Kategoriat ArtikkelitKirjoitettu

Asuntomarkkinat nyt – onko ostajan vai myyjän markkinat?

Arviokäyntiä kalenterista varaava nainen

Asuntokaupan nykytilanne ja tulevaisuuden ennakointi

Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton KVKL Hintaseurantapalvelun tuoreet tiedot paljastavat, että helmikuussa 2024 asuntokauppojen määrä laski merkittävästi edellisvuoteen verrattuna. Käytettyjen asuntojen kauppoja kirjattiin 3 155 kappaletta, mikä on 18,1 prosenttia vähemmän kuin vuoden 2023 helmikuussa. Uudisasuntojen myynti puolestaan väheni peräti 52,2 prosenttia, jääden vain 107 kauppaan. Tämä laskutrendi herättää kysymyksen siitä, onko nyt oikea aika asunnon hankintaan.

Huoneistokeskuksessa seuraamme markkinoiden kehitystä tiiviisti. Vaikka uudiskohteiden kauppa on ollut hiljaista, uskomme, että markkinoiden muutokset voivat avata ovia nopeille ja päätöskykyisille ostajille, jotka etsivät uutta kotia.

Asuntojen hinnat ja myyntiajat – mitä odottaa?

Käytettyjen kerrostaloasuntojen keskimääräiset neliöhinnat ovat laskeneet hieman alkuvuodesta, mikä voi houkutella ostajia, jotka etsivät kohtuuhintaista asumista. Pääkaupunkiseudulla hinnat laskivat 0,3 % ja muissa suurissa kaupungeissa 1,1 %. Asuntojen myyntiajat ovat pysyneet suhteellisen vakaina, mutta omakotitalojen myyntiajat ovat lyhentyneet pääkaupunkiseudulla ja pidentyneet muualla Suomessa.

Huoneistokeskuksessa uskomme, että asuntojen hinnat ja myyntiajat voivat vaihdella alueittain, mutta kevään ja kesän aikana odotamme näkevämme kauppamäärien kasvua. Erityisesti suurissa kaupungeissa, kuten Turussa ja Tampereella, on jo havaittavissa asuntojen hintojen nousua. Tämä voi olla merkki siitä, että markkinat alkavat elpyä ja asunnon ostaminen voi olla järkevä sijoitus tulevaisuuteen.

Asuntomarkkinoiden elvyttämistoimet

Asuntomarkkinoiden elvyttämiseksi on pohdittu erilaisia toimenpiteitä. Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton toimitusjohtaja Tuomas Viljamaa on ehdottanut, että Suomessa tulisi harkita kansallisia toimia asuntokaupan piristämiseksi. Esimerkiksi asuntolainojen korkovähennysoikeuden määräaikainen palauttaminen ja varainsiirtoverovapaus uudiskohteissa voisivat olla tehokkaita keinoja lisätä kaupankäyntiä.

Huoneistokeskuksessa tuemme näitä ehdotuksia ja uskomme, että ne voisivat tuoda lisää dynaamisuutta asuntomarkkinoille. Lisäksi on tärkeää, että veropolitiikka tukee taloudellista kasvua ja toimeliaisuutta, jotta asuntomarkkinat voivat kukoistaa ja asiakkaamme voivat tehdä onnistuneita asuntokauppoja.

Alueelliset erot asuntokaupassa

Asuntokaupan alueelliset erot ovat olleet merkittäviä. Esimerkiksi Kuopiossa asuntokauppamäärät ovat kasvaneet, kun taas muissa suurissa kaupungeissa on nähty laskua. Tämä voi viitata siihen, että tietyillä alueilla on enemmän kysyntää asunnoille ja siksi ne voivat tarjota parempia mahdollisuuksia sijoittajille ja asunnon ostajille.

Huoneistokeskuksessa olemme valmiita auttamaan asiakkaitamme löytämään oikeat asunnot heidän tarpeisiinsa riippumatta siitä, missä päin Suomea he haluavat asua. Alueelliset erot voivat tarjota ainutlaatuisia mahdollisuuksia, ja meidän asiantuntemuksemme auttaa asiakkaitamme tekemään tietoon perustuvia päätöksiä.

Ajankohtaista

Huoneistokeskuksen tuoreimmat asuntomarkkinakatsaukset ja tiedotteet

Lue lisää