Kategoriat MarkkinakatsauksetKirjoitettu

Asuntomarkkinat, korot ja asuntojen hinnat 2024

Vuosi 2023 jää muistiin pitkään jatkuneen asuntojen hintojen nousun kääntymisenä laskuun. Lue miten asuntomarkkinoiden ja asuntojen hintojen ennustetaan kehittyvän vuonna 2024.

Venäjän aloittama hyökkäyssota johti euroalueen inflaation voimakkaaseen kiihtymiseen, johon EKP vastasi odotetusti koronnostoin. Korkojen nousu sekä osittain koronavuosien perintönä tullut suuri uudistuotannon määrä saivat pitkään jatkuneen asuntojen hintojen nousun ensin pysähtymään ja sitten kääntymään laskuksi. Vuoden 2023 lopulla inflaatio on kuitenkin painunut lähelle EKP:n asettamaa 2 prosentin tavoitetasoa ja ohjauskorkojenkin ennustetaan laskevan ensi vuonna. Samalla rakentaminen on ennätysalhaalla povaten valmiin uudistuotannon varaston sulamisen jälkeen orastavaa asuntopulaa kasvukeskuksiin, joka näkyy asuntomarkkinoilla erityisesti 2025. Tämä kaikki povaa piristystä asuntomarkkinoille, joka ennen pitkää näkyy myös positiivisena asuntojen hintakehityksenä.

Asuntojen hintaennuste 2024

”Tulevana vuonna asuntomarkkina piristyy, joka sysää sitten pikkuhiljaa myös asuntojen hintakehityksen positiiviselle uralle. Asuntomarkkinoilla on paljon patoutunutta kysyntää asunnonvaihtajien odottaessa sopivaa hetkeä astua markkinoille”, kertoo Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Marina Salenius. Mikäli korkotaso laskee pysyvästi 3 prosentin tuntumaan tai sen alle, voi asuntojen hinnoissa näkyä nousua ensi vuoden lopulla ja yhä selvemmin vuoden 2025 aikana uudistuotannon varastojen tyhjentyessä. ”Ensi vuoden ensimmäiselle puolikkaalle asuntokaupan ennustetaan piristyvän vuoden takaisesta sekä kauppamäärissä että myyntiajoissa. Hinnat kuitenkin reagoivat viiveellä ja lähtenevät selvemmin nousuun vasta vuoden toisella puolikkaalla”, summaa Salenius.

12 kk Euribor – korkoennuste 2024

14.12.2023 korkopäätöksessään EKP päätti pitää ohjauskoron ennallaan 4 prosentissa. Päätös oli odotettu, joskin markkinoilla oli myös maltillista toiveikkuutta ohjauskoron laskulle. Yllättävää EKP joulukuisessa korkokokouksessa oli kuitenkin se, että tulevasta korkokehityksestä tai tarkemmin sanottuna korkojen laskusta ei annettu mitään viitteitä. EKP onkin valinnut selvästi maltillisemman linjan korkojen suhteen kuin Yhdysvaltojen keskuspankki FED, joka ennustaa selviä leikkauksia ohjauskorkoonsa tuleville vuosille.

EKP:n joulukuinen korkopäätös lyö hieman jarrua markkinoiden ennustamalle korkojen laskulle. Korot kyllä erittäin todennäköisesti laskevat ensi vuonna, mutta ripeä korkojen lasku näyttää nyt epätodennäköisemmältä kuin vielä syksyllä. Markkinat hinnoittelevat nyt suomalaisten yleisimmän asuntolainojen 12 kk Euriborin painuvan hiljalleen kolmen prosentin tuntumaan ensi vuoden loppuun mennessä ja jatkavan siitä edelleen kohden kahta prosenttia vuoden 2025 aikana.

Asuntomarkkinat 2024

Asuntomarkkinoille tuleva vuosi lupaa siis piristymistä ja paluuta pikkuhiljaa kohti normaalia. Alueellinen eriytyminen on kuitenkin suurta muuttoliikkeen jatkuessa ja väestönkasvun keskittyessä kasvukolmioon pk-seutu, Tampere ja Turku. Muissakin kasvukeskuksissa kohtuuhintaisille, hyväkuntoisille ja asumiskustannuksiltaan maltillisille omakotitaloille ja 2-4 h asunto-osakkeille on hyvin kysyntää. Lisäksi myös sijoitusasuntomarkkinoiden odotetaan piristyvän ensi vuonna korkojen laskun myötä ja pienten asuntojen hintojen laskun päätyttyä. Korkotason nousu kavensi kiinteistösijoitusten tuottovaatimusten ja riskittömien korkojen välisiä eroja, mikä puolestaan heikensi kiinteistösijoitusten houkuttelevuutta sijoittajien silmissä. Asuntovuokramarkkinan kasvuajurien ollessa edelleen pääosin positiivisella puolella odotetaan asuntosijoittamisen markkinatilanteen vakautuvan vuonna 2024.

”Suurten kaupunkien ennätyksellisen korkeat muuttovoitot yhdessä rakentamisen hiljenemisen kanssa odotetaan korjaavan vuokra-asuntojen käyttöasteita. Asuntojen vuokrakehitykseen kohdistuukin merkittävää nousupainetta tulevina vuosina. Epävarmuuden keskelläkin asuntosektori on houkutellut myös niin kotimaisia kuin ulkomaisiakin ammattisijoittajia investoimaan. Vakaat olot ja markkinoiden läpinäkyvyys vetävät ulkomaisia sijoittajia Suomeen, ja ulkomaisten sijoittajien osuus ammattimaisesta asuntokiinteistöjen transaktiovolyymista onkin ollut kasvussa”, sanoo Salenius.

Sen sijaan isohkot ja ylläpitokustannuksiltaan hintavat haja-asutusalueen omakotitalot sekä keskikokoisten kaupunkien lähiöiden asunto-osakkeet ovat nykyisessä korkomaailmassa haastavampia kohteita kuin nollakorkojen aikaan.

Onko nyt oikea aika myydä tai ostaa asunto?

Suomessa asuntokauppa on pääosin tarveperusteista tarkoittaen, että asunto ostetaan tai myydään silloin kun kodinvaihto on ajankohtaista. Asunnon hintaan vaikuttaa moni tekijä kuten asuntotyyppi, neliöt, lämmitysmuoto, kohteen remontintarve sekä tietysti sijainti. Paras askel aloittaa pohdinta asunnon myynnistä on ottaa yhteyttä asiantunteviin ja kokeneisiin kiinteistönvälittäjiimme, joilta löytyy paikallistuntemusta ja näkemystä alueesi asuntomarkkinoista ja jotka osaavat hinnoitella asuntosi oikein sen vahvuuksia korostaen. Ota yhteyttä tai varaa meiltä ilmainen asunnon arviointi ja etsitään yhdessä paras mahdollinen ratkaisu juuri sinun tilanteeseesi.

Ota yhteyttä

Jätä yhteystietosi ja kerro asiasi. Välittäjä on sinuun yhteydessä.

Lähettämällä yhteydenottopyynnön hyväksyt tietojesi käsittelyn tietosuojaselosteessa esitellyllä tavalla.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Ajankohtaista

Huoneistokeskuksen tuoreimmat asuntomarkkinakatsaukset ja tiedotteet

Lue lisää