Kategoriat MarkkinakatsauksetKirjoitettu

Tampere – vaihtoehto pääkaupunkiseudulle

Tampereella on useita vetovoimatekijöitä, jotka tekevät kaupungista houkuttelevan paikan asua ja elää. Tampere on myös noussut ykköseksi kuntien välisessä nettomuutossa ja on sijalla kolme kokonaisnettomuutossa heti Helsingin ja Espoon jälkeen. Mistä löytyy Tampereen vetovoima ja miksi kaupunki on pärjännyt tänä vuonna jopa pääkaupunkiseutua paremmin myös asuntomarkkinoilla? 

Asuntomarkkinat Tampereella

Kuluttajien asunnon ostoaikeet ovat pysyneet koko kuluvan vuoden heikkoina. Määrä on ollut merkittävästi pitkän ajan keskitason alapuolella ja kiinnostusta asunnon hankintaan on ollut yhtä vähän kuin yli 20 vuotta sitten. Tästä huolimatta Tampereen asuntomarkkinan ja myös -vuokramarkkinan fundamentit sekä pitkän aikavälin arvoajurit ovat edelleen tiukasti paikallaan.

Tampereella kuntien välinen nettomuutto on viimeisen 12 kuukauden aikana ollut Suomen parhaalla tasolla kertoen merkittävästä vetovoimasta.  Tampereen kaupungin kasvutavoite on keskimäärin 3 000 asukasta vuodessa. Tähän tavoitteeseen on päästy kirkkaasti ja Tampereen väkiluku kipusikin yli 250 000 asukkaan vuoden 2023 aikana.

Vaikka Tampere pärjääkin muuttovoittajana asuntomarkkinoilla, ovat kauppamäärät jääneet kauas aikaisemmista vuosista. Tänä vuonna vanhojen asuntojen* kauppoja on tehty tähän mennessä 31 % vähemmän kuin viime vuonna vastaavana aikana. Kokonaiskauppamäärä, jossa mukana myös uudistuotanto on 36,3 % alhaisempi kuin viime vuonna. Myös asuntojen hinnat ovat painuneet alaspäin n. 11 % runsaan asuntotuotannon myötä.

”Tampereen asunto- ja maapolitiikan linjausten asuntotuotannon vähimmäistavoite on ollut n. 2388 uutta asuntoa vuodessa. Minimimäärän nähden rakentaminen Tampereella on ollut varsin runsasta viimeiset vuodet. Uudisasuntoja on valmistunut tuplat eli lähes 5000 asuntoa vuodessa. Markkinalla meneekin nyt hetki reilua rakentamista sulatellessa. Erityisesti arvokkaampia, yli 500.000 € asuntoja on paljon myynnissä”, kertoo Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Marina Salenius.

Sijoittajien kannalta Tampere on kuitenkin edelleen sijoituskohteena kiinnostava, sillä alueen vuokakohteiden vuokrausasteet ovat pysyneet hyvällä tasolla ja luoneet vuokriin nousupainetta. Vuokrat ovatkin kehittyneet Tampereella merkittävästi suotuisammin kuin pääkaupunkiseudulla.

Missä piilee Tampereen vetovoima ja mitkä alueet kiinnostavat?

”Tampere sijaitsee keskeisellä paikalla Suomessa, ja se on hyvin saavutettavissa valtateiden ja junaratojen varrella. Tampereella on myös selkeä kasvusuunnitelma, jota se noudattaa. Tähän kuuluu alueen kehittäminen kokonaisvaltaisesti, ja tässä on myös onnistuttu. Tampere tarjoaa monipuoliset koulutus- ja työmahdollisuudet, sillä kaupunki on yksi Suomen merkittävimmistä työpaikkakeskittymistä. Tampereella on myös vilkas ja monipuolinen kulttuurielämä ravintoloineen, konsertteineen ja urheilutapahtumineen. Tampere on selvästi panostanut näihin muita kaupunkeja enemmän”, summaa Salenius Tampereen vetovoimatekijöitä.

Tampereella on monia kiinnostavia asuinalueita, joissa on kiinnitetty huomiota asumisen laatuun ja viihtyisyyteen. Asunnonvaihtajien TOP 5 kiinnostavimmat alueet löytyvätkin pääosin raitiolinjan varrelta: keskusta, Kaleva, Vuores, Hervanta ja Pyynikki. Haetuin asuntotyyppi on kerrostalokolmio.

Lisätietoja
Marina Salenius, liiketoimintajohtaja, Huoneistokeskus Oy 
marina.salenius@huoneistokeskus.fi
Puh. 040 738 1776

* Luvut perustuvat KVKL:n ylläpitämään Hintaseurantapalveluun, johon suurimmat välitysliikkeet toimittavat kauppatietonsa sekä Tilastokeskuksen julkaisemiin tietoihin. Syyskuun kauppatiedot haettu 6.10.2023.

Ota yhteyttä

Jätä yhteystietosi ja kerro asiasi. Välittäjä on sinuun yhteydessä.

Lähettämällä yhteydenottopyynnön hyväksyt tietojesi käsittelyn tietosuojaselosteessa esitellyllä tavalla.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Ajankohtaista

Huoneistokeskuksen tuoreimmat asuntomarkkinakatsaukset ja tiedotteet

Lue lisää