Kategoriat Ideoita asumiseenKirjoitettu

Aloittelevan asuntosijoittajan

viisi yleisintä kysymystä

Aloittelevan asuntosijoittajan viisi yleisintä kysymystä

Sijoitusasunnot ovat tämän hetken kuuma puheenaihe. Asuntosijoittaminen mahdollistaa vakaan vuokratuoton ja kohteen tärkeimmät kriteerit ovat asunnon sijainti ja kunto. Mitä muuta pitäisi tietää päästäkseen alkuun? Keräsimme oheen ytimekkään tietopaketin aloittelevalle asuntosijoittajalle.

1. Mistä asuntosijoittajan saama tuotto muodostuu ja mitkä asiat siihen vaikuttavat?

Tuotto muodostuu vuokratuotosta ja asuntoa jälleenmyytäessä mahdollisesta asunnon arvonnoususta. Verotuksessa vuokratuotosta voi vähentää asunnon vuokraukseen liittyvät kulut, kuten hoitovastikkeen, vuokrauksen välityspalkkion, huoneiston perusparannusmenot ja lainan korot. Vuokratuottoa voi ennakoida esimerkiksi netistä löytyvien tuottolaskureiden avulla, jotka huomioivat tuottoprosenttiin vaikuttavat tekijät (sijoitettu pääoma, varainsiirtovero, vuokra ja hoitovastike).

2. Mitkä ovat asuntosijoittamisen edut ja riskit?

Pitkäaikainen asuntosijoittaminen on järkevä sijoitusmuoto. Jos sijoitusasunto on ostettu lainarahalla, parhaimmillaan vuokralainen maksaa lainan sijoittajan puolesta.

Asuntosijoittamisessa on myös omat riskinsä. Lainakorot voivat nousta ja vuokralaiset voivat vaihtua tiheään, jolloin vuokratuottoa ei välttämättä saa jokaiselta kuukaudelta. Vuokralainen voi myös jättää asunnon huonoon kuntoon, jolloin omistaja saattaa joutua tekemään remonttia. Myös taloyhtiöön voi tulla yllättäviä remontteja, joiden kuluihin asunnon omistajan pitää osallistua.

3. Mistä kannattaa hankkia sijoitusasunto?

Sijoitusasunto kannattaa ostaa kysynnän kannalta optimaalisesta sijainnista. Tällainen on esimerkiksi kaupunki, jossa on yliopisto tai muita oppilaitoksia tai isoja työllistäviä yrityksiä. Isot asutuskeskukset ja muuttovoittopaikkakunnat ovat elinvoimaisia ja takaavat kysynnän asunnolle. Tällaisilla seuduilla myös asunnon arvo todennäköisemmin nousee. Kasvukeskuksissakin on isoja eroja eri kaupunginosien välillä: on hyvä valita alue, josta on hyvät kulkuyhteydet ja jossa on peruspalvelut lähellä.

4. Minkälainen on ihanteellinen sijoitusasunto?

Suosituimmat sijoitusasunnot ovat pieniä yksiöitä, kaksioita ja kolmioita kerrostaloissa. Hyvän sijainnin lisäksi taloyhtiön ja asunnon kunto merkitsevät paljon. Asuntosijoittajan on hyvä huolella perehtyä taloyhtiön tekniseen ja taloudelliseen kuntoon sekä kunnossapitotarveselvitykseen, josta selviävät tulevat remontit. Asunnon kunto ja varustelutaso vaikuttavat myös vuokrattavuuteen: onko asunnossa esimerkiksi astianpesukone ja onko taloyhtiössä hissi ja tilavat varastotilat.

5. Kuinka kiinteistönvälittäjä voi auttaa löytämään sopivan kohteen sijoitusasunnoksi?

Kiinteistönvälittäjä pystyy tarjoamaan sopivia asuntoja ostettavaksi kuultuaan sijoittajan toiveet asunnon sijainnista, hinnasta, koosta ja kunnosta. Pienet asunnot hyvällä sijainnilla menevät kaupaksi nopeasti, joten tiivis yhteydenpito kiinteistönvälittäjään ja ennakkoon pyydetty lainalupaus pankista mahdollistavat nopeat päätökset, kun sopiva kohde löytyy.

Ajankohtaista

Huoneistokeskuksen tuoreimmat asuntomarkkinakatsaukset ja tiedotteet

Lue lisää