Kategoriat MarkkinakatsauksetKirjoitettu

Lahden asuntokaupat ja asuntojen hinnat

Kauppamäärät ja asuntojen hinnat tammikuu – toukokuu 2023

Kävelykatu Lahden keskustassa.
Kävelykatu Lahden keskustassa.

Tammikuu-toukokuu 2023 välillä vanhojen asuntojen kauppamäärät laskivat Lahdessa tasan kolmanneksen viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Samalla aikavälillä asuntojen hintoja hyvin kokonaisuutena kuvaava kerrostalokaksioiden keskineliöhinta laski Lahdessa -9 %. Luvut ovat Lahden asuntomarkkinoilla hyvin samanlaiset kuin koko Suomessa (kauppamäärät: -32 %, kerrostalokaksioiden keskineliöhinnat: -10 %).

Vanhojen asuntojen kauppamäärät Lahdessa

Yksiöt

Monista muista isoista kaupungeista poiketen yksiöiden kauppa on Lahdessa käynyt tammi-toukokuu 2023 välillä kohtalaisesti, sillä kauppamäärät putosivat -32 % vuoden takaiseen vastaavaan ajanjaksoon verrattuna, joka on selvästi vähemmän kuin keskimäärin Suomen vanhojen kerrostaloyksiöiden kauppamäärät. Toukokuussa yksiökaupoissa nähtiin jopa pientä alkavaa piristystä kauppamäärän jäädessä ”vain” -20 % viime vuoden toukokuusta.   

Kaksiot ja kolmiot

Vanhojen kerrostalokaksioiden ja kolmioiden kauppa on käynyt tänä vuonna Lahdessa hyvin samankaltaisesti. Kaksioita myytiin tammi-toukokuu 2023 välillä -28 % ja kolmioita -29 % vähemmän kuin vuosi sitten vastaavana ajanjaksona.

4 h+ kerrostalot

Sitä vastoin suuremmat 4 h+ kerrostaloasunnot eivät ole Lahdessa oikein tänä vuonna liikkuneet. Kauppamäärissä jäätiin tammi-toukokuu 2023 välillä tasan puoleen viime vuoden vastaavasta ajanjaksosta. Lasku on näissä asuntotyypeissä ollut erityisen suurta viime kuukausina. Huhtikuussa 4 h+ kerrostalohuoneistoja myytiin jopa -93 % vähemmän ja toukokuussakin -80 % vähemmän kuin vuosi sitten.

Rivi- ja paritalohuoneistot sekä omakotitalot ja erillistalot

Vanhoja rivi- ja paritalohuoneistoja myytiin Lahdessa tammi-toukokuu välillä yhteensä -41 % vähemmän kuin vuosi sitten vastaavana ajanjaksona ja vanhoja omakotitaloja ja erillistaloja -34 % vähemmän kuin vuosi sitten vastaavana ajanjaksona. Isompien asuntojen kauppaa haittaakin markkinoilla nyt ennen kaikkea asunnonvaihtajien odotus korkotason vakiintumisesta.

Lahden kysytyimmät asuinalueet ja asuntotyypit

Kerrostaloasuntojen osalta suosituimpia alueita ovat Lahden keskusta, Malskin alue, Ankkuri ja Ruoriniemi. Näitä alueita arvostetaan, koska niiden lähistöltä löytyvät kaikki palvelut, ulkoilu- ja liikunta/kulttuurimahdollisuudet sekä Vesijärvi. Suosituimpia omakotitaloalueita ovat Etelä-Lahden kaupunginosat, joista on lyhyt matka esim. moottoritielle ja sitä kautta PK-seudulle.

Lahdessa tällä hetkellä paras kysyntä kohdistuu hyväkuntoisiin 3-4 h perheasuntoihin ja 2000-luvulla valmistuneisiin omakotitaloihin. Kerrostalokaksioiden kysyntä on kasvanut, sillä myös sijoittajia ja ensiasunnon ostajia alkaa taas olla liikkeellä.

Huoneistokeskus Lahden terveiset

Lahteen kannattaa muuttaa, koska se on sopivan kokoinen kaupunki, jossa asuntojen hintataso on erittäin kohtuullinen verrattuna pääkaupunkiseutuun. Lahdesta löytyy hyvät julkiset liikenneyhteydet ja n. tunnin matka esim. pääkaupunkiseudulle. Lahti on myös urheilu- ja ympäristökaupunki, omaa hyvät ulkoilumaastot ja monipuoliset harrastus- ja opiskelumahdollisuudet sekä hyvät vesistöt.

*Kaikki luvut perustuvat KVKL:n ylläpitämään Hintaseurantapalveluun, johon suurimmat välitysliikkeet toimittavat kauppatietonsa sekä Tilastokeskuksen julkaisemiin tietoihin. Toukokuu kauppatiedot haettu 7.6.2023.

Ajankohtaista

Huoneistokeskuksen tuoreimmat asuntomarkkinakatsaukset ja tiedotteet

Lue lisää