Kategoriat MarkkinakatsauksetKirjoitettu

Pirteä maaliskuu suurempien osakeasuntojen kaupassa

myötätuulta luvassa myös pienemmille asunnoille

Kaunis kuva Kanta-Helsingistä

Kiinnostus suurempia osakeasuntoja kohtaan näkyy erityisesti maaliskuun kauppamäärissä. Halutuin asuntotyyppi on tällä hetkellä kerrostalokolmio. ​

Kerrostalokolmioita myytiin Turussa 9,3 %, Oulussa 6,9 %, Kuopiossa 4,3 % ja Joensuussa 33,3 % viime vuotta enemmän. Positiivista kehitystä kolmioiden kauppamäärissä oli myös Jyväskylässä ja Lahdessa.

Kerrostaloneliöiden kauppamäärät kasvoivat viime vuoteen verrattuna Oulussa 33,3 %, Kuopiossa 40 % ja Tampereella pysyivät viime vuoden maaliskuun tasolla. ​

Piristymistä kauppamärissä nähtiin myös neljä huonetta ja sitä suurempien rivitalojen osalta Helsingissä, Vantaalla, Tampereella, Lahdessa, Jyväskylässä, Oulussa, Porissa ja Joensuussa.

”Pääkaupunkiseudulla asuntomarkkinan piristymistä laajemmin vielä odotellaan. Vielä viime vuoden alussa kiivaana käynyt asuntokauppa laahaa nyt n. 40 % alhaisemmissa kauppamäärissä. Syitä löytyy useita”, listaa Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Marina Salenius. ”Korona-aikana etätyötilan tarvitsijat tekivät runsaasti suurempien asuntojen kauppoja. Nyt tällaista akuuttia tarvetta ei ole. Pääkaupunkiseudulla asuntojen hinnat ovat maan korkeimmat ja vaikka ne ovatkin nyt laskeneet takaisin v. 2020 tasolle, ovat asuntolainojen korkokulut kasvaneet merkittävästi. Tämä on saanut monet asunnonvaihtajat lykkäämään ostopäätöksiään ja odottamaan oman taloustilanteen vakiintumista sekä oikeaa asunnon hankinta-aikaa. Hakukriteereissä on myös tapahtunut muutoksia, jotka tulevat näkymään lähikuukausien asuntokaupoissa. Ostettavan asunnon neliömääristä ollaan valmiita tinkimään ja vaihtoehtoisia asuinalueita ollaan valmiita harkitsemaan”, Salenius lisää.

Pienten asuntojen kauppa piristyi maaliskuussa

Helsingissä yksiöiden kauppamäärät kääntyivät kasvuun maaliskuussa. Ero viime vuoden maaliskuuhun -13,4 %, kun alkuvuoden kumulatiivinen ero viime vuoden alkuun oli -32,3 %. Sama suuntaus näkyy myös Vantaalla, Turussa ja Kouvolassa yksiöiden kauppamäärien osalta. Hiljalleen myötätuulta on luvassa myös kaksiokauppaan, joka piristyi maaliskuussa usealla paikkakunnalla. Vantaalla, Lahdessa, Oulussa ja Turussa kiinnostus kaksioihin oli selvästi alkuvuotta vilkkaampaa. Kuopiossa kaksioiden kauppamäärissä päästiin maaliskuussa lähes viime vuoden lukemiin ja Kouvolassa kaksioita myytiin jopa 7,1 % enemmän kuin viime vuonna.

Asuntojen myyntiajat poikkeukselliset pitkät

​ Koko maan osalta vanhojen kerrostalohuoneistojen myyntiajat olivat maaliskuussa 95,6 vuorokautta, kun ne vuosi sitten vastaavaan aikaan olivat 77,2 vuorokautta. Rivitalojen keskimääräinen myyntiaika oli maaliskuussa 90,3 vuorokautta ja viime vuonna 75,4 vuorokautta. Omakotitalojen myyntiaika oli maaliskuussa 136,8 vuorokautta ja viime vuonna vastaavaan aikaan 113,3 vuorokautta. Prosentuaalisesti myyntiajat pidentyivät eniten pääkaupunkiseudulla, keskimäärin 51,3 % ja muualla Suomessa 16,1 % vuoden takaisesta. ”Asunnonmyyjien kannattaa varautua aiempaa pidempiin myyntiaikoihin. Toki markkinatilanteeseen sopivalla oikealla hinnoittelulla oman asunnon saa myytyä nopeammin”, muistuttaa Salenius.

Lisätietoja: 
Marina Salenius, liiketoimintajohtaja, Huoneistokeskus Oy 
marina.salenius@huoneistokeskus.fi
Puh. 040 738 1776

* Luvut perustuvat KVKL:n ylläpitämään Hintaseurantapalveluun, johon suurimmat välitysliikkeet toimittavat kauppatietonsa. Maaliskuun kauppatiedot haettu 10.4.2023.

Ajankohtaista

Huoneistokeskuksen tuoreimmat asuntomarkkinakatsaukset ja tiedotteet

Lue lisää