Kategoriat MarkkinakatsauksetKirjoitettu

Jyväskylän asuntokaupat ja asuntojen hinnat

Jyväskylässä kerrostalokaksioiden neliöhinnat jopa nousseet +1,5 %

Näkymä Jyväskylän keskustasta.

Alavireisiltä asuntomarkkinoilta löytyy myös poikkeuksia. Huolimatta Jyväskylääkin koskettavasta vanhojen asuntojen kauppamäärien laskusta edelliseen vuoteen verrattuna, asuntojen hintakehitystä kokonaisuutena hyvin kuvaava vanhojen kerrostalokaksioiden keskineliöhinta on Jyväskylässä jopa noussut toukokuussa +1,5 %* vuoden takaiseen verrattuna. Osaltaan Jyväskylän hyvää menestystä selittää kysynnän ja tarjonnan tasapaino. Jyväskylässä ei ole yhtä paljon tyhjää uudistuotantoa kuin muissa kasvukeskuksissa kilpailemassa asunnonostajien kiinnostuksesta. 

Vanhojen asuntojen kauppoja tehtiin toukokuussa 2023 Jyväskylässä -22 % vähemmän kuin vuosi sitten toukokuussa ja tammi-toukokuu välillä -34 % vähemmän kuin vuosi sitten vastaavana ajanjaksona. Lasku on siis kauppamäärienkin suhteen Jyväskylässä hidastunut kevään edetessä.

Vanhojen asuntojen kauppamäärät Jyväskylässä

Yksiöt ja kaksiot

Vanhojen asuntojen kauppamäärissä suurin pudotus on Jyväskylässäkin ollut asuntosijoittajien suosimissa yksiöissä ja kaksioissa, joiden kauppamäärät ovat molemmat pudonneet noin puoleen tammi-toukokuussa 2023 verrattuna viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon. Mielenkiintoisesti hintoihin tämä ei ole kuitenkaan heijastunut, moni myynnissä ollut pieni asunto onkin päätynyt vuokralle opiskelijoiden suosimassa Jyväskylässä.

Kolmiot

Jyväskylän vanhoissa kerrostalokolmiossa kauppamäärien lasku on ollut yksiöitä ja kaksioita selvästi maltillisempaa: tammi-toukokuu 2023 vs. tammi-toukokuu 2022 laskua -24 %. Maalis- ja toukokuussa kolmioissa yllettiin jopa täsmälleen samaan kauppalukuun kuin vuosi sitten. Koronan myötä kerrostalokolmiot ovatkin haluttuja, varsinkin maltillisempien asuntojen hintojen kasvukeskusalueilla kuten Jyväskylässä.

4 h+ kerrostalot

Jyväskylän vanhoissa 4 h+ kerrostaloasunnoissa kauppamäärät ovat laskeneet tänä vuonna tammi- toukokuu välillä -39 % verrattuna vuoden takaiseen vastaavaan ajanjaksoon. Lasku oli jyrkintä vuoden alussa, tammikuussa 4 h+ kerrostalojen kauppamäärät laskivat jopa -86 % ja helmikuussakin -71 % vuoden takaisiin lukuihin verrattuna. Selvästi maltillisempaa lasku on ollut loppukeväästä: viime kuussa vanhojen 4 h+ kerrostalohuoneistojen kauppamäärät laskivat -12 % ja huhtikuussa -17 % verrattuna vuoden takaisiin kauppamääriin.

Rivi- ja paritalohuoneistot

Vanhojen rivi- ja paritalohuoneistojen markkinoilla nähtiin Jyväskylässä toukokuussa pientä piristymistä, sillä kauppamäärä jäi enää -2,3 prosenttiin vuoden takaisesta. Kokonaisuutena vanhojen rivi- ja paritalohuoneistojen kauppamäärät ovat Jyväskylässä pudonneet -26 % tammi-toukokuu 2023 välillä verrattuna vuoden takaiseen. Kovin lasku on siis painottunut alkuvuoteen.

Omakotitalot ja erillistalot

Kerrostalokaksioiden keskihintojen nousun ohelle toiseksi mielenkiintoisin uutinen Jyväskylän asuntomarkkinoilta tulee vanhojen omakotitalojen ja erillistalojen markkinoilta, sillä niissä nähtiin toukokuussa todella raju ja yllättävä +43 % nousu toukokuun 2022 kauppamääriin. Omakoti- ja erillistalojen kauppa onkin käynyt vilkkaana Jyväskylässä koko kevään, sillä huhtikuussakin kauppamäärät pysyivät viime vuoden tasolla ja kokonaisuutena tammi-toukokuussa 2023 omakoti- ja erillistalojen kauppamäärät ovat laskeneet varsin maltillisesti -15 % vuoden takaiseen vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Jyväskylän kysytyimmät asuinalueet ja asuntotyypit

Jyväskylässä on paljon pientalovoittoisia asuinalueita kuten Vaajakoski, Mäki-Matti ja Tikkakoski, joissa kauppa käy lukujenkin valossa hyvin. Myös ydinkeskusta ja yliopiston läheiset asuinalueet kiinnostavat eniten niin ensiasunnon ostajia, asuntosijoittajia kuin omakotitalosta pienempään vaihtajia.

*Kaikki luvut perustuvat KVKL:n ylläpitämään Hintaseurantapalveluun, johon suurimmat välitysliikkeet toimittavat kauppatietonsa sekä Tilastokeskuksen julkaisemiin tietoihin. Toukokuu kauppatiedot haettu 7.6.2023.

Ajankohtaista

Huoneistokeskuksen tuoreimmat asuntomarkkinakatsaukset ja tiedotteet

Lue lisää