Kategoriat MarkkinakatsauksetKirjoitettu

Kulunut asuntokauppavuosi

jää muistiin historiallisena, vahva alkuvuosi sai synkän käänteen

Marraskuussa vanhoja asuntoja* myytiin maanlaajuisesti -38,4 % vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. ​Erityisesti pääkaupunkiseudulla kauppamäärät jäivät marraskuussa viime vuoden vastaavan ajankohdan tasosta. Helsingissä (-46,6 %), Espoossa (-47,7 %) ja Vantaalla (-46,3 %) kauppamäärät laskivat merkittävästi viime vuodesta.

”Asuntomarkkinan tilanne ei kuitenkaan ole niin synkkä kuin mitä marraskuun luvut osoittavat. Kumulatiivisesti tarkasteltuna tammi-marraskuussa vanhoja asuntoja myytiin noin -15,8 % viime vuotta vähemmän ja kokonaiskauppamäärä on lähellä viiden vuoden keskiarvotasoa”, Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Marina Salenius rauhoittelee.

Vanhojen asuntojen kauppamäärät edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna​ 

Kasvava tarjonta pidentää myyntiaikoja ja tarjoaa vaihtoehtoja

Pienten asuntojen tarjonta on lisääntynyt merkittävästi vuoden 2022 aikana suurimmissa kaupungeissa ja pidentänyt niiden myyntiaikoja. Toisaalta kasvava tarjonta on tuonut asunnon ostajille lisää valinnanvaraa muutaman vauhdikkaan kauppavuoden jälkeen, jolloin samasta asunnosta kilpaili useita kiinnostuneita ostajia.  

Viime vuoteen nähden myyntiajat pitenivät pienten kerrostaloasuntojen osalta kuluneen vuoden tammi-marraskuussa Turussa, Tampereella, Jyväskylässä, Lahdessa. Muualla Suomessa myyntiajat ovat kumulatiivisesti tarkasteltuna lyhentyneet erityisesti omakotitaloissa (-13,4 %) ja rivitaloissa (-12,5 %) viime vuoden vastaavasta ajankohdasta.

Pääkaupunkiseudulla myyntiajat ovat pidentyneet lähes kaikissa asuntotyypeissä ja kokoluokissa. Sijoittajien kiinnostuksen hiipuminen pienten asuntojen hankintamarkkinasta näkyy myös pääkaupunkiseudun kerrostaloyksiöiden neliöhinnoissa, jotka ovat laskeneet Vantaalla 11,1 %, Helsingissä 7,9 % ja Espoossa keskimäärin 4,6 % neliöltä.

”Pienten asuntojen hinnoissa nähdään nyt selkeämpi korjausliike kysynnän vähentyessä. Muilta osin neliöhintojen jyrkkää laskua ei ole odotettavissa, vaan hintatason ennustetaan palaavan vuodevaihteen 2020–2021 tasolle”, toteaa Salenius.

Vanhojen asuntojen neliöhintamuutos %, ​ (6 kk liukuva keskiarvo vs. viime vuoden vastaava)

Lisätietoja: 
Marina Salenius, liiketoimintajohtaja, Huoneistokeskus Oy 
marina.salenius@huoneistokeskus.fi
Puh. 040 738 1776

*Vanhat asunnot sisältävät kaikki vanhat kerrostalo-, rivitalo- ja omakotitaloasunnot,
mutta eivät tontteja, autotalleja tai loma-asuntoja. Luvut perustuvat KVKL:n ylläpitämään Hintaseurantapalveluun, johon suurimmat välitysliikkeet toimittavat kauppatietonsa.
Marraskuun kauppatiedot haettu 9.12.2022.

** Hintojen muutos, % (6 kk liukuva keskiarvo vs. viime vuoden vastaava) osoittaa neliöhintojen muutoksen 6-11/2022 vs. 6-11/2021
 

Ajankohtaista

Huoneistokeskuksen tuoreimmat asuntomarkkinakatsaukset ja tiedotteet

Lue lisää