Kategoriat MarkkinakatsauksetKirjoitettu

Oikea hinnoittelu on nyt A ja O asuntomarkkinoilla

Näkymä Eirasta Helsingissä

Hiljaisen loppuvuoden jälkeen asuntomarkkinassa näkyy piristymisen merkkejä. Runsas tarjonta sekä asuntojen hintakehityksen taittuminen ovat avanneet ostajan markkinat. Ostajat ovat hintatietoisia, joten oikea hinnoittelu asuntomarkkinoilla on nyt A ja O.

” Asuntokaupoilla ovat nyt tavalliset asunnonvaihtajat, jotka ostavat asunnon omaksi kodikseen. Kaupaksi käyvät perheasunnot sekä ylläpitokustannuksiltaan kohtuuhintaiset asunnot. Energiakustannusten nousun myötä lämmityskustannuksiin kiinnitetään entistä enemmän huomiota. Kaukolämmitteiset kiinteistöt, maalämpö ja aurinkoenergia kiinnostavat asunnonvaihtajia aiempaa enemmän nyt ja tulevaisuudessa”, Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Marina Salenius kertoo.

Hyvin hoidettu taloyhtiö ja ennakoitavat ylläpitokustannukset myyntivaltteja

Hyvin hoidetut taloyhtiöt ja kiinteistöt, joissa on järkevästi aikataulutetut kunnossapitosuunnitelmat kiinnostavat asunnonvaihtajia. Ylläpitokustannusten ennakoitavuus, taloyhtiön tai kiinteistön kunto ja remonttitarve korostuvat nyt markkinassa, jossa yleinen hintataso ja asuntolainojen viitekorot nousevat.

Taloyhtiöiden hoitovastikkeissa nousua

Huoneistokeskuksen tekemän selvityksen mukaan taloyhtiön ylläpitokustannusten eli hoitovastikkeiden mediaaniarvot ovat nousseet vuoden takaisesta Suomen suurimmissa kaupungeissa. Kasvu on ollut suurinta Helsingissä vuoden takaiseen nähden. Helsingin kerrostalojen hoitovastike per neliö kasvoi 4,60 eurosta 4,90 euroon vuodentakaisesta. Espoossa hoitovastike per neliö nousi 4,10 eurosta 4,20 euroon ja Vantaalla 4,0 eurosta 4,11 euroon per neliö.

Hoitovastikkeiden nousutrendiä nähtiin pääkaupunkiseudun lisäksi myös muissa suurissa kaupungeissa. Oulussa kerrostalojen hoitovastike per neliö kasvoi 3,20 eurosta 3,50 euroon. Tampereella hoitovastikkeet kasvoivat 4,2 eurosta 4,3 euroon ja Kuopiossa 3,94 eurosta 4,05 euroon. Jyväskylässä hoitovastike nousi 3,66 eurosta 3,75 euroon. Suurista kaupungeissa ainoastaan Turussa hoitovastikkeiden mediaaniarvo pysyi samana, 3,50 eurossa vuoden takaiseen.

Kasvava tarjonta pidentää pienempien osakehuoneistojen myyntiaikoja pääkaupunkiseudulla

Myyntiajat ovat pidentyneet pääkaupunkiseudulla erityisesti pienemmissä kerros- ja rivitalotaloasunnoissa vuoden takaisesta n. 62 vuorokaudesta nykyiseen n. 86 vuorokauteen. Tämä selittyy tarjonnan kasvulla, joka puolestaan johtuu asuntosijoittajien kiinnostuksen hiipumisesta pienten asuntojen hankintaan. Omakotitalojen osalta myyntiajat ovat puolestaan lyhentyneet vuoden takaisesta niin pääkaupunkiseudulla kuin koko maassa. Muun Suomen osalta myyntiajat ovat keskimäärin korona-aikaa edeltävällä tasolla.

Lisätietoja: 
Marina Salenius, liiketoimintajohtaja, Huoneistokeskus Oy 
marina.salenius@huoneistokeskus.fi
Puh. 040 738 1776

Luvut perustuvat KVKL:n ylläpitämään Hintaseurantapalveluun, johon suurimmat välitysliikkeet toimittavat kauppatietonsa. Joulukuun kauppatiedot haettu 10.1.2023.

Ajankohtaista

Huoneistokeskuksen tuoreimmat asuntomarkkinakatsaukset ja tiedotteet

Lue lisää