Kategoriat MarkkinakatsauksetKirjoitettu

Kuopion asuntomarkkinat

Yksiö- ja rivitalokaupassa käänne parempaan.

Asunnon kuntotarkastus asuntokaupassa

Pohjois-Savon pääkaupunkina tunnettu Kuopio on ollut perinteisesti asuntosijoittajienkin suosima johtuen yliopistokaupungin kohtuuhintaisista ja tyydyttävää vuokraa tuottavista pienistä asunnoista. Suhteellinen vuokratuotto on kaupungissa ollut yleensä PK-seutua suurempi, kun taas asuntojen hintakehitys selvästi hitaampaa. Loppukeväästä 2023 Kuopion asuntomarkkinoiden ominaispiirteeksi nousi yksiöiden ja rivitalojen kaupan selkeä piristyminen ja omakotitalojen kaupan hiljeneminen.

Vanhojen asuntojen kauppamäärät Kuopiossa

Yksiöt

Vanhojen kerrostaloyksiöiden kauppamäärät olivat Kuopiossa toukokuussa -17 % vähemmän kuin toukokuussa 2022 (*KVKL). Vaikka kauppamäärät jäivät vielä viime vuodesta, on lasku jo selvästi pienempi kuin vuoden alussa. Esimerkiksi tammi-maaliskuussa 2023 yksiöiden kauppamäärät jäivät Kuopiossa puoleen viime vuodesta ja ovat tuplaantuneet nyt loppukeväästä.

Kaksiot

Aivan kuten yksiöissä, myös kaksioiden kohdalla alkuvuosi oli erityisen tahmea kauppamäärän jäädessä tammi- ja helmikuussa alle puoleen vuoden takaisesta. Maaliskuussa kauppamäärä käväisi liki samassa, kunnes taas sitten jäi huhtikuussa -19 % vuoden takaisesta ja toukokuussa -32 %. Kaksioiden kauppamäärät heijastelevatkin Kuopiossa hyvin koko Suomen asuntomarkkinoita.

Kolmiot

Kolmiot ovat säilyttäneet kauppamääränsä yleisesti ottaen hyvin koko Suomessa. Niin myös Kuopiossa. Vuosi käynnistyi Kuopiossa kolmioiden kaupassa lupaavasti, sillä myytyjä kolmioita oli tammikuussa 2023 tasan saman verran kuin tammikuussa 2022.  Sitten käytiin pienessä kuopassa, mutta toukokuussa palattiin tammikuun lukuihin: kolmioita myytiin prikulleen saman verran tämän vuoden toukokuussa kuin vuosi sitten.

Rivi- ja paritalohuoneistot

Kuopion asuntomarkkinoiden positiivisin yllättäjä löytyy rivi- ja paritaloista, sillä niitä myytiin toukokuussa 2023 +8 % enemmän kuin toukokuussa 2022 ja jopa +77 % enemmän kuin huhtikuussa. Kyseessä on muuten pienoisessa horroksessa olevassa asuntokaupassa erittäin mielenkiintoinen signaali, joka kertoo kaupan piristymisestä kustannustasoltaan kohtuullisten perheasuntojen kohdalla.

Omakotitalot + erillistalot

Sen sijaan kalliimmissa kohteissa kuten omakotitaloissa ja erillistaloissa rivi- ja paritalohuoneistojen positiivinen vire ei toteutunut, sillä niissä kauppamäärä jäi toukokuussa alle puoleen vuoden takaisesta ja huhtikuusta 2023. Nousseiden kustannusten ja korkojen myötä usein hintavat omakotitalot ja erillistalot liikkuvatkin nykyisessä markkinassa hitaasti.

Kuopio asuntojen hintakehitys 2023

Asuntojen hintakehityksestä on saanut mediassa kovinkin negatiivisen kuvan ja se mikä on totta Etelä-Suomen kasvukeskuksissa, ei välttämättä toteudu kaikissa maakuntakeskuksissa. Kuopiossa asuntojen yleistä hintakehitystä kokonaisuutena hyvin kuvaava vanhojen kerrostalokaksioiden keskimääräinen neliöhinta pysyi toukokuussa 2023 liki muuttumattomana vuoden takaiseen verrattuna laskien -1 %. Asuntomarkkinoiden voidaankin sanoa olevan Kuopiossa kohtuullisen hyvin tasapainossa ja kauppamäärien piristyvän viimevuotiselle tasolle loppuvuodesta 2023.

Kuopion kysytyimmät asuinalueet ja asuntotyypit

Kuopion vähentyneestä omakotitalokaupasta huolimatta kohtuuhintaisille vanhemmille omakotitaloille sekä uusille rivitaloille on alueella edelleen kysyntää, kuten myös rantapaikoille Savon meren Kallaveden rannoilta. Asuinalueista kysytyimpiä ovat:

  • Keskusta (vetää aina, palvelut lähellä, hyvät kulttuuri- ja liikuntapalvelut, elinvoimainen tori ja kauppahalli)
  • Maljalahti (Sataman aluetta, Kallaveden äärellä, muutama sata metriä keskustan palveluiden äärelle)
  • Hiltulanlahti (maaseutumaista asumista, pientaloaluetta, lapsiperheiden suosiossa, uusi koulu, asunnot uudehkoja)
  • Saaristokaupunki (asuntokanta uudehkoa, Kallaveden ympäröimä, hyvät liikenneyhteydet keskustaan)
  • Puijonlaakso (lähellä keskustaa ja KYS:iä, hyvät palvelut, vehreät ulkoilumaastot, Puijon tornin juurella)

Huoneistokeskus Kuopion terveiset

”Tänne kannattaa muuttoo, koska lupsakat immeiset assuu tiällä, meiltä saa mualiman parraat muikut ja kalakukot ja vettä riittää vaekka toesseennii poloveen.”

*Luvut perustuvat KVKL:n ylläpitämään Hintaseurantapalveluun, johon suurimmat välitysliikkeet toimittavat kauppatietonsa sekä Tilastokeskuksen julkaisemiin tietoihin. Toukokuu kauppatiedot haettu 7.6.2023.

Ajankohtaista

Huoneistokeskuksen tuoreimmat asuntomarkkinakatsaukset ja tiedotteet

Lue lisää