Kategoriat Ideoita asumiseenKirjoitettu

Mikä on varainsiirtovero ja miten se lasketaan?

modern apartment with  classic  swedish stove. 3d concept rendering

Varainsiirtovero muuttuu vuoden 2024 alusta alkaen ja osittain jo takautuvasti 12.10.2023 lähtien. Lue tästä päivitetyt ohjeet varainsiirtoveroon ja sen määrän laskemiseen.  

Muutokset varainsiirtoveroon 2024 alkaen

Varainsiirtoveroksi kutsutaan veroa, joka Suomessa tulee maksaa kiinteistön, osakkeen tai muun arvopaperin omistusoikeuden siirtyessä. Varainsiirtoveron maksaa yleensä ostaja. Asunto-osakekaupassa varainsiirtoveron määrä on perinteisesti ollut asunto-osakkeen kaupassa 2 % velattomasta kauppahinnasta ja kiinteistökaupassa 4 % velattomasta kauppahinnasta. Hallituksen esityksen mukaan tämä tulee kuitenkin muuttumaan vuoden 2024 alusta lähtien siten että kiinteistöjen varainsiirtoveroa lasketaan neljästä prosentista kolmeen prosenttiin ja asunto-osakkeiden varainsiirtoveroa kahdesta prosentista 1,5 prosenttiin. Vaikka muutos astuu voimaan vasta vuoden 2024 alussa, on tärkeä huomata, että varainsiirtoveron laskemisen uusia veroprosentteja sovelletaan takautuvasti jo 12.10.2023 alkaen. Verohallinnon mukaan loppuvuonna asiakkaiden pitää ilmoittaa ja maksaa varainsiirtovero oma-aloitteisesti voimassa olevien veroprosenttien (2 % ja 4 %) mukaan. Verohallinto palauttaa näille asiakkaille liikaa maksetun veron korkoineen ensi vuoden puolella ilman erillistä hakemusta.

Ensiasunnon ostajan vapautus varainsiirtoverosta poistuu vuoden 2024 alusta lähtien

Ensiasunnon ostaja on vuoden 2023 loppuun saakka vapautettu varainsiirtoverosta, jos hän on kaupantekohetkellä 18–39-vuotias, omistaa kaupan jälkeen asunnosta vähintään 50 %, ostaa asunnon vakituiseen käyttöön ja muuttaa siihen kuuden kuukauden kuluessa kaupanteosta. Hallituksen esityksen mukaan ensiasunnon ostajan vapautus varainsiirtoverosta poistuu ensi vuoden alusta alkaen.

Milloin varainsiirtovero maksetaan?

Jos asunto-osaketta on ollut myymässä kiinteistönvälittäjä, ostaja maksaa varainsiirtoveron kaupanteon yhteydessä oli kyseessä sitten perinteinen tai digitaalinen asuntokauppa. Jos asunto-osakekauppa on tehty ilman välittäjää, ostajan on itse tehtävä varainsiirtoveroilmoitus sekä maksettava vero suoraan Verohallinnolle. Kiinteistön ostajan tulee hakea lainhuutoa tai vuokraoikeuden kirjaamista 6 kk:n kuluessa kaupanteosta. Varainsiirtovero on maksettava ennen lainhuudon tai kirjaamisen hakemista. Myös ensiasunnon ostajan, joka tekee kaupat vielä vuoden 2023 aikana, on tehtävä varainsiirtoveroilmoitus Verohallinnolle, vaikka olisi vielä vapautettu varainsiirtoverosta. Jos asunnon osto tapahtuu kiinteistönvälittäjän kautta, välittäjä hoitaa ilmoituksen tekemisen.

Jos avo-/aviopari ostaa asunnon, pitääkö molempien maksaa varainsiirtovero?

Pitää. Jokainen verovelvollinen vastaa itse omasta osuudestaan varainsiirtoveroa. Jos esimerkiksi puolisot ostavat asunnon tai kiinteistön yhdessä, kumpikin maksaa oman osuutensa varainsiirtoverosta.

Tutustu myytäviin asuntoihimme tai ota yhteyttä olit sitten pohtimassa asunnon myyntiä tai ostoa.

Ota yhteyttä

Jätä yhteystietosi ja kerro asiasi. Välittäjä on sinuun yhteydessä.

Lähettämällä yhteydenottopyynnön hyväksyt tietojesi käsittelyn tietosuojaselosteessa esitellyllä tavalla.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Ajankohtaista

Huoneistokeskuksen tuoreimmat asuntomarkkinakatsaukset ja tiedotteet

Lue lisää