Kategoriat MarkkinakatsauksetKirjoitettu

Helsingin asuntokaupat ja asuntojen hinnat

Tammikuu-toukokuu 2023

Kauppatori Helsingissä
Näkymä Helsingin Kauppatorilta.

Vanhojen asuntojen kauppamäärä sekä asuntojen hintoja hyvin kokonaisuutena kuvaava kerrostalokaksioiden keskineliöhinta on pääkaupungissamme tippunut vuoden takaisesta selvästi maltillisemmin kuin mediassa on maalailtu. Vanhojen asuntojen kauppoja tehtiin Helsingissä tammi- toukokuu 2023 välillä kolmannes vähemmän kuin vuosi sitten*. Asuntojen hintoja hyvin kokonaisuutena kuvaava kerrostalokaksioiden keskineliöhinta oli puolestaan Helsingissä toukokuussa -7,8 % vähemmän kuin vuosi sitten toukokuussa (koko Suomi keskiarvo: -10,2 %).

Vanhojen asuntojen kauppamäärät Helsingissä

Yksiöt

Poiketen yleisestä harhaluulosta, yksiökauppoja tehdään edelleen pääkaupungissamme hyvin. Viime vuoteen verrattuna Helsingin vanhojen asuntojen kauppamäärissä yksiöiden kauppamäärät ovat tippuneet vähiten, sillä niitä tehtiin tammi-toukokuu 2023 välillä -29,5 % vähemmän kuin vuosi sitten vastaavana ajanjaksona. Syvintä lasku oli vuoden alussa tammikuussa, jolloin vanhoja yksiöitä myytiin -51 % vähemmän kuin tammikuussa 2022.

Kaksiot

Vanhoja kerrostalokaksioita myytiin Helsingissä tammi-toukokuu 2023 välillä -37,7 % vähemmän kuin vuosi sitten. Kauppamäärän tiputus onkin Helsingissä hieman yllättäen suurempi kaksioissa kuin yksiöissä. Tätä selittää asuntojen korkeammat hinnat; siinä missä muualla Suomessa ensiasunnoksi ostetaan useimmin kaksio, Helsingissä siihen riittää yksiökin. Ensiasunnon ostajat ovatkin paikanneet asuntosijoittajien poistumista asuntomarkkinoilta Helsingissä. 

Kolmiot

Koronan myötä asuntohaaveet muuttuivat kaksioista kolmioksi. Tämä, sekä kolmioiden vähäinen määrä kantakaupungissa, näkyvät myös Helsingin vanhojen asuntojen kauppamäärissä, sillä niissäkin tiputus tammi- toukokuu välillä on viime vuoden vastaavasta ajanjaksosta kaksioita pienempi ja yksiöiden laskun kaltainen -31,9 %.

 4 h+ kerrostalot

Vanhoissa kerrostaloneliöissä ja sitä suuremmissa asunnoissa kauppamäärien tiputus tammi-toukokuu 2023 välillä verrattuna viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon oli Helsingissä kaksioiden kaltainen -35,5 %. Lasku oli aavistuksen suurempaa alkuvuonna kuin loppukeväästä, sillä tammikuussa kauppamäärät laskivat -40,6 % vuoden takaiseen verrattuna siinä missä toukokuussa lasku oli enää -30 % vuoden takaiseen verrattuna.

Rivi- ja paritalohuoneistot

Helsingin vanhoissa rivi- ja paritalohuoneistoissa kauppamäärien lasku on ollut poukkoilevaa. Helmi- ja huhtikuussa vanhojen rivitalojen sekä paritalojen kauppamäärät jäivät jopa alle puoleen viime vuodesta, kun taas maaliskuussa niitä tehtiin tasan saman verran viime ja tänä vuonna. Toukokuussa kauppamäärissä kertyi pudotusta viime vuoden toukokuuhun verrattuna -37,9 % ja koko tammi- toukokuun aikana -37 % viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Omakotitalot ja erillistalot

Vanhoissa omakoti- ja erillistaloissa vuosi käynnistyi tammikuun suurella -82,8 prosentin tiputuksella vuoden takaiseen verrattuna. Sittemmin omakoti- ja erillistalojen kauppa on Helsingissä hieman piristynyt, mutta viime vuodesta ollaan yhä tammi-toukokuu välillä kokonaisuutena -38 % jäljessä.

Helsingin kysytyimmät asuinalueet ja asuntotyypit

Helsingin halutuimpia asuinalueita ovat yhä keskusta-alueet kuten Töölö, Kalasatama, Kamppi ja Punavuori sekä vähän kauempaa hyvien liikenneyhteyksien päässä sijaitsevat alueet kuten Arabia, Lauttasaari, Pasila ja Oulunkylä. Mielenkiintoisena piirteenä Raide-Jokerin reitin varren asuinalueissa kuten Viikissä, Pihlajamäessä ja Maunulassa kauppamäärissä on havaittu jopa kasvua viime vuodesta.

*Kaikki luvut perustuvat KVKL:n ylläpitämään Hintaseurantapalveluun, johon suurimmat välitysliikkeet toimittavat kauppatietonsa sekä Tilastokeskuksen julkaisemiin tietoihin. Toukokuu kauppatiedot haettu 7.6.2023.

Ajankohtaista

Huoneistokeskuksen tuoreimmat asuntomarkkinakatsaukset ja tiedotteet

Lue lisää