Kategoriat Ideoita asumiseenKirjoitettu

Omakotitalo vuokralle

mitä kannattaa huomioida?

Omakotitalo vuokralle – mitä kannattaa huomioida?

Omakotitalon voi vuokrata siinä missä minkä tahansa muunkin huoneiston. Omakotitalon vuokraaminen on kuitenkin haastavampaa, sillä siihen liittyy paljon huomioitavia yksityiskohtia.

Omakotitalon vuokraus tulee ajankohtaiseksi esimerkiksi silloin, kun omistaja on pidemmän aikaa pois. Kannattavaa omakotitalon vuokraaminen on siinäkin tapauksessa, että talo ei mene kaupaksi. Tällöin myyntiin voi ottaa hetkellisen aikalisän se sijaan, että pitää taloa tyhjillään. Omakotitalon vuokraamisesta ei sinällään tule kuluja vuokranantajalle – kiinteistövero on maksettava, olipa talo vuokrattuna tai tyhjillään.

Omakotitalon vuokraamisen kanssa tulee kuitenkin olla tarkkana. Vaikka vuokrauslainsäädäntö on sama vuokrasipa osakehuoneistoa tai omakotitaloa, talon vuokraamiseen liittyy lukuisia yksityiskohtia ja huomioon otettavia asioita.

Oikean vuokralaisen löytäminen avainasemassa

Ennen kuin omakotitalo laitetaan vuokralle, on vuokranantajan hyvä pysähtyä miettimään minkälaisen vuokralaisen hän kotiinsa haluaa.

Määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva vuokrasuhde? Pitkäaikainen vuokralainen vai asukkaat hieman lyhyemmäksi aikaa? Perhe vai yksinelävä henkilö, lemmikkitalous tai ehkä työkomennukselle määrätty porukka?

Omakotitaloa vuokrattaessa kannattaa selvittää potentiaalisen vuokralaisen taustat ja luottotiedot tarkasti. Myös entisiin vuokranantajiin voi olla yhteydessä ja pyytää suosituksia, mikäli vuokralainen antaa tarkempiin tiedusteluihin suostumuksensa.

Vuokrasopimukseen on kirjattava pieninkin yksityiskohta

Huolellisesti laadittu omakotitalon vuokrasopimus on paitsi vuokranantajan, myös vuokralaisen tärkein turva. Sopimukseen tulee kirjata omakotitalon kunnossapitovastuut tarkasti – lumenluonnista teknisten laitteiden säännöllisiin huoltotoimenpiteisiin. Kun dokumenttiin kirjataan kaikki asumiseen liittyvät asiat, ei ylläpito-, korjaus- ja huoltovastuista jää kummallekaan osapuolelle epäselvyyksiä.

Tärkeää on myös kirjata kohteen kunto kokonaisvaltaisesti. Mikäli vuokrattaessa on tiedossa vikoja, tulee ne dokumentoida selkeästi vuokrasopimukseen. Jos omakotitalo vuokrataan kalustettuna, tulee laitteet ja muu varustelutaso kirjata huolella ylös.

Sopimusvaiheessa on lisäksi tehtävä selväksi, mitä vuokraan sisältyy. Erityisen tarkasti kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota asioihin, jotka eivät vuokraan kuuluu: esimerkiksi koti- ja vastuuvakuutus ja muut kiinteistön käyttökustannukset ovat kuluja, joista vuokralaisen tulee erikseen huolehtia ja jotka tulee yksilöidä myös vuokrasopimukseen.

Vuokranantaja voi varmistaa omaisuutensa asianmukaisesta huolenpidosta sopimalla etukäteen myös säännölliset tarkastuskäynnit, jolloin kaikki kohteen kuntoon oleellisesti vaikuttavat asiat käydään läpi yhdessä vuokralaisen kanssa.

Omakotitalon vuokraaja – tarkista, että vuokrasopimus sisältää nämä asiat

Perustietojen – kuten vuokran, vuokra-ajan, irtisanomisajan ja vuokravakuuden – lisäksi omakotitaloa vuokrattaessa tulee kiinnittää huomiota yksityiskohtiin. Tarkista, että omakotitalon vuokrasopimus sisältää ainakin seuraavat asiat.

Kiinteistön tarkka yksilöinti
Vuokrattava kohde tulee yksilöidä tarkasti piha-aluetta ja muita käytettävissä olevia rakennuksia kuten autotallia myöten.

Sanktiot
Vuokrasopimuksessa on määriteltävä sanktiot, jotka sopimusrikkomuksista, siis esimerkiksi sopimuksen aiottua aiemmasta irtisanomisesta, seuraa.

Vuokran sisältämät asiat
Sopimustasolla on tehtävä selväksi se, mitä vuokra pitää sisällään ja erityisesti se, mitä siihen ei kuulu. Vaikka omistaja vastaa kiinteistövakuutuksesta, vuokralaisen on hoidettava koti- ja vastuuvakuutus sekä kaikki muut käyttöön liittyvät kulut.

Huolto- ja hoitotoimenpiteet
Omakotitalon vuokraaja vastaa omakotitaloasumiseen liittyvistä huolto- ja hoitotoimenpiteistä kuten lumenluonnista, nurmikonleikkuusta ja erilaisten teknisten laitteiden säännöllisestä puhdistamisesta. Nämä kaikki, pieniltäkin tuntuvat yksityiskohdat pihakasvien kastelusta palovaroittimen paristojen vaihtoon tulee kirjata vuokrasopimukseen sanatarkasti.

Tarkastuskäynnit
Vuokrasopimukseen voi kirjata myös tietyin ajanjaksoin toteutettavat omistajan tekemät tarkastuskäynnit. Näin vuokranantaja voi varmistaa, että omakotitaloa hoidetaan ja huolletaan sovitun mukaisesti.

Kohteen kunto
Vuokrasopimukseen on yksilöitävä kohteen kunto sen vuokraushetkellä. Mikäli omakotitalon haluaa pitää alkuperäisessä kunnossa, sopimuksessa tulee määritellä, ettei vuokraajalla ole oikeutta remontointiin tai edes pienempiin toimenpiteisiin kuten seinään porattavien reikien tekoon.Ajankohtaista

Huoneistokeskuksen tuoreimmat asuntomarkkinakatsaukset ja tiedotteet

Lue lisää