Kategoriat Ideoita asumiseenKirjoitettu

Tutkimus: tulevaisuuden
asuminen 2023

Huoneistokeskus selvitti suomalaisten asumistoiveet. 

Huoneistokeskus selvitti suomalaisten asumistoiveet.

Huoneistokeskus selvitti suomalaisten asumistoiveet. Tutkimus osoitti, että useimmat asunnon ostajat haluavat samanlaisia ominaisuuksia kodeiltaan olivatpa he ensiasunnon ostajia, lisätilaa tarvitsevia perheitä tai pienempään asuntoon muuttavia sinkkuja tai pariskuntia.

”Tutkimuksen mukaan suomalaiset kaipaavat kohtuukokoisia asuntoja. Toiveasunnon koko sijoittuu 60 ja 90 neliömetrin väliin. Kerros- ja rivitaloasunnoista haetaan ensisijaisesti kolmioita tai tilavia kaksioita. Kiinnostus pienempiin kaksioihin on pysynyt ennallaan ensiasunnonostajien ja yksinasujien keskuudessa, mutta yksiöiden suosio sen sijaan on laskenut etätöiden myötä. Omakotitaloa tulevana asuntonaan harkitsevat etsivät ensisijaisesti taloja, joissa on 3-4 makuuhuonetta”, Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Marina Salenius kertoo.

Halu parantaa asumisen tasoa

Yleisimmät syyt asunnonvaihtoon ovat halu parantaa asumisen tasoa sekä perhetilanteen vuoksi muuttunut asuntotarve. Ensisijaisesti haetaan kerrostaloasuntoja, joita uudeksi asunnokseen kaavailee n. 50 % asunnonvaihtajista aina ensiasunnon ostajista eläkeläisiin. Omakotitaloasumisesta haaveilevat erityisesti lisätilaa tarvitsevat lapsiperheet, rivi- ja paritaloasuminen puolestaan kiinnostaa enemmän ensiasunnon ostajia ja pienempää asuntoa etsiviä asunnonvaihtajia.

Muuttovalmiit ja hyväkuntoiset asunnot kiinnostavat

Asunnon ikä ei ole merkittävä tekijä toiveasunnon valinnassa, vaikka noin 40 % asunnonvaihtajista etsiikin ensisijaisesti max. 10 vuotta vanhaa kiinteistöä. Asunnon ikää tärkeämmäksi kriteeriksi nousi nykyaikainen keittiö ja kylpyhuone. Asunnonvaihtajat eivät ole pääsääntöisesti kiinnostuneita remonttikuntoisista asunnoista. Vastaajista n. 90 % etsii täysin remontoitua tai pientä pintaremonttia vaativaa asuntoa. 

Asuinympäristön rauhallisuus ja siisteys tärkeitä suomalaisille

Tärkeimmät asuinympäristön ominaisuuksiin liittyvät toiveet ovat asuinalueen rauhallisuus ja siisteys, hyvä maine sekä luonnon läheisyys.

”Asuinympäristön rauhallisuuden ja siisteyden arvioi erittäin tai melko tärkeäksi yli 80 % suomalaisista, hyvän maineen 65 % ja luonnon läheisyyden 60 % vastaajista,” Salenius sanoo.

Palveluiden osalta asuinalueella toivotaan olevan päivittäistavarakauppoja sekä hyvä julkinen liikenne. Terveydenhuoltopalveluiden läheisyys korostuu varttuneemmilla asunnonvaihtajilla ja lapsiperheillä päiväkotien ja koulujen läheisyys.

Ympäristöystävällisyys ja energiatehokkuus korostuvat

Tutkimuksen mukaan 97 % kyselyyn vastanneista pitää hyvää ilmanlaatua erittäin tai melko tärkeänä asumiseen liittyvänä ominaisuutena. Energiatehokkuutta arvostaa 94 % vastaajista ja vähäistä melusaastetta 79 %. Asunnonvaihtajat arvostavat myös energiatehokkaita kodinkoneita, vettä säästäviä vesikalusteita sekä kierrätysmateriaalien käyttöä rakentamisessa ja remontoinnissa.

Ajankohtaista

Huoneistokeskuksen tuoreimmat asuntomarkkinakatsaukset ja tiedotteet

Lue lisää