaupungeissa yleensä suurimmat. Tampereellakin kaksioita myydään asuntotyypeistä eniten. Tänä vuonna kaksioiden kauppamäärissä ei Tampereella ole suurta heiluntaa kuukausien välillä ja myös kauppamäärät ovat olleet joka kuukausi noin – 30 % – -40 % vähemmän kuin vuosi sitten (toukokuu 2023 vs.- toukokuu 2022 -35 %).

Kolmiot ja 4 h+ kerrostalot

Isoissa perheasunnoissa kauppamäärien lasku ei ole yhtä suurta kuin sijoittajien suosimissa pienissä asunnoissa. Niinpä Tampereellakin kolmioiden kohdalla kauppamäärät laskivat aavistuksen vähemmän viime vuodesta (toukokuu 2023 vs. toukokuu 2022: -27 %) kuin pienissä asunnoissa ja 4 h+ kerrostaloasuntojen kohdalla jopa nousivat +8 % vuoden takaisesta.

Rivi- ja paritalohuoneistot sekä omakotitalot ja erillistalot

Suuremmissa asunnoissa tahti on Tampereella kerrostalokolmioiden tapainen. Kauppamäärät laskivat toukokuussa 2023 rivi- ja paritalohuoneistojen kohdalla -23 % vuoden takaiseen verrattuna ja omakotitalojen ja erillistalojen kohdalla -31 % vuoden takaiseen verrattuna. 

Tampereen asuntojen hintakehitys 2023

Tampere sijoittuu myös asuntojen hintakehityksessä keskikastiin asuntomarkkinoita kokonaisuutena hyvin kuvaavan kerrostalokaksioiden keskineliöhinnan muutoksen suhteen. Tampereella kerrostalokaksioiden keskineliöhinnat laskivat toukokuussa -6,5 % vuoden takaiseen verrattuna. Korkojen nousun jarruttaessa ja ennen pitkää pysähtyessä on kuitenkin oletettavaa, että niin asuntojen kauppamäärien kuin keskineliöhintojen laskusta on suurin osa nähty ja suunta on loppuvuodesta kääntyvä.

Tampereen kysytyimmät asuinalueet ja asuntotyypit

Asuntohauissa suosituimmat alueet mukailevat raitiovaunureittiä (keskusta, Kaleva, Hervanta, Tammela, Amuri, Pyynikki). Lapsiperheet ovat kiinnostuneita tuoreista pientaloalueista kuten Vuores, Hervantajärven alue, Lamminrahka ja Risso. Kiinnostusta asunnon ostajilla on kauppamielessä varsinkin pari- ja rivitaloihin.

Huoneistokeskus Tampereen terveiset

Viisi syytä muuttaa Tampereelle:

  1. Suomen lätkä- ja saunapääkaupunki
  2. Suomen halutuin asuinkaupunki
  3. Voimakkaasti kasvava talousalue
  4. Aurinkoinen kesällä ja luminen talvella
  5. Sähköistynyt ensimmäisenä Suomessa. 1882 Suomen ensimmäinen sähkövalo, muut seuraavat aina perässä…. kaikessa

*Luvut perustuvat KVKL:n ylläpitämään Hintaseurantapalveluun, johon suurimmat välitysliikkeet toimittavat kauppatietonsa sekä Tilastokeskuksen julkaisemiin tietoihin. Toukokuu kauppatiedot haettu 7.6.2023.

Ajankohtaista

Huoneistokeskuksen tuoreimmat asuntomarkkinakatsaukset ja tiedotteet

Lue lisää