Kategoriat MarkkinakatsauksetKirjoitettu

Huoneistokeskuksen omakotitalobarometri

Omakotitalon ostajat hakevat hyväkuntoisia ja energiatehokkaita taloja

Huoneistokeskus selvitti välittäjäbarometrilla, miltä tulevan kesän omakotitalokauppa näyttää ja millaiset omakotitalot kiinnostavat tällä hetkellä ostajia eniten.

Huoneistokeskuksen Omakotitalo-barometriin vastanneista välittäjistä suurin osa ennustaa omakotitalojen kauppamäärien jäävän merkittävästi tänä kesänä viime vuoteen verrattuna. Viime vuonna vanhoja omakotitaloja* myytiin koko maassa n. 14.000 kpl. Tänä vuonna vanhojen omakotitalojen kauppamäärän arvioidaan jäävän n. 13.000 kappaleeseen.

”Erityisesti energiatehokkaat ja uudemmat omakotitalot kiinnostavat ostajia. Hyväkuntoisten talojen kauppa käy paikoin vilkkaanakin, kun taas huonokuntoisten kiinteistöjen omistajat joutuvat varautumaan hyvinkin pitkiin myyntiaikoihin. Ostajat ovat hyvin hintatietoisia ja heitä ohjaavat myös pankkien tiukentuneet lainaehdot sekä rahoituksen saatavuus”, Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Marina Salenius sanoo.

Kysytyimpiä omakotitalon ominaisuuksia ovat barometriin vastanneiden välittäjien mukaan kiinteistön hyvä kunto, lämmitysmuoto ja energiatehokkuus, joiden merkitys on noussut jopa asunnon sijainnin edelle. Myös palveluiden ja harrastusmahdollisuuksien läheisyys sekä hyvät liikenneyhteydet ovat nostaneet merkitystään viime vuodesta.

Ostajat ovat kiinnostuneita erityisesti uusista tai uudehkoista omakotitaloista. Barometriin vastanneiden välittäjien mukaan alle 10 vuotta vanhoja taloja hakee jopa yli 60 % omakotitalojen ostajista, kun aikaisempina vuosina määrä on ollut n. 40 % ja viime vuonnakin hivenen alle 50 %. Kiinteistön ikä ei kuitenkaan ole ainoa merkittävä tekijä. Tärkeintä on, että kiinteistöstä on huolehdittu ammattitaidolla ja korjaukset on tehty ajallaan. 

”Tyypillisin omakotitalon ostaja on tällä hetkellä 30-40 -vuotias lapsiperhe, joka asuu nyt rivi- tai paritalossa ja kaipaa lisätilaa ympärilleen. Kiinnostavin kokoluokka omakotitalon ostajien keskuudessa on edelleenkin 120-150 m2 talo, joskin nyt myös pienempien omakotitalojen kysyntä on hieman kasvussa”, Marina Salenius sanoo.

Lisätietoja: 
Marina Salenius, liiketoimintajohtaja, Huoneistokeskus Oy 
marina.salenius@huoneistokeskus.fi
Puh. 040 738 1776

*Vanhat omakotitalot sisältävät kaikki käytetyt omakotitaloasunnot, eivät uusia, juuri valmistuneita. Luvut perustuvat KVKL:n ylläpitämään Hintaseurantapalveluun, johon suurimmat välitysliikkeet toimittavat kauppatietonsa.

Ajankohtaista

Huoneistokeskuksen tuoreimmat asuntomarkkinakatsaukset ja tiedotteet

Lue lisää