Kategoriat Ideoita asumiseenKirjoitettu

Korot, inflaatio ja asuntojen hinnat 2022-2023

Olkihattuja vaalealla seinällä, vaaleassa makuuhuoneessa

Korkotaso on kesän jälkeen jatkanut voimakasta nousuaan EKP:n syyskuisen ennätyssuuren ohjauskoron kertanostamisen myötä, jolloin myös suomalaisten suosituin asuntolainakorko 12 kk Euribor nousi ripeässä tahdissa prosentista kahteen prosenttiin. Samalla euroalueen inflaatio ei toistaiseksi ota laantuakseen ja energiakustannukset ovat korkealla. Mitä tämä tarkoittaa asunnon ostoa tai myyntiä harkitsevalle? Mitä tulisi tietää ja onko nyt oikea aika myydä tai ostaa asunto?

Asuntojen reaalihintojen kehitys hidastuu ja kääntyy laskuun

Inflaation ollessa liki kymmenessä prosentissa ja korkojen noustessa, on selvää, että asuntojen reaalihinnat eivät pysy tahdissa mukana. Neliöhintojen nousu hidastuu kuluvan vuoden aikana ja kääntyy alueellisesti hienoiseen laskuun. Ennuste ensi vuodelle koko maan osalta jää jopa hieman miinukselle.  

Sijoitusasuntomarkkinat jäähtyneet – pienten asuntojen hinnoissa neuvotteluvaraa

Siinä missä suurempien asuntojen kauppa tapahtuu oman kodin hankkivien ja vaihtavien välillä, pienissä asunnoissa suuri osa kohteista menee asuntosijoittajille. Kun korkotaso ja vastikkeet nousevat samalla kun vuokramarkkinat vielä totuttelevat koronan jälkeiseen normaaliin, ei asuntosijoittaminen enää houkuttele yhtä paljon kuin edellisinä vuosina. Niinpä pienten asuntojen hinnoissa on suurempia koteja enemmän tinkimisvaraa. Yli viiden prosentin hinnanlaskua pienissäkään asunnoissa tuskin tullaan näkemään, varsinkaan kasvukeskuksissa, pikemminkin kyse on paluusta normaaliin kaupankäyntiin ja hintapyyntöihin edellisvuosien ylikuumentuneen tilanteen jälkeen. Ensiasunnon ostajalle tämä on hyvä uutinen, sillä nyt sellaiseen voi päästä kiinni helpommalla ja ehkä aavistuksen edullisemmin kuin viime vuosina.

Euribor 12kk korko ennuste 2023

Euribor 12kk ennustetta tulevalle 2023 vuodelle on jouduttu tarkentamaan useaan otteeseen jo syksynkin 2022 aikana. Vielä loppukesästä/alkusyksystä uskottiin Euribor 12kk koron jäävän 1% tuntumaan, mutta nyt näkymät ovat muuttuneet ja markkinat hinnoittelevat Euribor 12kk koron olevan keväällä 2023 kolmen prosentin tuntumassa. Ennusteeseen liittyy kuitenkin suurta epävarmuutta ja myös yli kolmen prosentin Euribor korko, tosin kuten sitä alempikin, ovat mahdollisia.

Miltä asuntojen hintojen kehitys näyttää pitkällä tähtäimellä?

Vaikka inflaatio nyt kurittaakin euroaluetta ja sen mukana korot nousevat, pidemmän aikavälin inflaatio-odotukset ovat sangen lähellä EU:n kahden prosentin tavoitetasoa. Esimerkiksi öljyn hinta on jo laskenut merkittävästi kesäkuun hintapiikistään ja myös sähkönhinnan uskotaan kääntyvän vuodenvaihteen jälkeen laskuun. Myös inflaatio hellittänee kysynnän hiipuessa keväällä 2023. Pidemmällä aikavälillä ongelmaksi uskotaankin muodostuvan talouskasvun tyssäämisen, joka pakottaa ennen pitkää myös korot laskuun.

Pitkällä tähtäimellä asuntojen hintakehitys riippuu hyvin paljon sijainnista. Korona ei pysäyttänyt muuttoliikettä, joskin toi asumistarpeeseen lisää neliöitä, ja polttoaineen ja sähkön kallistuessa haja-asutusalueen omakotitalo, varsinkin sähkölämmitteinen sellainen, houkuttelee entistä vähemmän ostajia. Sitä vastoin kasvavien kaupunkien keskustojen sekä niihin hyvillä liikenneyhteyksillä varustettujen asuntojen hintakehitys vaikuttaa pitkällä tähtäimellä vahvimmilta.

Onko nyt oikea aika myydä tai ostaa asunto?

Suomessa asuntokauppa on pääosin hyvin tarveperusteista. Asunto ostetaan tai myydään silloin kun kodinvaihto on ajankohtaista. Asunnon oletettuun hinnannousuun tai -laskuun vaikuttaa erityisesti nyt hyvin moni tekijä kuten asuntomuoto, neliöt, lämmitysmuoto, kohteen remontintarve sekä luonnollisesti sijainti. Esimerkiksi remonttikustannusten nousun myötä ostajia kiinnostaa nyt entistä vähemmän remonttikuntoiset kohteet, joten myyjän kannattaakin harkita asunnon remontointia ennen myyntiä, mikäli kohde on selvästi ehostuksen tarpeessa. Myös asunnon stailaaminen eli siistiminen myyntikuntoon on tärkeä askel, kun asunnosta halutaan paras mahdollinen hinta markkinoilla. Näistä ja monista muista juuri sinun asuntoosi hintaan vaikuttavista tekijöistä sekä optimaalisesta myyntiajankohdasta saat parhaiten tietoa paikalliselta Huoneistokeskuksen kiinteistönvälittäjältäsi. Paikallistuntemus on vahvuutemme ja osaamme hinnoitella asuntosi yksilönä juuri sen ominaispiirteet huomioiden. Joulukuussa ilmestyneestä asuntomarkkinkatsauksestamme voit lukea miten eriskummallinen asuntokauppavuodesta 2022 vaikuttaakin muodostuneen

Ajankohtaista

Huoneistokeskuksen tuoreimmat asuntomarkkinakatsaukset ja tiedotteet

Lue lisää