Kategoriat MarkkinakatsauksetKirjoitettu

Korkojen nousu pysähtynyt –

milloin asuntojen hinnat lähtevät taas nousuun?

Hesperiankatu Helsingin Töölössä.

Puolitoista vuotta sitkeästi kohonneet markkinakorot ovat polkeneet loppukesän paikoillaan eivätkä korko- saati inflaatio-odotuksetkaan enää osoita ylöspäin. Mitä tämä tarkoittaa asuntomarkkinoilla, onko asuntokaupan alho jo nähty ja koska hinnat kääntyvät jälleen nousu-uralle? 

Euribor korkojen ennustetaan pysyvän 4 prosentin tuntumassa koko loppuvuoden 2023 ja laskevan tästä noin 3,5 prosentin tasoon 2024 aikana. Tämä tulee parantamaan kuluttajien luottamusta omaan talouteen ja näkymään asunnon ostoaikeiden selvänä kohentumisena, jotka ovat nyt olleet selvästi alle pitkän ajan keskiarvon.

Asuntojen hintojen lasku pysähtynyt

Vanhojen kerrostaloasuntojen keskineliöhinnat nousivat elokuussa tehdyissä kaupoissa mm. pääkaupunkiseudulla 4,6 %, Turussa 3,0 % ja Tampereella 0,6 % heinäkuuhun verrattuna. ”Vähemmälle huomioille onkin jäänyt ostajan riski asuntojen hintojen nousukäänteestä. Hintapohjan voi todeta vasta jälkikäteen, mikä tekee markkinan ajoittamisen erittäin haastavaksi. Esimerkiksi hidastuva korkonäkymä voi nopeastikin käynnistää asuntojen hintojen nousun”, sanoo Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Marina Salenius. ​

Nousevan hintakehityksen myötä vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat laskivat elokuun asuntokaupoissa enää -0,8 % pääkaupunkiseudulla ja -3,3 % Tampereella vuoden alun tilanteeseen verrattuna. Elokuussa tehdyissä asuntokaupoissa hinnat jopa nousivat Oulussa 7,4 % ja Turussa 3,6 % vuoden alkuun nähden. Suurissa kaupungeissa (pl. pks) vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat pysyivät elokuussa samana (-0,0 %) vuoden alkuun verrattuna. Datan perusteella vanhojen kerrostaloasuntojen hintojen lasku vaikuttaisi olevan takanapäin isoissa kaupungeissa. ​

Milloin asuntojen hinnat kääntyvät nousuun?

Loppuvuoden aikana asuntojen myyntiaikojen uskotaan lyhenevän ja asuntokaupan vilkastuvan. Selvästä asuntojen hintojen noususta on kuitenkin liian aikaista puhua, sillä markkinoilla on paljon myymättömiä asuntoja, varsinkin pieniä kerrostaloyksiöitä ja -kaksioita. Lisäksi myymätön uudistuotanto kilpailee vanhojen osakehuoneistojen kanssa jarruttaen myös vanhojen asuntojen hintakehitystä. Omakotitaloissa ja muissa suuremmissa kohteissa huolena ovat nousseet rahoitus- ja asumiskustannukset. Vuoden näkymä asuntojen hinnoissa näyttää jäävän tasapaksuksi, pientä 1-2 prosentin vuosinousua voi sijainnin mukaan tulla, mutta koronavuosien ja sitä edeltävien nollakorkovuosien +5 % hintojen vuosinousuja ei ole odotettavissa.

Onko nyt aika ostaa tai myydä asunto?

”Talouden näkymät ovat selkiytyneet ja monet mittarit osoittavat hienoisia, positiivisia signaaleita. Mikäli oma taloudellinen tilanne on varma, on nyt hyvä hetki niin asunnon ostolle kuin myynnille. Asunnon ostajalle markkinat tarjoavat paljon kohteita niin vanhoissa kuin uusissa asunnoissa ja hintojen lasku vaikuttaisi olevan takanapäin. Asunnon myyjälle rohkaisevia signaaleja ovat patoutunut kysyntä sekä arviot asuntojen hintojen pysymisestä jokseenkin samalla tasolla lähivuosina”, summaa Marina Salenius.

Lisätietoja: 
Marina Salenius, liiketoimintajohtaja, Huoneistokeskus Oy 
marina.salenius@huoneistokeskus.fi
Puh. 040 738 1776

* Luvut perustuvat KVKL:n ylläpitämään Hintaseurantapalveluun, johon suurimmat välitysliikkeet toimittavat kauppatietonsa sekä Tilastokeskuksen julkaisemiin tietoihin. Elokuun kauppatiedot haettu 6.9.2023.

Ajankohtaista

Huoneistokeskuksen tuoreimmat asuntomarkkinakatsaukset ja tiedotteet

Lue lisää