Kategoriat MarkkinakatsauksetKirjoitettu

Espoon asuntokaupat ja asuntojen hinnat

Kauppamäärät puolittuneet, hinnat notkahtaneet vain aavistuksen.

Espoossa on nähty tänä vuonna poikkeuksellisen suuri vanhojen asuntojen kauppamäärän pudotus. Tammi- toukokuu 2023 välillä vanhojen asuntojen kauppamäärät tippuivat Espoossa -42 % (koko Suomi: -33%) vuoden takaiseen verrattuna ja toukokuussakin pudotusta kertyi jopa -46 % (koko Suomi: -30 %) viime vuoden toukokuuhun verrattuna. Poikkeuksellisen kovasta kauppamäärien pudotuksesta huolimatta asuntojen hintoja kokonaisuutena hyvin kuvaavien kerrostalokaksioiden keskimääräiset neliöhinnat ovat notkahtaneet Espoossa vain -6% vuoden takaiseen verrattuna.

Vanhojen asuntojen kauppamäärät Espoossa

Yksiöt

Vantaan tapaan jyrkin lasku Espoon kauppamäärissä kohdistuu asuntosijoittajien suosimiin yksiöihin. Niitä myytiin Espoossa tammi-toukokuu 2023 välillä jopa -63 % vähemmän kuin vuosi sitten samalla aikavälillä. Lasku ei ole juuri tasoittunut kevään edetessä sillä huhtikuussa viime vuoden kauppamääristä jäätiin -67 % ja toukokuussa jopa -70 %. Vanhojen yksiöiden kauppamäärän lasku on suurin niin paikkakuntakohtaisessa kuin asuntotyyppikohtaisessa vertailussa. Ensiasunnon ostajille tämä tarkoittaa hyvää mahdollisuutta entistä runsaampine vaihtoehtoineen.

Kaksiot

Espoon kaksioissa kauppamäärien lasku ei ole aivan niin suurta kuin yksiöiden kohdalla, sillä niissä kauppamäärät putosivat tammi-toukokuu 2023 välillä -41 % vuoden takaiseen vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Espoon vanhojen kerrostalokaksioiden kauppamäärien lasku viime vuoteen verrattuna on ollut samaa suuruusluokkaa kaikkina kuukausina tämän vuoden aikana.

Kolmiot ja 4 h+ kerrostalot

Espoon vanhoissa kerrostalokolmioissa kauppamäärät ovat laskeneet tammi- toukokuussa tänä vuonna -40 % viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna eli lähes saman verran kuin kerrostalokaksioissa. Mielenkiintoisesti lasku on ollut jyrkintä viime kuukausina: huhtikuussa kolmioista tehtiin -52% vähemmän kauppoja kuin vuosi sitten ja toukokuussa -56 % vähemmän. Vanhojen 4 h+ kerrostalohuoneistojen kauppoja tehtiin Espoossa puolestaan tammi-toukokuu 2023 välillä -42 % vähemmän kuin vuosi sitten.

Rivi- ja paritalohuoneistot

Vanhojen rivi- ja paritalohuoneistojen markkinoissa nähtiin pientä piristymistä toukokuussa, sillä kauppamäärien lasku (-27 %) oli huomattavasti pienempi kuin tammi-toukokuussa kokonaisuutena (-37 %) viime vuoden vastaaviin ajanjaksoihin verrattuna. Verrattuna huhtikuuhun vanhojen rivitalojen ja pienkerrostalojen kauppamäärät nousivatkin toukokuussa +9 %.  

Omakotitalot ja erillistalot

Myös vanhojen omakotitalojen ja erillistalojen kauppamäärät nousivat toukokuussa viime kuukauteen verrattuna (+14 %), mutta laskivat toukokuuhun 2022 verrattuna (-58 %). Tammi-toukokuussa kokonaisuutena Espoon omakotitalojen ja erillistalojen kauppamäärät ovat pudonneet -40 % viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.  

Espoon kysytyimmät asuinalueet

Espoossa suositaan varsinkin metron ja lähijunan läheisyydestä löytyviä asuinalueita kuten Tapiola, Leppävaara ja Matinkylä. Länsimetron jatke on nostanut asuntohakuja myös kauempaa Espoon metron varrelta. Tällaisia asuinalueita ovat mm. Kaitaa, Kivenlahti ja Suomenoja.

*Kaikki luvut perustuvat KVKL:n ylläpitämään Hintaseurantapalveluun, johon suurimmat välitysliikkeet toimittavat kauppatietonsa sekä Tilastokeskuksen julkaisemiin tietoihin. Toukokuu kauppatiedot haettu 7.6.2023.

Ajankohtaista

Huoneistokeskuksen tuoreimmat asuntomarkkinakatsaukset ja tiedotteet

Lue lisää