Kategoriat ArtikkelitKirjoitettu

Laskevatko asuntojen hinnat vuonna 2024?

Arviokäyntiä kalenterista varaava nainen

Asuntomarkkinoiden muutokset ja ennusteet vuodelle 2024

Asuntokaupan nykytila ja tulevaisuuden näkymät

Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton KVKL Hintaseurantapalvelun tuoreet tiedot paljastavat, että asuntokauppa on kokenut merkittävän taantuman. Helmikuussa 2023 käytettyjen asuntojen kauppoja kirjattiin 3 155 kappaletta, mikä on 18,1 prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna. Uudisasuntojen myynti laski vielä jyrkemmin, 52,2 prosenttia edellisvuoteen verrattuna, jolloin myytiin vain 107 uutta asuntoa. Kokonaisuudessaan asuntokauppoja tehtiin 3 262 kappaletta, mikä on merkittävä lasku aiempiin vuosiin verrattuna.

Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton toimitusjohtaja Tuomas Viljamaa toteaa, että kuluttajien luottamus on kärsinyt muun muassa euriborin nousun ja poliittisten lakkojen myötä. Kuitenkin korkoennusteet ja inflaation hallinta antavat toivoa asuntomarkkinoiden aktivoitumisesta. Viljamaa ennustaa, että asuntokauppamäärät tulevat kasvamaan vuoden aikana, erityisesti kesällä.

Alueelliset erot asuntojen hintakehityksessä

Alueelliset erot asuntokaupassa ovat selvästi nähtävissä. Kuopiossa asuntokauppojen määrä kasvoi 18,0 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna, kun taas muissa suurissa kaupungeissa kauppamäärät laskivat. Esimerkiksi Turussa kauppamäärät laskivat 33,5 prosenttia ja Helsingissä 22,6 prosenttia. Käytettyjen kerrostaloasuntojen keskimääräiset neliöhinnat laskivat pääkaupunkiseudulla 0,3 prosenttia ja muissa suurissa kaupungeissa 1,1 prosenttia tammikuuhun verrattuna. Turussa ja Tampereella hinnat kuitenkin nousivat, Turussa jopa 8,0 prosenttia ja Tampereella 1,3 prosenttia.

Asuntojen myyntiajat ovat pysyneet suhteellisen vakaina, mutta omakotitalojen myyntiajat lyhenivät pääkaupunkiseudulla ja pitenivät muualla Suomessa. Pääkaupunkiseudulla käytetyt yksiöt myytiin keskimäärin 92 päivässä, kun taas muualla Suomessa myyntiaika oli 116 päivää.

Asuntokaupan piristäminen ja tulevaisuuden toimenpiteet

Viljamaa korostaa, että asuntomarkkinoiden piristämiseksi tarvitaan kansallisia toimia. Hän ehdottaa muun muassa asuntolainojen korkovähennysoikeuden määräaikaista palauttamista ja varainsiirtoverovapautta uudiskohteille. Tällaiset toimet voisivat lisätä luottamusta rakentamisalan näkymiin ja tukea asuntomarkkinoiden kasvua. Viljamaa myös muistuttaa, että kasvua tukeva veropolitiikka on avainasemassa taloudellisen toimeliaisuuden edistämisessä.

Asuntokaupan tulevaisuuden ennusteet

Asuntokaupan tulevaisuuden ennusteet ovat monitahoisia ja riippuvat useista tekijöistä. Vaikka asuntokauppa on ollut hiljaisempaa alkuvuodesta, on odotettavissa, että kevään ja kesän aikana kauppamäärät kasvavat. Kuopiossa jo havaittu kauppamäärien kasvu antaa toivoa markkinoiden elpymisestä. Viljamaa uskoo, että asuntokauppamäärät tulevat kasvamaan vuoden aikana, ja erityisesti kesällä voidaan odottaa voimakkaampaa piristymistä.

Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton Hintaseurantapalvelun tiedot tarjoavat arvokasta tietoa asuntomarkkinoiden kehityksestä, ja me Huoneistokeskuksessa olemme sitoutuneet tarjoamaan asiakkaillemme parasta mahdollista palvelua asuntokaupan jokaisessa vaiheessa. Seuraamme markkinoiden kehitystä ja tarjoamme asiantuntevaa neuvontaa, jotta asiakkaamme voivat tehdä tietoon perustuvia päätöksiä. Olemme valmiina vastaamaan asuntomarkkinoiden haasteisiin ja mahdollisuuksiin, ja autamme asiakkaitamme löytämään unelmiensa kodit.

Ajankohtaista

Huoneistokeskuksen tuoreimmat asuntomarkkinakatsaukset ja tiedotteet

Lue lisää